Grupine lampe osvajaju japansko tržište dizajna

Poznati hrvatski dizajneri otkrivaju kako su svojim lampama osvojili strogo i zatvoreno japansko tržište

Za njih ste već čuli, Tihana Taraba, Ivana Pavić i Filip Despot čine dizajnerski studio Grupa. Produkt-dizajneri koji su pitanje proizvodnje odlučili riješiti sami, što im je omogućilo da sudjeluju na prestižnom sajmu u Tokiju u organizaciji Europske komisije. Razgovarali smo s njima i dobili odgovore na mnoga pitanja, među ostalim kako su stigli do Japana, čime se trenutno bave i koji su im planovi za budućnost.

Kako ste se uopće našli u Japanu?

– Europska komisija već treću godinu zaredom organizira program EU Gateway u cilju promoviranja europskih proizvoda na tržištu Japana i Koreje, ali i drugih zemalja Dalekog istoka. Ove se godine manifestacija održavala u Tokiju i mi smo bili predstavnici Hrvatske, uz još 43 predstavnika iz EU. Predstavnici Europske komisije u suradnji s Deloitteom Hrvatska primijetili su nas prošle godine kad su bili u Zagrebu na Ambienti, a iako su razmatrali još nekoliko proizvođača iz Hrvatske, s ponosom možemo reći da su se odlučili upravo za nas. Inače, projekt je sufinancirala Europska komisija, a od velike pomoći bila nam je i Zagrebačka banka s kojom odlično surađujemo.

O kakvom sajmu je ustvari riječ?

– Puno ime mu je European Union Interior Design Business Mission Japan 2014, a riječ je o sajmu zatvorenog tipa i mi ga više volimo zvati izložba, nego sajam. Bilo je oko 900 posjetitelja koji su baš bili ciljano pozvani, npr. distributeri, uvoznici, predstavnici dućana i shopova koji drže dizajnerske proizvode… To nije veliki otvoreni sajam poput, recimo, Milana. Sve je trajalo dva dana, organizatori su nam prije poslali popis svih potencijalnih distributera i uvoznika, tj. posjetitelja sajma koji su također unaprijed dobili popis svih izlagača. Tako da smo prije sajma mogli istraživati jedni druge i tako se stvara poprilično ciljana priča. Već ima zainteresiranih

Jeste li našli zainteresirane klijente?

– Ozbiljni lanci trgovina u Japanu zainteresirani su za prodaju naših proizvoda, ali prvo moramo prilagoditi proizvod za japansko tržište. Japan je jako neobičan, to je zatvoreno tržište, gdje se ne može prodrijeti ako se ne zadovolje jako strogi kriteriji za uvoz robe. Proizvodi moraju biti detaljno razrađeni i kvalitetni, inače neće proći njihove stroge kontrole. Kod nas su konkretno u pitanju lampe kod kojih treba prilagoditi kompletne elektroinstalacije njihovim standardima koji su potpuno drugačiji od europskih. Sada se bavimo time i postoje ozbiljne naznake da smo pri kraju tog kompliciranog zadatka.

Kako stoje stvari kod kuće, znamo da surađujete s arhitektonskim studijem 3LHD?

– Imali smo dvije velike suradnje s arhitektima iz 3LHD-a, za njih smo prošle godine opremili resort Amarin u Rovinju ILI_ILI lampama, a ove godine hotel Dubrovnik Palace lampama Arigato i kolekcijom Monk koju smo dizajnirali za Prostoriu. Otvorenje hotela bilo je jučer i jako smo ponosni na taj projekt, a nadamo se da će ih biti još. Projekti s arhitektima jako su zahvalni i vesele nas jer je uvijek lakše kad radimo veću količinu lampi ili namještaja. Odlično je dizajnirati za neki projekt u kojem si otpočetka i onda nastanu novi proizvodi, kao što su Arigato lampe nastale za hotel Dubrovnik Palace. Na taj način dobivamo nove proizvode s uhodanom proizvodnjom pa će danas-sutra netko pitati može li kupiti nešto od tih stvari. Tu vidimo nišu u kojoj možemo plasirati proizvod.

Kod nas se često provlači pitanje suradnje dizajnera i proizvođača, ali vi ste odlučili dio stvari uzeti u svoje ruke i sada ste spremni i za izvoz.

– Unatrag tri godine pokrenuli smo naš brend pod imenom Grupa Products jer smo u jednom trenutku shvatili da postoji veliki interes za predmete koje stvaramo, ali u Hrvatskoj nema dovoljno proizvođača za takve proizvode. Osim Prostorie, s kojom već dugo surađujemo. U početku smo izrađivali lampe u nekoj vrsti manufakture u manjim serijama i počeli ih prodavati u Modus Design Shopu, hotelu Lone, Interi… No, smisao svega je bio sve te proizvode plasirati u inozemstvo, tako da smo počeli graditi brend proizvode koji bi bili pogodni i za izvoz. To nije lako jer proizvodi moraju odgovarati strogim certifikatima i atestima, ali polako hvatamo koncei vjerujemo u uspjeh.

Planovi za dalje

Dizajnerski projekt za Belgiju

– Otkad su ILI_ILI svjetiljke objavljene na Dezeenu, poznatom portalu za arhitekturu i dizajn, dobivamo zaista puno upita. Uskoro ćemo imati promociju naših proizvoda u Modus Design Shopu u Zagrebu. Planiramo također neke novosti u suradnji s Prostoriom, imamo jedan dizajnerski projekt za proizvođača iz Belgije. Planiramo se prijaviti i za Maison et Objet u Parizu, a nakon toga Singapur, gdje se iduće godine održava EU Gateway. Upravo smo pokrenuli web-stranicu www.grupaproducts.com na kojoj se mogu kupiti svi naši proizvodi. Tamo možete pronaći i kombinator za ILI_ILI lampe te izabrati boju i oblik po svom ukusu ili odabrati neki drugi od naših proizvoda.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:49