Moj omiljeni kutak

Omiljeno mjesto slikara Baneta Milenkovića u Zagrebu nosi pomalo legendarni status

 MARKO MISCEVIC/CROPIX
Osim što na ovoj lokaciji već 20 godina nastaju njegova poznata umjetnička djela, ovdje su se dogodila i neka nezaboravna druženja

Atelijer slikara suvremene umjetnosti Baneta Milenkovića u Gundulićevoj ulici u Zagrebu nosi pomalo legendarni status u gradu.

- Čini mi se da se sve u Zagrebu s koronom i potresom nekako usporilo - kaže nam Bane dok sjedimo za stolom u njegovom šarmantnom atelijeru.

Njegovo omiljeno mjesto je ono u atelijeru gdje slika. Osim štafelaja s platnom i police ispunjenje bojama, tu je i jedna fotelja, a na zidu je njegova slika iz novijeg ciklusa naziva Mediteran te bicikl naslonjen na zid...

image
MARKO MISCEVIC/CROPIX

- Moja su dva najdraža mjesta ono u kući gdje u fotelji čitam jer obožavam književnost i ovo za koje sam profesionalno vezan, jer u tome sam od 80-ih godina, to je moja organska cjelina - kaže Bane Milenković.

Fotelja koja se vidi nije za duge odmore, nego za manje pauze. U trenutku osamljenosti, rada, kontemplacije, predah u njoj je, kako kaže, dvostuka meditacija.

- Naš je posao usamljenički, sreća je u tome da te ne ometaju puno u tvojoj putanji. Ne trebaš stvarno nikoga da bi dao sebe... Slika na zidu je u stalnoj promjeni, povremeno su okrenute na naličje da mi ne odvraćaju pažnju dok radim. Tako, ponekad, stavim nešto na zid kao podsjetnik da je toj moj atelijer - smije se Bane.

U posljednje je vrijeme održao pet izložbi, ali sve su bile izvan Zagreba, što pripisuje toj nekoj letargiji koja je zahvatila glavni grad. No njegov je ritam puno brži. Osim slika, u fokusu mu je trenutno priprema knjige, art booka u dva dijela, koja će biti pregled njegova opusa u posljednjih 15 godina, s četiri kratke priče eminentnih domaćih književnika.

Na izlazu iz atelijera sreli smo galeriste koji su došli na dogovor s umjetnikom, s otoka Mljeta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 01:58