Mediteranske terase

Hlad, svježina i savršen ambijent: Pergole s mediteranskim penjačicama stvorene za uživanje

 Felipe Scheffel
Nema ničeg ljepšeg od sanjarenja s prijateljima na terasi i uživanja u lijepo uređenom eksterijeru

Stoga je bitno da se u vrtu osjećamo ugodno i opušteno. Osim odabira ugodnog namještaja trebamo se na vrijeme zaštiti i od sunca. Za vrt s puno sunca pergola je najbolje rješenje. Pergola će vas nenametljivo i uspješno štiti u blagoj i ugodnoj sjeni te uljepšati vaš prostoru na otvorenom.

Riječ je o relativno jednostavnoj konstrukciji koju na vrijeme treba ukrasiti penjačicama. Može to biti bugenvilija, jasmin, glicinija, bršljan, vinova loza... Ako razmišljate o sadnji penjačice, ali ne znate koju biste odabrali, potražite inspiraciju u nekom od ovih primjera i ne propustite savjet krajobrazne arhitektice Aleksandre Coll za postizanje savršenog ambijenta.

image
NATALIA ZUBIZARRETA

Navikli smo vidjeti bugenviliju u vrtovima i mediteranskim fasadama pa malo tko zna da je riječ o tropskoj penjačici, rodom iz Brazila. Za svoj rast treba izravno sunce i visoke temperature - mraz ju može ubiti, a mora biti i zaštićena od vjetra. S vremenom bugenvilija formira deblo, koje stvara hladovinu i unosi boju, kao što možete vidjeti na ovoj fotografiji.

image
NATALIA ZUBIZARRETA

Jasmine je penjačica koja se ističe svojim lijepim i aromatičnim cvjetovima. Savršena je za presvlačenje terase tamnozelenim lišćem i malim bijelim cvjetovima. Izvrsno podnosi izravnu sunčevu svjetlost, raste brzo i treba vrlo malo brige za održavanje.

image
NATALIA ZUBIZARRETA

Bršljan je idealna penjačica za "tapeciranje" zidova ili terasa, jer mu ne treba puno za rast. Uz to, vrlo brzo raste, tako da će u kratkom vremenu pokriti svaku površinu. Ovdje se spušta kaskadno poput zavjesa ispred ljetnog salona, što stvara dodatnu hladovinu.

image
NATALIA ZUBIZARRETA

Glicinija očarava svojim lijepim i mirisnim visećim cvjetovima obojenim između ljubičaste, ružičaste, bijele ili plave boje. Ova je penjačica vrlo dobra opcija za terase ili ljetne salone jer, dok u vrućim mjesecima daje hladovinu, tijekom zime gubi listove, pa ćete moći uživati u suncu i tijekom zimskim mjeseci. Jedno upozorenje: biljka, kao i sjeme, može biti pomalo otrovne. Budite na opreznu ako kod kuće postoje mala djeca ili kućni ljubimci.

image
Felipe Scheffel

I bez sumnje ključ uspjeha može biti bršljan koji prekriva strukturu ove sjenice, pretvarajući prostor u gotovo čarobni kutak skriven iza prirode. Bršljan je vrlo dobra opcija za "presvlačenje" struktura, poput pergola ili sjenica, jer raste vrlo brzo, od 10-20 centimetara godišnje. Ali budite oprezni, iako mu sunce pomaže da raste, više voli sjenu.

image
Pepa Oromi

Romantična, seoska, prirodna, vintage, delikatna ... Ovo i puno više je ljetna blagovaonica koja uživa u izuzetnoj hladovini, onoj koja nudi ovaj lisnati ružin grm. To je penjačica, koja se ističe po tome što je vrlo lisnata i nudi izvrsnu cvatnju koji se održava 5-6 tjedana.

image
Pepa Oromi

Glavni adut ove blagovaonice na otvorenom je djevičanska vinova loza koja prekriva zidove i stropove. Loza je listopadni grm, ali prije nego što izgubi lišće, promijeni boju u crvenkastu nijansu, iako se mogu naći u različitim nijansama, kao što se vidi na ovom trijemu.

image
Felipe Scheffel

Da biste zaštitili od sunca u ovoj ljetnoj blagovaonici odabran je pokrov koji će imati dvostruku funkciju: pruža hladovinu i savršeno je integriran u prirodni okoliš ovog vrta. Osim toga, ružičasti cvjetovi ove penjačice u obliku trube stvaraju romantičnu i nježnu atmosferu.

image
Felipe Scheffel

Da bi blagovaonicu što bolje integrirali u prirodno okruženje, vlasnici su se odlučili za vrlo diskretnu strukturu pergole koja u osnovi služi kao podrška penjačici, koja u ovom šarmantnom kutku djeluje kao vegetacijski pokrov.

image
Pepa Oromi

Pergola može imati otvoren i zatvoreni krovni prostor ovisno o godišnjem dobu i položaju sunca, kao u ovom primjeru.

image
Felipe Scheffel

Glicinija ima sve: nudi hladovinu, boju i stvara sliku razglednice, kao na ovom vidikovcu, gdje daje privatnost. Ova dugovječna penjačica može živjeti više od 100 godina, brzorastuća je i može doseći visinu od 15 metara.

image
Casa de Valentina

Zbog ljepote svojih raznobojnih cvjetova, bugenvilija je vrlo pogodna za stvaranje hodnika ili cvjetnih galerija, poput ove u fazi rasta. Međutim, važno je imati na umu da je raste prilično spor i da zimi, ovisno o vremenskim prilikama, izgubi lišće, pa će i struktura biti izložena.

image
Felipe Scheffel

Teško je povjerovati, ali ova terasa se nalazi u gradu. Bujna vinova loza koja prikriva zidove, ovaj mali izlaz na vana učinila je čarobnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2024 18:30