Profil

Hrvatski brend Doti Ceramics: Preslatke ručno rađene šalice s neobičnim ručkama

 DALIBOR TALAJIĆ/
Studiranje na daljinu zbog pandemije koronavirusa iskoristila je kako bi se okušala u keramici

Doroteu Niceu Talajić oduvijek su oduševljavali ručno izrađeni predmeti od keramike, ali nikad nije imala vremena upustiti se u taj proces. I kad je napokon pomislila krenuti na radionicu keramike u Zagrebu, gdje pet godina studira na Učiteljskom fakultetu, planove joj je poremetila pandemija.

image
DALIBOR TALAJIĆ/

Upoznajte kreativnu Doroteu Niceu Talajić

Budući da se nastava održavala na daljinu, odlučila se vratiti u rodni grad, Rovinj. Međutim, na tom području nije mogla pronaći niti jednu takvu radionicu, što je, priznaje, bilo pomalo obeshrabrujuće. Ipak, gledajući na internetu razne keramičare kako ručno izrađuju predmete, sinula joj je ideja kako je savršen trenutak da se sama okuša u tome. Samo nekoliko mjeseci kasnije pokrenula je brend Doti Ceramics, a njezine su keramičke šalice s neobičnim ručkama ubrzo pronašle svoje vjerne kupce.

Učenje kroz proces

- Prvo sam nekoliko tjedana gledala videozapise na YouTubeu i proučavala proces izrade. Nakon nekog vremena, osjećala sam se dovoljno spremnom da krenem u to, iako ni tada nisam puno znala o raznim glinama, glazurama, pečenju i slično. No, odlučila sam kupiti glinu i krenuti u izradu šalica te dalje učiti u samom procesu. Puno sam improvizirala i griješila, i još uvijek griješim, ali učim na svakoj od njih - kaže 24-godišnjakinja, koja je oduvijek bila kreativna. Kao mala bavila se plesom, završila je muzičku školu, bavila se pjevanjem, a pohađala je i razne likovne radionice.

image
DALIBOR TALAJIĆ/

Proces izrade predmeta je dugotrajan i zahtijeva puno strpljenja i truda. Šalice trenutno izrađuje ručno, tehnikom valjanja

image
DALIBOR TALAJIĆ/

- Kad sam izradila prve šalice koje su bile u potpunosti gotove i spremne za korištenje, odlučila sam ih podijeliti s drugima, s obzirom na to da sam vidjela koliko se mojoj obitelji i prijateljima sviđaju. Odmah sam znala da će se brend zvati Doti, zato što je to nadimak kojim me zovu neki od vrlo dragih ljudi, a smislila ga je moja baba Marija - kaže Dorotea.

Podrška koja joj je počela stizati nadmašila je sva njena očekivanja, a najzanimljivije joj je bilo to što se svakoj osobi svidio drugačiji model šalice. No, radi i na izradi još nekih uporabno-dekorativnih predmeta, poput držača sapuna, vaza, zdjelica...

image
DALIBOR TALAJIĆ/
image
DALIBOR TALAJIĆ/
image
DALIBOR TALAJIĆ/

Sjajne reakcije

- Proces izrade predmeta je dugotrajan i zahtijeva puno strpljenja i truda. Šalice trenutačno izrađujem ručno valjanjem te se veselim što ću uskoro iskušati i rad na kolu - kaže, dodajući kako od početka izrade do gotovog predmeta prođe otprilike dva tjedna, no kako još nema svoju peć, to zna potrajati i nešto duže.

image
DALIBOR TALAJIĆ/

Što se tiče motiva i boja na šalicama, svaka je šalica drugačija te plod njene mašte u trenutku kada ju je izrađivala. Isto se odnosi i na ručkice, koje dolaze u raznim oblicima, kako bi svatko mogao pronaći nešto za seb

image
DALIBOR TALAJIĆ/

- Što se tiče samog procesa oblikovanja, potrebno je nekoliko sati za izradu jedne šalice. Nakon što se glina izvalja, treba ju sušiti prije samog spajanja dijelova i izrade i lijepljenja ručkice za tijelo šalice. Nakon toga slijedi zaglađivanje šalica, a kad se osuše, za što treba otprilike tjedan dana, predmete najčešće oslikavam engobama te onda idu na prvo, biskvitno pečenje. Nakon toga, na većinu predmeta stavljam transparentnu glazuru te ih ponovno pečem na temperaturi višoj od tisuću stupnjeva.

image
DALIBOR TALAJIĆ/

Najuzbudljiviji, a ujedno i najneizvjesniji dio procesa je vidjeti kako su predmeti nakon završnog pečenja ispali - kaže.
Što se tiče motiva i boja na šalicama, svaka je šalica drugačija te plod njene mašte u trenutku kada ju je izrađivala. Isto se odnosi i na ručkice, koje dolaze u raznim oblicima, kako bi svatko mogao pronaći nešto za sebe.
Trenutačno radi na uređenju studija, koji bi trebao biti gotov za nekoliko mjeseci, a priprema i internetsku stranicu. Dotad se šalice mogu pronaći na društvenim mrežama: DotiCeramics.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 13:41