Ozelenjavanje grada

Hrvatske tvrtke udružile snage: Bilje domaćih OPG-ova u posudama od reciklirajućeg materijala

 BacSac
Dvije domaće tvrtke su se udružile kako bi potaknule društvo na izravan kontakt s biljnim svijetom kroz uređenje dvorišta i balkona

Urbano vrtlarstvo, kao odgovor na gradsko, betonsko okruženje te potrebu za održivim življenjem i oplemenjivanjem životnog prostora, dovelo je do promjene svijesti i usavršavanja znanja o uzgoju biljaka. To je pak dovelo do brojnih inovativnih načina uzgoja hrane na neočekivanim mjestima, poput praznih zemljišta na urbanim područjima, neiskorištenih krovova, pa čak i minijaturnih balkona.

image

Posude dolaze u različitim dimenzijama, a mogu se i prilagoditi. O tome, ali i o vrstama bilja ovisit će njihova cijena

Vanesa Pandžić/CROPIX
image
Vanesa Pandžić/CROPIX

Uzgoj hrane na urbanim područjima društveni je proces koji nastoji zajednice učiniti održivima i zdravijima te pritom smanjiti ugljični otisak u gradovima. Na taj način stanovnici se mogu pouzdati u lokalno uzgojene proizvode, povećati svijest o zdravlju i općenito unaprijediti stil života.

image
BacSac
image
BacSac

FRANCUSKI DIZAJN

Kako bi doprinijeli takvom procesu osvještavanja, Modus Design Shop i Đardin su se udružili i pokrenuli projekt "Modularni urbani vrtovi", u sklopu kojeg će na tržištu ponuditi jedinstveni proizvod - dizajnerske posude s posađenim biljem koje većinom dolazi iz hrvatskih OPG-ova.

- U projektu smo spojili naše usluge prezentiranja posuda i biljaka te sadnje i novog života u urbanom kontekstu, s ciljem poticanja društva na ozelenjavanje urbanog područja i stvaranja izravnog kontakta s biljnim svijetom koji djeluje blagotvorno na ljudski um i tijelo - kažu iz Modusa.

image
Vanesa Pandžić/CROPIX

Sredinom tjedna održana je radionica na kojoj je pojašnjeno korištenje posuda u kućnim, privatnim prostorima, ali i u javnim, i to kao prijedlog za nadležne i odgovorne u Gradu. Biljke su se sadile u posude uz pomoć agronoma

image
Vanesa Pandžić/CROPIX
image
Vanesa Pandžić/CROPIX

Dodaje kako su prilikom odabira posuda rješenje pronašli u filozofiji francuske kuće BacSac, koja njeguje ideju održivosti i nudi praktična rješenja u ozelenjavanju urbanih privatnih i javnih prostora. Riječ je o fleksibilnim posudama izrađenim od sto posto reciklirajućeg materijala koji je otporan na visoke i niske temperature (od -30 °C do +70 °C), iznimno snažan, ali propustan kako bi omogućio odvodnju viška vode i disanje zemlje koje je potrebno za razvoj uravnoteženog korijenova sustava biljke.

image

Materijal je otporan i snažan, ali propustan kako bi omogućio odvodnju viška vode i disanje zemlje

Vanesa Pandžić/CROPIX
image
Vanesa Pandžić/CROPIX
image
Vanesa Pandžić/CROPIX
image
Vanesa Pandžić/CROPIX

PRIJEDLOG GRADU

S druge strane, Đardin od samih početaka poslovanja svojim klijentima ciljano nudi reciklirane proizvode i one koji su stvoreni putem održivih izvora energije kako bi dali svoj doprinos u očuvanju Zemlje i održivom gospodarenju resursima.

- U projektu je fokus na ozelenjavanju urbane sredine kroz uređenje malih dvorišnih vrtova, bakona i javnih površina jestivim i ukrasnim biljem. Većina korištenog bilja ciljano dolazi iz hrvatskih OPG-ova kako bi se ohrabrila domaća proizvodnja, ali i smanjila emisija CO2 kao posljedica transporta. Velika je potreba i izazov dovesti prirodu u grad na praktičan i prihvatljiv način - kažu iz Đardina.

image
BacSac

Posude BacSac postoje u različitim dimenzijama, već zadanim ili se može po želji i potrebi određena dimenzija naručiti ili prilagoditi. O tome, ali i o vrstama bilja ovisit će i cijena proizvoda. Sredinom tjedna održana je i radionica na kojoj je pojašnjeno korištenje posuda u kućnim, privatnim prostorima, ali i u javnim, i to kao prijedlog za nadležne i odgovorne u Gradu. Biljke su se sadile u posude uz pomoć agronoma, kako bi se stečena znanja i ideje kasnije mogle primijeniti i u vlastitom vrtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:27