majstor igračaka od papira

Hrvatski umjetnik Marko Zubak na međunarodnoj izložbi u Austriji

Poznati zagrebački umjetnik Marko Zubak nedavno je otvorio svoju drugu izložbu u Muzeju papira, u austrijskom gradu Styrermühlu. Kao jedan od 15 najboljih umjetnika u svijetu koji izrađuju igračke od papira, ovog puta je gostovao u sklopu Međunarodnog festivala stripa Nextcomic iz Linza sa, sada već prepoznatljivim, papirnatim robotima.




Kipar i slikar Marko Zubak, s diplomom fakulteta Facultad de bellas artes iz Barcelone, pronašao je strast u zanimljivoj umjetničkoj vještini - izradi igračaka od papira. “Paper toys su za mene zapravo samo drugi pristup skulpturi gdje se forma ne dobiva ‘oduzimanjem’ ili ‘dodavanjem’ (kamena, gline, željeza…), već krojenjem papira”, izjavio je tom prilikom.




Nakon prošlogodišnje uspješne samostalne izložbe u Muzeju papira u Styrermühlu, gdje je izrađivao dvometarske gigantske skulpture koje su kasnije postale dio stalne postave muzeja i javne zbirke u Linzu te je s djecom iz osnovnih škola Austrije gradio “utopijski grad” kao kulisu za svoje instalacije, umjetnik Marko Zubak je ponovno pozvan u Austriju - ovog puta na Međunarodni festival stripa čija su tema roboti.



Njegove zanimljive papirnate skulpture bit će izložene u austrijskom Muzeju papira sve do kraja listopada 2017., a njima je pridružio i projekt s kojim je imao izložbu u prostoru Offenes Kulturhaus OÖ, u Linzu, 2011. Te je godine u sklopu umjetničke rezidencije napravio stop-motion animaciju za koju je nagrađen u video kategoriji na trećem Artaq Urban Arts festivalu u Francuskoj 2012.

St .Bugbot from Marko Zubak on Vimeo.

Krajem svibnja priprema samostalnu izložbu robota od papira Paperbots u Galeriji TZ Bale, a u studenom ove godine sudjelovat će na Međunarodnom festivalu stripa, animacije, ilustracije i igara Lucca Comics talijanskom gradu Lucca.



Pokretanje webshopa Paperbots.eu (Paper+toy+robot)

Činjenica da se igračkama od papira bavi još od 2007., da je s njima ostvario nekoliko samostalnih i skupnih izložbi te se našao na radaru svjetskih medija koji se bave temom Paper Toys i koji su ga svrstali među 15 najboljih u svijetu, potaknuli su umjetnika Marka Zubaka da pokrene webshop Paberbots.eu gdje ćete pronaći originalnog papirnatog robota kao idealan poklon, skulpturu, zidnu instalaciju. Njegova mala papirnata remek-djela sada su, osim u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, Studiju Lapo Lapo, austrijskom Muzeju papira i Prostoru u rovinjskom hotelu Lone, dostupna i online.




Više o radu Marka Zubaka potražite na njegovoj službenoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 13:25