GLOBALNA POTREBA

I Bill Gates ulaže u održivo stanovanje: Tehnologija modularne gradnje je budućnost

 Ventem
Sustav pojednostavljuje konstrukciju i smanjuje troškove i vrijeme isporuke, te je dobro prilagođen za širok raspon regija i klime

Vantem je startup građevinska tvrtka koja proizvodi visoko učinkovite domove s nultom neto potrošnjom po konkurentnim cijenama i niskom emisijom ugljika. Tvrtka je nedavno prikupila rundu ulaganja serije A od tvrtke Breakthrough Energy Ventures koju je osnovao Bill Gates. Domovi s nultom potrošnjom, zgrade koje proizvode onoliko energije koliko i potroše, obično su jeftinije za posjedovanje od standardnog stanovanja. Ipak, često uključuju visoke troškove izgradnje budući da zahtijevaju napredne građevinske tehnologije i inženjering. Vantem ima za cilj promijeniti ovu dinamiku primjenom tehnologije modularne gradnje – prenosi Archdaily.

image
Ventem
image
Ventem

Moduli su izgrađeni od velikih konstrukcijskih panela. Vlastita tehnologija ima ugrađenu visoku izolaciju, pružajući učinkovitu toplinsku ovojnicu. Paneli su izrađeni od vatrostalnih materijala, što ih čini otpornim na visoke temperature i štiti konstrukcije od požara. Tvrtka izvješćuje da su rezultirajuće modularne jedinice otporne na uragane i potrese. Ovaj sustav pojednostavljuje konstrukciju i smanjuje troškove i vrijeme isporuke, dok je također dobro prilagođen za širok raspon regija i klime.

image
Ventem

- Građevinarstvo u ovom sektoru doživjelo je najmanje inovacija i povećanja produktivnosti te je jedan od najvećih izravnih i neizravnih izvora emisije ugljika. U isto vrijeme, pristupačno stanovanje je globalna potreba koja se mora riješiti, ali ako gradimo tradicionalnim metodama, riješit ćemo jedan problem, a samo pogoršati drugi. U Vantemu smo predani rješavanju oba izazova na globalnoj razini – kaže za Archdaily izvršni direktor Vantema Chris Anderson

image
Ventem

Tvrtka je prvo pokrenuta u Južnoj Americi i na Karibima. Nakon dužeg razdoblja testiranja, odobrenja koda i izgradnje dokaza koncepta, implementiran je sustav na više milijuna četvornih metara životnog prostora u zemljama kao što su Urugvaj, Brazil, Bolivija, Čile, Kolumbija i Karibi. Tvrtka je partner s lokalnim stručnjacima na svakoj lokaciji za izgradnju novih tvornica.

image
Ventem

Prema Breakthrough Energy Ventureu, svijet godišnje doda oko 51 milijardu tona stakleničkih plinova u atmosferu, zadržavajući toplinu i podižući globalne temperature. Jedini način da se izbjegnu najgori učinci klimatskih promjena je prestanak dodavanja stakleničkih plinova do 2050. Tvrtka je utemeljena na uvjerenju da su inovacije u svim industrijskim područjima rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:52