Pothvat života

Gradnja kuće nije nimalo jednostavan zadatak i zato smo pripremili sve korake na jednom mjestu

 Promo
Odlukom o gradnji obiteljske kuće dolaze i brojne obaveze, a mi vam otkrivamo sve vezano uz dokumentaciju do odabira građevinskog materijala

Nakon dugo promišljanja, odluka je napokon pala – odlučili ste krenuti u gradnju vlastitog doma! Ovakva velika odluka zasigurno ne dolazi preko noći, a s obzirom na njezinu ozbiljnost i financijsku težinu, važno je prije početka ikakvih radova pripremiti se na sve što se na ovom putovanju može dogoditi. Izgradnja obiteljske kuće na prvi pogled djeluje izazovno, ali kada se sve završi, nagrada je dom od temelja do krova točno po vašim ukusima i željama! Krenimo redom od svega što je potrebno za dom iz snova.

1. Papirologija i dokumentacija

Prva i osnovna stvar prije početka izgradnje obiteljske kuće jest prikupljanje sve potrebne dokumentacije. Primarno je potrebno istražiti mogućnosti željene lokacije i opcije gradnje, a ovdje su potrebni arhitekt i geodet. Njihova mišljenja su važna kako bi se osiguralo da ispod budućeg doma nema klizišta, podzemnih voda i stijena. U ovom prvom koraku bit će potrebni idući dokumenti:

  • izvod iz katastarskog plana ne stariji od šest mjeseci
  • izvadak iz zemljišne knjige
  • potvrda o planskoj namjeni parcele
  • geodetski projekt
  • geotehnički elaborat
image
Promo

Zatim je potrebno razraditi idejno rješenje kojim se provjeravaju uvjeti lokacije te se izrađuje skica. Idejno rješenje izrađuje arhitekt prema projektnom zadatku kojeg vi popunjavate. Projektni zadatak utvrđuje opseg posla, uz želje i potrebe kod izvođenja radova.

Nakon razrade idejnog i tehničkog rješenja, određuje se smještaj kuće na parceli te dolazimo do posebnih uvjeta. Njih utvrđuje javnopravno tijelo. Ako uvjeti nisu zadovoljeni, dobiva se detaljno obrazloženje, a ako je sve u redu i projekt je usklađen sa svim propisima, dobiva se odobrenje za izradu glavnog projekta.

image
Promo
TIM CROCKER/

2. Glavni projekt

Glavni projekt je skup svih projekata razrađenih do najsitnijih detalja, a sadrži projektirani vijek uporabe građevine i uvjete za održavanje. On ovisi o specifikacijama koje će imati budući dom, a može sadržavati:

  • arhitektonski projekt
  • građevinski projekt
  • elektrotehnički projekt
  • strojarski projekt
  • geodetski projekt

3. Građevinska dozvola za početak radova

Nakon što se utvrdi kako je glavni projekt izrađen u skladu s posebnim uvjetima, vrijeme je za pokretanje postupka za izdavanje građevinske dozvole. Kod gradnje kuće može se pristupiti na temelju pravomoćne građevinske dozvole koju izdaje županijski ured za prostorno uređenje i graditeljstvo, a ovjerava je referent u odsjeku za graditeljstvo. Iznimno je važno naglasiti kako građevinska dozvola ima vijek trajanja. Ukratko, ona prestaje vrijediti ako se gradilište ne prijavi u roku od tri godine od dana pravomoćnosti dozvole.

image
Promo
ADRIA GOULA SARDA/

4. Izvedbeni projekt za početak akcije

Kod gradnje kuće izvedbeni projekt nije obavezan, ali se svakako preporučuje kako bi gradnja i konačna izvedba bili kvalitetni i savršeno odrađeni. Izvedbeni projekt uključuje apsolutno sve detalje gradnje te je idealna skica za izradu troškovnika građevinskih radova. Troškovnik građevinskih radova u sebi sadrži potrebne materijale i fizičke aktivnosti koje su potrebne za izgradnju obiteljske kuće. Nakon razrade troškovnika, vrijeme je za odabir izvođača radova, a pisanim putem se nadležnom tijelu prijavljuje gradilište i početak gradnje.

image
Promo
UWE STRASSER/

5. Odabir građevinskih materijala na jednom mjestu

Nakon što su prikupljeni i odobreni svi dokumenti, napokon kreće izvođenje radova i odabir materijala. Upravo zato što kuću vjerojatno gradite jednom u životu, važno je odabrati adekvatne i kvalitetne projektante, izvođače radova, kao i same materijale za gradnju. Kod odabira materijala, nema više kompliciranja, odlazaka u posebne trgovine i gubljenja vremena hodajući po ogromnim halama. Naime, građevinski materijali se sada mogu naručiti online i u samo nekoliko klikova.

Multinacionalni proizvođač glinenog građevinskog materijala Wienerberger je pionir u inovacijama i kvaliteti proizvoda. Wienerbergerovi materijali omogućavaju brzu gradnju bez morta, a crjepovi su prilagođeni i za blage nagibe krova od minimalno 10 stupnjeva što je revolucija na tržištu. Osim inovativnih tehnoloških rješenja, Wienerberger je na vrijeme prepoznao važnost online poslovanja te je tijekom pandemije omogućio da svatko može nabaviti željene materijale preko web stranice, bez nepotrebnih izlazaka iz doma.

Tako je moguće opremiti svaki potreban dio građevinskog materijala, nevezano radi li se o materijalima za temelje, zidove ili krovove narudžbom preko webshopa. U samo nekoliko klikova kupac dobiva priliku izračunati potrebnu količinu materijala, naručiti sve potrebno i zatražiti dostavu.

image
Promo
Promo

6. Materijali za vanjske zidove

Uz temelje, najvažniju ulogu u konstrukciji kuće imaju zidovi. Oni ne samo da zatvaraju i pregrađuju prostor, nego ujedno stvaraju toplinsku i zvučnu izolaciju te prenose opterećenje sa stropa i krova na temelje. Unazad godinu i pol još jednom nas je priroda podsjetila kako moramo razmišljati i otpornosti na potrese i vatru i stoga je odabir materijala vanjskih zidova iznimno bitan. Najpopularniji materijal za izgradnju vanjskih zidova zasigurno je opeka. Glinena opeka poznata i kao cigla, svoju vladavinu građevinskim materijalom ponosno drži još od doba Mezopotamije, a u današnje vrijeme je također prvi odabir, samo uz modernija i inovativnija rješenja. U proizvodnji opeke koriste se prirodne sirovine glina, voda i pijesak. Glina se miješa s pijeskom kako bi se osigurala trajnost materijala nakon pečenja, u današnje vrijeme dolaze još inovativnije opcije. Za uštedu energije, iznimnu zvučnu i toplinsku izolaciju te moderan dizajn, Porotherm Profi opeka je najbolji odabir.

Osim energetske učinkovitosti, ovaj tip glinene opeke omogućava izuzetno potresno i požarno otpornu konstrukciju. Robusni i čvrsti zidovi izgrađeni od Porotherm Profi opeke prenijet će sva takva opterećenja, što su pokazala i brojna eksperimentalna istraživanja.

7. Materijali za pregradne zidove

Osim ako je u pitanju potpuno otvoren prostor, kuća bez pregradnih zidova je nezamisliva. Od odvajanja prostorija ili do prenamijene postojećeg prostora, pregradni zidovi su neizostavni. Važno je naglasiti kako oni nisu dio nosive konstrukcije, a najčešći materijali za izgradnju pregradnih zidova su opeka, gipsane ploče i siporeks.

Kao i kod vanjskih zidova, najčešći i najbolji odabir je opeka ili cigla, a prilikom gradnje, pregradni zid od cigle je potrebno prethodno ožbukati kao pripremu za završno uređenje. To može biti bojanje ili postavljanje pločica, ovisno o prostoriji o kojoj je riječ. Nakon opeke, popularan odabir su gipsane ploče, poznate i kao knauf. One se postavljaju i montiraju jednostavno i brzo na drevnu ili metalnu konstrukciju,a zidovi izrađeni od gipsanih ploča imaju odličnu toplinsku i zvučnu izolaciju. Dodatna prednost je što kod njihovog postavljanja nema potrebe za žbukanjem i betoniranjem. Konačno, siporeks blok je među najnovijim materijalima na tržištu, a sastoji se od pijeska, gipsa, vapna, cementa i vode. Blokovi od siporeksa zidaju se specijalnim mortom, a s obzirom na to da je riječ o glatkim površinama, potrebno ih je finalno samo gletati.

image
Promo
STIJN BOLLAERT/

8. Krov kao finalni zadatak

Za sam kraj, odabir krova koji će štititi i ujedno estetski zaokružiti željenu kuću! Klimatski uvjeti u kojima se nalazi Hrvatska dovode do odabira glinenog crijepa već dugi niz godina, ali zahvaljujući novim tehnologijama, inovativnošću i održivošću, Tondach crjepovi donose pravo arhitektonsko osvježenje.

Ovisno o podneblju gdje se kuća nalazi, bitno je odabrati adekvatan krov koji će pratiti arhitekturu okoline, ali i izdržati vremenske uvjete. Na obali su to olujni udari bure i juga, u Lici i Gorskom kotaru snijeg koji stvara opterećenje na krovovima, a u unutrašnjosti jača izloženost kišama, ali i suncu i visokim temperaturama. Uz veliku paletu boja koja se s lakoćom može kombinirati uz dizajn kuće, Tondach crjepovi donose originalne sistemske opreme zahvaljujući kojima krov funkcionira kao zasebni sustav. Bez obzira na to radi li se o elementima za prozračivanje krovne konstrukcije, elementima za zaštitu od snijega, sekundarnom krovu ili zaštiti od vjetra, svaki element ima svoju funkcionalnost te pruža određenu sigurnost ili estetski izgled.

Odabir funkcija ovisi o lokaciji, veličini i potrebama, a ugradnja se radi po mjeri čime je Tondach sistemska oprema neophodna za izvedbu skladnog i tehnički ispravnog krovišta. Tako će se postići veća sigurnosti i duži vijek trajanja krova.

Stoga, vrijeme je da vaši snovi postanu stvarnost, a detalje oko izračuna i narudžbe materijala pronađite na Wienerberger webshopu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 16:51