Code Week

Hrvatski vrtićarci: Osnove programiranja mogu se svladati već u vrtiću

Potvrđuju to polaznici Dječjeg vrtića Čigra koji se i ove godine pridružio obilježavanju Europskog tjedna programiranja
Martina Petrović

Cilj tog tjedna je na zabavan i angažirajući način građanima približiti programiranje i digitalnu pismenost. 

Diljem Europe u manifestaciji Code Week sudjeluju milijuni ljudi i tisuće ustanova među kojima je najviše škola. Među nekoliko vrtića koji su se Europskom tjednu programiranja pridružili iz Hrvatske, je Dječji vrtić Čigra. Iako je robotika dio njegova standardnog kurikula, vrtić već treću godinu zaredom posebne radionice organizira tijekom Europskog tjedna programiranja. 

image
Martina Petrović
image
Martina Petrović

U vrtiću djeca ovaj tjedan uče programirati Ozobotom i Osmom. Pomoću robota Ozobota djeca se upoznaju s osnovama programiranja bez upotrebe informatičke opreme. Robot se koristi za crtanje i pri pričanju priča. U drugoj pak radionici gdje se koristi Osmo, djeca upoznaju četiri glagolske naredbe koje su gradivni elementi Awbiejeve interakcije sa svijetom. Awbie je lik koji djeca programiranjem vode kroz igru. O njima tako ovisi razvoj igre, tj. nivoa. Budući da djeca žele što zabavniju igru, izuzetno se trude pri programiranju. 

image
Martina Petrović

„Učenjem programiranja naša djeca idu ukorak sa svijetom. Taj se svijet ubrzano mijenja i za uspješan život u sutrašnjici, djeca trebaju moći razumjeti način na koji funkcionira tehnologija. Shvaćajući osnove programiranja prihvaćaju tehnologiju kao oruđe, a mi ih potičemo da to oruđe koriste razvijajući svoju kreativnost i inovativnost“, kazala je Ina Horvat, odgajateljica Dječjeg vrtića Čigra. 

image
Martina Petrović
image
Martina Petrović

Europski tjedan programiranja traje do nedjelje. Prošle godine okupio je 4,2 milijuna ljudi, a prosječni sudionik imao je 11 godina. Među sudionicima bilo je 49 % žena i djevojaka. 

Europski tjedan programiranja podupire Europska komisija. 

Više: codeweek.eu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2020 22:44