MODERNA ALTERNATIVA

Granit više nije najpopularnija radna površina za kuhinje, ali ovaj materijal je ...

 

Nekad nezaobilazan odabir za radne površine, granit je s trona kuhinjskih materijala skinula njegova moderna alternativa, kvarc! Suvremene kuhinje imaju sve manje toga zajedničkog s tradicionalnim stilom uređenja ove važne prostorije čiji je ključni dio bio upravo granit sa svojim zlaćanim tonovima ili izražajnim uzorkom. Umjesto toga, sve češće u svojim kuhinjama želimo moderne i minimalističke uzorke i hladnije i elegantnije boje poput nijansi sive ili pak bijele boje, a kvarc nudi više opcija.



Kada je riječ o bojama i uzorcima kvarc, nudi puno više mogućnosti jer je industrijski izrađen pa je moguće dobiti brojne varijacije koje ne postoje u prirodi. Savršen je primjer zelena ploha postavljena u kuhinji koju možete vidjeti na fotografiji.

Još jedna od odličnih verzija radnih površina od kvarca imitacija je mramora koja će izgledati elegantno u prostoru, a smanjit će vam troškove uređenja i brigu koju bi imali oko prave mramorne površine.

Plohe od kvarca sastavljene su od barem 90% samog kvarca dok ostatak čine polimeri, boja i smole koje čine površine nevjerojatno čvrstima. Iako je kvarc podjednako čvrst kao i granit, za razliku od njega je puno fleksibilniji što znači da ga se može koristiti i rezati na puno više načina. Tako je od kvarca lakše izvesti ugrađeni sudoper kao na fotografiji.

Njegova čvrstoća također omogućuje da izvedete veće rubove i da veći dijelovi plohe izlaze u prostor bez potpornih stupova. Kvarc će se također puno manje lomiti i oštećivati nego granit koji prirodno ima pukotine. Granit je prirodni kamen i porozan je, što znači da ga je potrebno tretirati kemikalijama kako bi se umanjila mogućnost prljanja i oštećivanja.


Budući da nije porozan, kvarc ne treba posebno premazivati niti štititi te ga je gotovo nemoguće zaprljati. Zbog te karakteristike se i puno lakše čisti - dovoljno je samo prebrisati površinu kako biste uklonili eventualne mrlje i prolivene tekućine. Također ga je malo teže i ogrebati jer je njegova površina ipak malo otpornija.


Imajući na umu sve njegove pozitivne karakteristike, razmotrite kvarc za svoju iduću renovaciju kupaonice ili kuhinje te tako uključite u svoj interijer izdržljive i predivne površine koje će godinama izgledati besprijekorno!

Izvor: Freshome

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 00:07