profil

Hrvatski brend Designdotdotdot: Domišljati zeleni detalji prirode u domu

 JADRANKA SOVIČEK KRPAN
Dizajnerica Jadranka Soviček Krpan je tijekom prvog lockdowna osmislila sat i zidne vješalice, a sad razvija i treći proizvod

Dok su zeleni zidovi i vertikalni vrtovi uglavnom rezervirani za poslovnice banaka i poslovne prostore velikih tvrtki, dizajnerica Jadranka Soviček Krpan razmišljala je kako osmisliti funkcionalni predmet svakodnevne upotrebe koji si svatko može priuštiti i unijeti dašak prirode u životni prostor. Rezultat je nova Green Dot kolekcija u sklopu njezina brenda Designdotdotdot, koji karakterizira sinergija tradicijskog obrta, visoke tehnologije i suvremenog dizajna.

Kolekcija zasad obuhvaća ručno rađeni sat i zidne vješalice, a ideju je, kaže, dobila za vrijeme prvog lockdowna, kad smo svi završili zatvoreni u svojim stanovima i kućama, zbog čega je održavanje dodira s prirodom postalo nužno.

image
JADRANKA SOVIČEK KRPAN

Zdjela za voće Periška naziv je dobila po zaštićenoj vrsti najveće jadranske školjke koja je u opasnosti od izumiranja, a sličnost se uočava i u zanimljivoj formi zdjele. Ta prozračnost ima i funkcionalnu kvalitetu jer voće tako dulje ostaje svježe

Vrijeme za promjenu?

- Prirodne mahovine, lišaji i druge biljke ekološkim procesima i biorazgradivim smjesama se zaustavljaju u rastu te stabiliziraju i tako dugoročno zadržavaju svježinu i prirodni izgled, a bez potrebe za bilo kakvim daljnjim održavanjem. Iako je ovdje u igri suvremena znanost, sve se radi ručno i time dobiva pečat unikatnosti - kaže Jadranka Soviček Krpan, produkt-dizajnerica, koja ima i status slobodnog umjetnika. Ujedno je i suosnivačica jednog od prvih dizajn studija u hrvatskoj Diedra, a surađivala je i s domaćim i stranim tvrtkama na razvoju proizvoda koji su osvajali nacionalne i internacionalne nagrade.

U ovom projektu posebno je zanimljivo povezivanje tradicijskog i obrtničkog umijeća kovinopojasarstva, koji je pred izumiranjem, a jedini je zagrebački obrt, srećom, zaštićen kao kulturna baština. Tako je posebnom tehnikom tiještenja izrađeno kućište sata uz korištenje naprednih tehnologija ekološke stabilizacije islandskog lišaja.

image
JADRANKA SOVIČEK KRPAN

CGA - Croatian Glagolitic Alphabet je kolekcija u kojoj su stare glagoljske forme poslužile kao inspiracija

- Konzerviranjem njegove prirodne ljepote u trenutku branja dobivamo vječno zeleni detalj prirode u vlastitom domu. Primjenjen na sat tjera nas da razmislimo o utjecaju koji imamo na prirodu i zapitamo se da li je prekasno za promjenu... - pojašnjava dizajnerica, dodajući kako upravo razvija i treći proizvod unutar Green Dot kolekcije koji je, kaže, i najkompleksniji.

Zanimalo nas je i kako je pokrenula brend te osmislila njegov zanimljiv naziv.

- Tri točkice sugeriraju da u kvalitetno dizajniranim proizvodima ima puno više toga nego što je na prvu vidljivo. Naizgled jednostavne forme, bez suvišnih ukrasa s duboko promišljenom upotrebom često nude dodatnu funkciju ili drugačiji pogled na proizvod. Pričaju priču koja nije odmah vidljiva te zahtijeva od korisnika da uključi vlastitu kreativnost i kroz upotrebu ju otkrije, te time ostvari dublju vezu sa proizvodom - kaže.

image
JADRANKA SOVIČEK KRPAN

Odgovor na problem rezanja, serviranja i skladištenja kruha objedinjen je u jednom proizvodu, 3D daski, bez stalnog seljenja, mrvica i plastičnih vrećica

Kućne potrepštine

Brend je, dodaje, pokrenula u doba procvata turizma u Zagrebu kad se zapitala što ljudi koji dođu u Hrvatsku mogu ponijeti kao uspomenu.

- Osim nekolicine kvalitetnih gastro suvenira ponuda se uglavnom svodila na kinesku robu sa tiskom hrvatskih lokacija. Osjetila sam se pozvanom da djelujem i ponudim alternativu. Napravila malu kolekciju suvenira-upotrebnih predmeta inspiranih glagoljicom. Ideja je bila kroz svakodnevnu upotrebu osvijestiti vlastitu tradiciju, kao i prenositi hrvatski identitet putem suvenira - prisjeća se.

image
JADRANKA SOVIČEK KRPAN

NOVA KOLEKCIJA POVEZUJE TRADICIJSKO UMIJEĆE KOVINOPOJASARSTVA S TEHNOLOGIJAMA EKOLOŠKE STABILIZACIJE ISLANDSKOG LIŠAJA

Brend se dalje razvijao kroz asortiman kućnih potrepština, koje bi i sama rado dobila na poklon.

- Svaki od njih je poseban po tome odkud crpi inspiraciju: je li to materijal čija svojstva proučavam i nastojim stvoriti proizvod koji ih najbolje koristi, primjerice antibakterijske daske za rezanje i serviranje, ili problem rezanja, serviranja i skladištenja kruha objedinjen u jednom proizvodu, 3D daska, bez stalnog seljenja, mrvica i plastičnih vrečica - kaže Jadranka Soviček Krpan.

Jedan od njenih prepoznatljivih proizvoda je zdjela za voće Periška, koja je naziv dobila po zaštićenoj vrsti najveće jadranske školjke koja je također u opasnosti od izumiranja zbog svoje osjetljivosti na zagađenje.

image
JADRANKA SOVIČEK KRPAN

- Osim što sam htjela ukazati na ovaj problem ime joj odgovara zbog sličnosti osnovog elementa i načina na koji se gradi forma - razlistava kao školjka kad se otvara. Osim zanimljive forme ta prozračnost ima i funkcionalnu kvalitetu jer voće tako duže ostaje svježe - kaže.

Iako brend Designdotdotdot na prvu djeluje ekektički jer se sastoji od različitih predmeta, sve ih povezuju kvalitetni i ekološki materijali te uključenost malih hrvatskih proizvođača i obrta, s ciljem pružanja podrške i uključivanja u suvremene dizajnerske tokove.

image
PRIVATNA ARHIVA

JADRANKA SOVIČEK KRPAN: «Iako je ovdje u igri suvremena znanost, sve se radi ručno i time dobiva pečat unikatnosti»

Neopterećen pristup

- Svakoj ideji, koja me pokrene, pristupam potpuno neopterećeno. Igram se sa njom, istražujem različite pristupe i moguća rješenja. Tako često puta nastanu multifunkcionalni proizvodi jer nezagovaram gomilanje stvari već nastojim povezati više funkcija u jednom proizvodu. Sve su to male serije i zasada sitni predmeti, što mi je poseban izazov jer sam dosada uglavnom radila namještaj, a koje mogu sama isfinancirati - zaključuje. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:39