MADE IN CROATIA

Hit kolekcije brenda Kut na kvadrat: sjenila od cementa i celuloze te velike tegle od gline

Berislava Picek/Cropix
Njihovi su proizvodi 100 posto hrvatski, od ideje do dizajna i same izrade, a to uključuje i nabavu repromaterijala iz Hrvatske

Zagrepčanina Krešimira Tušaka i Splićanina Tonćija Uroševića upoznali smo prije nešto manje od dvije godine, kad smo u časopisu D&D Vrt predstavili njihove predivne višenamjenske proizvode od betona različitih oblika i dimenzija, kao što su tegle za biljke koje mogu postati posude za voće ili, pak, zanimljivi svijećnjaci. Budući da je od tada prošlo dosta vremena, zanimalo nas je što su u međuvremenu novo izradili.

image
Berislava Picek/Cropix

Krešimira Tušaka i Tonćija Uroševića snimali smo u našem studiju, a otkrili su nam kako su otvorili svoj prvi showroom u zagrebačkoj Medulićevoj ulici, gdje će se 17. listopada održati veliko listopadsko izdanje prodajno-izložbenog eventa naziva Mini Show Off

DIY KULTURA

- Ponudu stalno širimo i nadograđujemo, često se zaigramo pa nastane neka nova kolekcija, kao što su ova nova sjenila za viseće lampe od cementa i celuloze, koje smo prezentirali na nedavnom Zagreb Design Weeku - kažu Krešimir i Tonći i dodaju da su otvorili i svoj prvi showroom u zagrebačkoj Medulićevoj ulici, gdje dijele prostor sa stalnom postavom - Mini Industryjem, Sitolabom i brojnim drugim dizajnerima. Upravo sljedeći vikend, točnije 17. listopada, u njihovom se showroomu održava veliko listopadsko izdanje prodajno-izložbenog eventa Mini Show Off, gdje će se uz domaćine showrooma pridružiti i brojni gosti, ali i neka nova lica na domaćoj kreativnoj sceni.

image
Berislava Picek/Cropix

Iako je Krešimir po struci fizioterapeut, a Tonći magistar geologije i zaštite okoliša, spojem zajedničkih interesa, iskustava i vještina započeli su suradnju prije šest godina, kad su oboje shvatili da vole oblikovati rukama te napraviti nešto novo iz starog i potrošenog. Kao zaljubljenici u upcycling i DIY kulturu, u početku su izrađivali jednostavniji namještaj od paleta i restaurirali namještaj, a nakon dužeg proučavanja svojstava betona odlučili su cijelu priču podići na novu razinu te su osmislili brend Kut na kvadrat, izrađujući razne uporabne predmete za dom od betona.

image
Berislava Picek/Cropix

Koristeći nove materijale za izradu, uštedjeli su na težini do 60 posto, tako da su i najveće tegle lagane

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Njihovi su proizvodi 100 posto hrvatski, od ideje do dizajna i same izrade, a to uključuje i nabavu repromaterijala isključivo iz Hrvatske.

- Primarno se vodimo funkcionalnošću predmeta i estetikom prilagođenom upravo potrebama predmeta, bilo da se radi o posudi za biljku, vazi, dekorativnoj zdjeli, ukrasnom tanjuru za zid, sjenilu za lampu ili stolnoj lampi. Inspiraciju najčešće nalazimo u prirodi, na reciklažnom otpadu, gdje svaki predmet može postati novi kalup ili novi predmet... Poanta je udahnuti novi život nečemu što je odbačeno ili nefunkcionalno - kažu i ističu kako dizajnirajući kalupe od reciklirajućeg plastičnog otpada smanjuju negativni utjecaj plastike na okoliš.

Uz predivna sjenila, u naš su studio donijeli i novoizrađene tegle većih dimenzija, a šapnuli su nam da u posljednje vrijeme, osim betona, rade i s glinom.

- Ljudi traže konkretne tegle s potpisom. Iznimno smo ponosni na činjenicu da smo uz uporabu ekspandirane gline uspjeli uštedjeti na težini čak i do 60 posto, tako da su naše najveće tegle (65 cm) ustvari lagane - kažu.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

RAZNE SURADNJE

Tonći se, dodaju, više "specijalizirao" za izradu sjenila i lampi, dok je Krešimir više zadužen za objekte poput vaza za cvijeće, podloške i zidne tanjure. Međutim, obojica jednako sudjeluju u procesima izrade, bilo u oblikovanju, obradi ili drugim koracima, te je svatko našao zadovoljstvo u segmentima, bilo da se radi o premazivanju, brušenju ili rezanju pluta koji stavljaju kao podlogu.

- Super nam je što smo se uspjeli spontano podijeliti da svatko radi dio koji ga veseli i koji voli, što smatramo da je jako bitno kako bi finalni proizvod ispao što kvalitetniji - kažu i dodaju da vole i podržavaju domaće proizvode i brendove, pa tako često imaju različite suradnje, a jedna od njih je i trenutačna suradnja s Biljkoborcima.

Više informacija na www.kutnakvadrat.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 17:29