Made in Croatia

Hrvatska, ekološka i drukčija košarica za vaš bicikl

Modne dizajnerice i prijateljice  iz brenda Seng napravile su košaricu od šiblja koja se može pričvrstiti za volan, ali i koristiti kao torba za plac. Proizvod je potpuno “Made in Croatia”, a mi imamo priču kako je nastajala ideja i realizacija. Uživajte!

PROFIL

U kontrast plastičnim košaricama na volanima bicikala koje su viđale posvuda po gradu, modne dizajnerice Vlatka Bartolović i Iva Gradišer odlučile su napraviti nešto drukčije. To bi bila košarica od šiblja, koja bi se mogla pričvrstiti na volan, a koristiti se i kao torba za plac i bilo koji drugi predmet namijenjen za pohranu stvari. Odlučile su također da sirovine ne dolazi iz neke druge zemlje, nego da njihov proizvod bude baš hrvatski. Ekologija im je također bila jako važna. Bacile su se na posao i osnovale brend Seng, čije je ime nastalo od početnih slova mjesta iz kojih one dolaze - Senj i Nova Gradišta.

Pod tim su imenom stvorile proizvod koji je spojio sve tri njihove ideje: hrvatsko, ekološko, drukčije. - Želja nam je bila napraviti košaricu jednostavnog izgleda i mehanizma za montiranje. Nismo htjele plastični mehanizam koji je čvršći od našeg, ali i poprilično ograničavajući. Na ovaj načini košaricu možete koristiti i u kućanstvu. Primjerice, može se objesiti na balkon, na bilo koju oprugu u stanu pa u nju odlagati papuče, novine ili nešto treće, a da izgled košarice nimalo ne narušava plastični detalj. Ona, uglavnom, može postati dio svakog interijera, a ponosne smo što je riječ o ekološkom proizvodu - kažu Vlatka i Iva.

U ponudi imaju tri dimenzije, a cijene se kreću od 250 do 400 kuna. Interes je velik, kažu, a podjednako naručuju i stariji i mlađi. Ne čudi: stariji su navikli na takve košarice, jer su se njima prije svi koristili, a njihovim mladim kupcima ekologija je osobito važna. - Kupci često naručuju košarice kao dar drugoj osobi, prvenstveno zbog originalnosti i limitirane naklade koja poklonu daje i dozu ekskluzivnosti - otkrivaju Vlatka i Iva. Kažu kako ih je na pokretanja posla, zapravo, motivirala općedruštvena želja za jednostavnijim življenjem. Objašnjavaju to ovako: svi postajemo zasićeni plastikom. Sve više ljudi u trgovinama odbija uzeti plastične vrećice, a i neki veliki trgovački lanci malo-pomalo odustaju od njih. Upravo to je trend koji su odlučile slijediti.

- Ovo je jednostavna verzija osobne torbe i torbe za odlazak na plac ili u trgovinu u jednoj košari za bicikl, a istovremeno je to i moderna torbica koja ima svoju funkciju. Naravno, ona može biti i modni dodatak - kažu. Njihov je proizvod zamišljen i izrađen u našoj zemlji. Sirovine za izradu košarica stižu iz jednog OPG-a kod Petrinje, čiji vlasnici posjeduju svoju plantažu vrbove šibe. Nju nakon berbe sami obrađuju kako bi bila spremna za pletenje, a djevojke su temeljito provjerile kako izgleda proizvodnja da bi bile sigurne u kvalitetu. Kad su shvatile da je to ono što traže, dogovorili su se da će im poslati skice što treba izraditi, pa se na tom OPG-u i pletu košare.

- Ostatak montiranja radimo same, osim kožnatog remenja za rame koja se proizvode u Zagrebu - zaključuju Vlatka i Iva, koje namjeravaju razvijati ponudu košarica, no to će, kažu, ovisiti o zahtjevima tržišta.

Foto: Berislava Picek//Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:33