UMJETNIČKA OAZA

(VIDEO) Pogledajte kakav se divan stan nalazi iza ovih ljubičastih vrata u centru starog Zagreba!

 Biljana Blivajs/Cropix
Posjetili smo dom samostalne umjetnice Maje Hrlle Panić koji nas je osvojio vedrinom, originalnošću i neobičnim detaljima

Maja Hrlle Panić, samostalna umjetnica, životna trenerica i spisateljica otvorila nam je vrata svog stana u centru Zagreba koji nas je oduševio toplinom, udobnošću i vedrim koloritom u kojem dominantnu ulogu ima ljubičasta, moglo bi se reći neočekivana boja.

Pogledajte video!

Maja za sebe kaže kako je posljednja boemka Balkana. Veći dio života, otkriva nam, provela je živeći baš tako na Balearima na Ibizi. Ima puno interesa i puno zanimacija, Voli slikati, heklati, pisati, bavi se humanitarnim radom, proučava ezoterijske znanosti i, govori, živi cijeli život od trenutaka tražeći inspiraciju u zanimljivim osobama koje susreće kroz život i zanimljviim predjelima koje je kao mlađa obožavala. Inspirira se, kaže Maja Hrlle Panić, i svojom djecom, Allanom i Mirnom.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image

Maja Hrlle Panić, vlasnica stana

Biljana Blivajs/Cropix

-Ljubičasta je boja duhovnosti i boja tuge. A svi smo radi nečeg tužni... Upravo zato ova je boja vodeća u mom životnom prostoru, Sviđa mi se, godi mi - govori nam Maja Hrlle Panić dok šetamo njezinim stotinjak kvadrata plus velikim stanom smještenim na tramvajskoj stanici, u starom centru Zagreba, u Ilici, s dva divna pogleda - pogledom na Trg Franje Tuđamana i vrevu gradskog života te drugi pogled koji gleda na zelenilo, drveće, zagrebačke vjeverice i potrebnu tišinu i mir.

Vlasnica prizanje da joj je jako teško izdvojiti jedan poseban detalj u stanu jer doslovno svaki predmet ovdje ima svoju priču i povijest. Ipak, kaže, možda joj je nekako srcu najmilija magnolija jer na njoj neki ljudi okače papirić sa svojom željom. Ona je simbol žrtve i ljepote, ali i nade.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Stan se sastoji od dnevnog boravka, ljubičastog dnevnog salona te dvije spavaće sobe, kuhinje, kupaonice, WC-a i balkona.

-Kada sam prvi put ušla u stan on je bio očajan, derutan a mojim trudom postao je bajka. I sama zgrada bila je u prestrašnom stanju. Ulaz, stubište, sam stan...nešto neopisivo. Građevina je od kada je sagrađena dodijeljena raznim pravnim poslovima, onima koji možda tu nisu gradili dom nego samo imali stan za neke druge namjene. Inače zgrada ima samo tri stana, odnosno svaki od nas ima potpuno samostalnu svoju etažu što je divno - objašnjava vlasnica i dodaje kako je lokacija savršena. Sve je blizu. Ovaj dio Ilice, priča, inspirativan je i podliježe kolektivnoj umjetničkoj energiji. Naime, jako puno atelja je ovdje zgusnuto, likovna akademija je blizu... Trg odnosno park na Trgu Franje Tuđamana stalno je u nekoj atmosferi umjetnosti i scene.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

-Proces uređenja stana za mene nikada nije prestao, otkad sam se uselila ovdje. Ja sam osoba koja ima milijun ideja, stalno nešto mijenjam. U periodu kada nema majstora čak niti za velike novce, prisiljena sam podmićivati kojekakvim slikama, raznim mojim uradcima i svojom dobrom energijom. Onda se ipak nađe netko tko nešto takvo učini za mene. Stalno izdvajam, stalno dolazi netko pa mi malo pomalo napravi neke radove koje ne mogu sama izvesti - smije se Maja hrlle Panić koja kaže kako u njezinom stanu prevladava već spomenuta ljubičasta i drga boja, ali i zlatne nijanse. Od materijala najviše ima pliša i svile.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Namještaj je pronalazila po raznim mjestima pa ga dorađivala potpuno sama, sofe je kupovala po zagrebačkim centrima pronalazeći ih po uglovima koji, kaže, ne zanimaju ostali narod jer sve izgleda previše i nametljivo. Ali njoj nije izgledalo tako.

-Zabavna anegdota je priča o kupnji omiljene mi magnolije koju sam na kraju nabavila u Harvey Normanu i to s novcem kojim sam krenula platiti godišnji - prisjeća se i dodaje kako u stanu ima jako puno slika jer je ona sama i slikarica. Ove godine imala sam čak dvije samostalne izložbe.

-Kako je moj otac Miro Hrle, akademski slikar, imam poneku njegovu sliku, ali ja više volim svoje slike jer na njima su dijelovi mojeg života, inspiracija u djeci, u trenucima koje sam proživjela...- otkriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 03:40