UMJETNIČKA OAZA KAO OMILJENI KUTAK

Glazbeni kutak u domu kreativca

Danju je ovdje najbučnije. Klinci me uvijek dođu tražiti da im na laptopu pustimcrtić ili žele slušati nešto od moje glazbe, kaže glazbenik Borna Šercer

Umjetnik Borna Šercar, koji je skladatelj, bubnjar, slikar i pjesnik, nije lako odabrao svoj omiljeni kutak stana. Puno je mjesta na kojima voli biti, rekao nam je odmah, no nakon kraćeg razmišljanja ipak je odabrao onaj dio stana u kojem stvara glazbu. Tamo radi sve vezano za tu svoju veliku životnu strast: sklada, sluša novu glazbu na internetu, a tu je i pojačalo, kako bi dobro čuo svaki ton. U kutu je smještena i njegova midi klavijatura, kao i knjige o glazbi, te njegovi najdraži nosači zvuka. Puno ih je, a uglavnom su to jazz izvođači. Oni koji su ga zarazili ljubavlju prema jazzu i koje i dalje, godinama nakon što ih je 'otkrio', obožava slušati.

- Ne bih ovo nazvao svojim mirnim kutkom - zapravo, danju je ovdje uvijek najbučnije, jer me klinci uvijek dođu tražiti da im na laptopu pustim neki crtić koji vole gledati ili neku glazbu, pa je uvijek živahno. No, noć je moje doba - tada sam posve sam i skladam u miru. Možda mi je zato ovaj dio stana najdraži: tu je sve uvijek puno dječjeg smijeha, a istodobno i glazbe, u tihim trenucima noći - kaže Borna i dodaje da zapravo uvijek stvara noću i u mraku. To mu je najproduktivnije doba dana i u gluho doba noći nastale su brojne uspješnice njegova benda.

Zagreb, 200919.
Jazz glazbenik Borna Sercar u svom omiljenom kutku u kojem radi.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Zapravo, taj se dio stana može najbolje opisati kao umjetnički. Nije u njemu sve vezano za glazbu, premda se tamo nalaze i svi Porini koje je sa svojim bendom Borna Šercar’s Jazziana Croatica osvojio tijekom godina. Na zidovima su slike - neke je naslikao on, a druge njegov otac, poznati slikar i grafičar Hrvoje. Negdje u kutu, pod hrpom papira, pronalazimo i Borninu zbirku poezije 'Glazbene vjetrenjače'.

- Iako tu ima slika, ovo, definitivno, nije kut za slikanje. Imam drugi prostor u kojem slikam, a tamo i vježbam bubnjeve. Odavno sam se sa suprugom dogovorio da instrument koji stvara veliku buku, a ni miris boja nisu najbolja ideja za prostor u kojem živimo, pa sam to odvojio. Premda je i to prostor u kojem se umjetnički izražavam i često sam tamo jer moram vježbati, a slikanje mi je potreba, ovo je ipak moj pravi mali rajski kutak u kojem sam svakodnevno, opušten, sretan, zadovoljan i, što je jako važno, jako kreativan - zaključuje Borna.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:26