Google Arts & Culture

Google otvorio interaktivnu izložbu Fride Kahlo koju možete pregledati jednim klikom gumba

Izložba u cijelosti posvećena radovima Fride Kahlo sada je dostupna na platformi Google Arts & Culture, s više od 800 slika, fotografija i predmeta spremnih za pregled jednim klikom gumba

Meksička slikarica Frida Kahlo, jedna je od rijetkih žena iz svijeta umjetnosti čije slike i stil nadahnjuju zaljubljenike u umjetnost čak i danas gotovo pola stoljeća kasnije. Umjetnica koja je uglavnom slikala autoportrete bila je inspirirana meksičkom kulturom, a koristila je i naivnu umjetnost za istraživanje vlastitog identiteta, postkolonijalizma, spola, klase i rase u meksičkom društvu. Njezine slike često su imale jake autobiografske elemente u kojima se isprepliću realizam i mašta, a svojom je intrigantnom pojavom i osobnim stilom ostala inspiracija i nadahnuće mnogim ženama i umjetnicama sve do danas.

Velika izložba posvećena umjetnici Fridi Kahlo bila je 2018. godine u Muzeju Victoria & Albert u Londonu, gdje su mnogi sretnici imali priliku po prvi put vidjeti njezina umjetnička djela i životne predmete, između ostalog i njezinu rijetko viđenu odjeću, kao glavni dio izložbe. Kahlo je upravo u modi pronalazila svoju emocionalnu snagu kako bi prevladala fizičke slabosti s kojima je bila suočena tijekom cijelog života. Prometna nesreća koju je preživjela s 18 godina, a od koje se oporavljala gotovo dvije, donosila je veliku bol cijeli život. No, unatoč fizičkim poteškoćama, ona je transformirala gotovo svaki medicinski predmet u nosiva umjetnička djela. Od gipsa koji je nosila preko cijelog tijela do proteze na nozi koju je amputirala 1953. godine svaki je od tih medicinskih pomagala oslikala i ukrasila na svoj osebujan način.

Uz to, na izložbi su bili prikazani i dragocjeni predmeti iz osobne kolekcije. Ova velika retrospektivna izložba je bila Hommage umjetnici i prilika da se vidi kompletan opus umjetničkih radova i odjevnih predmeta po prvi put.

A svi oni koji nisu vidjeli ovu izložbu, djela Fride Kahlo sada su dostupna na vašem mobilnom telefonu.

Kako? Spajanjem na platformu Google Arts & Culture, korisnici mogu prošetati njezinom Plavom kućom, pregledati do najsitnijih detalja opus koji broji više od 800 slika, fotografija i predmeta koji su joj pripadali, zahvaljujući ultra preciznom sustavu povećala.

Izložbu pogledajte OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 23:17