Made in Croatia

GOGA PAVLEK I VEDRAN RELJA Od viška auto-dijelova do unikatnog namještaja

PROFIL

NAZIV: Drive-In linija namještaja
AUTORI: Goga Pavlek i Vedran Relja
KONTAKT: www.craftomoto.com

Njihov najambiciozniji projekt je 'custom izrada' Forda Caprija iz '73. s kojim planiraju proputovati Skandinaviju, a u međuvremenu su od ostatka materijala izradili stolove, fotelje...

Ona je grafički dizajner i ilustrator, a on robotičar i inovator s brojnim domaćim i svjetskim priznanjima. Oni su dugogodišnji par koji se bavi raznim projektima povezanim s industrijskim dizajnom, inovacijama i "custom izradom", ali i vintage kulturom koju promoviraju kroz swing ples i modu. Upravo zbog te raznolikosti i činjenice da im se oduvijek bilo teško opredijeliti samo za jednu stvar, prije otprilike dvije godine napravili su internetsku stranicu Craftomoto kao platformu za sve projekte koje rade i prezentiraju javnosti.

Oni su Goga Pavlek i Vedran Relja, a trenutno najveći projekt na kojem rade je "custom izrada" automobila Ford Capri iz 1973. godine. Time se bave već 15 godina, no nas je zainteresirao projekt "Drive-In", nastao kao nusprodukt cijele priče. Riječ je, zapravo, o liniji namještaja izrađenoj od automobilskih dijelova kao što su blokovi motora, klipovi, zamašnjaci te automobilska sjedala koja su obnovljena, ručno varena i tapecirana.

- Ne postoji neki smisleni razlog zašto bi netko radio svoj automobil, pogotovo ne toliko dugo, osim ako je riječ o istraživanju vlastitih mogućnosti. Vedran se u potpunosti tome posvetio i Capri je za njega pješčanik - mjesto gdje se može igrati vlastitim idejama u kombinaciji s dostupnim tehnologijama s obzirom na to da je u pitanju totalni dizajn. Svaki dio interijera, pa i dijelovi eksterijera njegovih su ruku djelo. Prošle godine je kupio šivaći stroj Pfaff te vrlo brzo usavršio i tapeciranje. Nove vještine urodile su i novim projektima, pa je tako nastala i linija namještaja Drive-In - prepričava nam Goga i ističe kako se tijekom godina nakupilo puno automobilskih dijelova, što rezervnih, što duplih, a neki od njih bili su tehnički potpuno neupotrebljivi, pa su ih odlučili obnoviti i prenamijeniti.

- Sviđa nam se ideja izrade predmeta koji su dogovječni i kvalitetni, volimo taj 'krafteraj', reciklažu i restauraciju. Automotivni namještaj nije ništa novo, jer ljudi već godinama recikliraju autodijelove, pokušavajući zanimljivim mehaničkim oblicima udahnuti novu funkciju, no naš je koncept inovativan utoliko što se nismo bazirali na samo jednom komadu namještaja, nego je osmišljen cijeli komplet koji prati isti vizualni kod - crna boja s bakrenim i smeđim detaljima - kaže.

Linija se sastoji od dvije fotelje i dva taburea, dvije podne lampe opremljene specijalnim vintage žaruljama, jedne visilice i dva masivna stola čija je baza blok motora, a radna površina kaljeno brončano staklo. Cijelu priču upotpunjavaju visoki stalci za kaktuse.

- Dijelovi automobila kombinirani su s 'custom elementima' koji ih povezuju, od kojih su svi plastificirani u crnu boju s finom granulacijom. Željeli smo postići industrijski izgled koji bi se mogao svidjeti i ljudima koji ne dijele interes prema automobilima - kaže i dodaje kako su prve komade izradili za svoj stan, a onda su uslijedile narudžbe. Prvo od prijatelja, a kasnije, putem usmenih preporuka, i za njihove prijatelje...

- Za izradu naših projekata, pa tako i namještaja, potrebno je više različitih tehnologija, pa se elementi proizvode na više lokacija, a najčešće se sastavljaju u našoj radionici. Inspiracija se obično kanalizira kroz razna područja interesa koja ne moraju biti direktno vezana uz sam projekt. Vedranu su tako, primjerice, oduvijek bili inspirativni filmovi i knjige SF žanra, dizajn i mehanika strojeva i alata, meni su, pak, inspiracija stripovi, a oboje dijelimo ljubav prema industrijskom dizajnu i glazbi od 20-ih do 50-ih godina. Uvijek se radi o fuziji različitih ideja i utjecaja koji u konačnici iznjedre nešto novo - ističe.

Iako im je trenutno najvažniji projekt završetak automobila s kojim se spremaju na veliko putovanje po Skandinaviji, o čemu će voditi putopisni blog, rade i na ostalim projektima, a o njima čitajte na Craftomoto.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:18