HRVATSKI PROIZVOD

I vaše dijete previše vremena provodi pred ekranima? Ove društvene igre s ručno oslikanim figuricama oduševit će cijelu obitelj

 Božo Radić/Cropix
Upoznajte Jelenu Feregju iz Mokošice koja izrađuje unikatne, personalizirane i održive predmete

Današnja djeca često se nazivaju "djecom tehnologije" jer mnogi od njih odrastaju uz ekrane mobitela, TV-a, tableta, računala... Zbog previše hiperaktivnih stimulacija imaju sve manje koncentracije, a društvene igre igraju - bez društva! Taj je podatak bio pomalo zastrašujući i 34-godišnjoj Jeleni Feregja iz Mokošice, koja je na tržištu htjela ponuditi alternativu, nešto zabavno, unikatno i - održivo.

Naime, ona u sklopu svojeg brenda Figura izrađuje drvene društvene igre s ručno obojenim figuricama koje oduševljavaju sve članove obitelji.

- Uživamo igrajući društvene igre, kao i većina drugih obitelji, ali ja uvijek u svemu vidim nešto posebno i drukčije. Zato sam se odlučila razviti liniju društvenih igara koje zajedno dizajniramo tako da se uklope u dizajn interijera. Zašto društvena igra ne bi bila ukras? Ili bolje, zašto neki unikatni ukras ne bi imao još neku funkciju osim same dekoracije u prostoru. Tim više što taj prostor nije bilo koji prostor, nego naš dnevni boravak, gdje nakon radnog dana provodimo vrijeme sa svojom obitelji razgovarajući i igrajući se, a znamo da djeca najviše uče igrajući se - kaže Jelena.

Igre mogu biti oslikane motivima narodne nošnje i starinskog nakita, mogu se izraditi na način da se usklade s interijerom, a Jelena izrađuje i portretne igre prema željama kupaca

Iako je po struci hotelijersko-turistički komercijalist, ali i knjigovođa, oduvijek je bila kreativna, a dok je radila u ugostiteljstvu i turizmu, privlačila ju je estetika - interijer i dekoriranje.

- Supruga sam i majka troje djece pa sam neko vrijeme bila doma ‘nezaposlena‘ i imala mogućnost razvijati i realizirati svoje ideje. Kad bi djeca pošla na spavanje, imala bi vrijeme za sebe i tako sam malo po malo, izrađujući neke stvari, došla na ideju izrade jaslica za Božić, zatim uskrsnih jaja i društvenih igara. Tako je prirodni slijed događaja bio otvaranje obrta Figura - prepričava, dodajući da se za naziv brenda odlučila jer se drvena figura provlači kroz njezin rad, a i sama riječ s dubrovačkim naglaskom figurâ znači nešto što izgleda lijepo.

image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix

Njezini su predmeti unikatni, personalizirani i održivi, s tradicionalnim i tradicijskim motivima i temama, a radi i portretne društvene igre prema željama kupaca.

- Veseli pomisao da će se ove igre nasljeđivati jer su kreirane baš za odabranu obitelj, prema njihovim željama i vrijednostima, bilo da su oslikane motivima narodne nošnje i starinskog nakita ili na način da se usklade s interijerom - kaže.

Sve je zapravo, prisjeća se, počelo od Božića, jer je za jaslice koristila drvene figure i drvena jaja, od kojih je radila deve, a zatim je i za Uskrs počela oslikavati drvena jaja.

- U dubrovačkom kraju, posebno u Konavlima i Dubrovačkom primorju, imamo tradiciju penganja - ukrašavanja jaja, tako da je ovo s drvenim jajima za mene bio mali iskorak za očuvanje tradicije. Ne samo zbog samog oslikavanja jaja, jer ova tehnika nije tradicijska, nego zbog motiva na njima i zbog toga što ih nije teško čuvati, jer nisu lomljiva - kaže.

image
Božo Radić/Cropix

Ovom prilikom Jelena prvi put predstavlja šah, a uz svaku društvenu igru dobiva se i certifikat, ručno rađeni papir od konoplje i pamuka, koji radi Valnea Džamarija

image
Božo Radić/Cropix
image
Jelena Feregja

Od društvenih igara prvo je napravila "Kružić - križić", a zatim se sam po sebi nametnuo "Čovječe ne ljuti se" i "Zmija - ljestve". Ovom prilikom prvi put predstavlja i šah.

- Figurice i jaja zasad kupujem, još nisam našla idealan stroj iako se izbor suzio na nekoliko njih. To je za mene važan izbor pa je savjetovanje i istraživanje u tijeku. Puno ih je na tržištu i većinom su to veliki pogoni, stoga odabir nije lak. Ploče sama režem po mjeri, a za veće komade iz nabave najčešće mi uskoči brat koji je stolar. Slijedi ručna obrada brušenja, po potrebi graviranje laserom, zatim lakiranje i bojenje. Neki lakovi su zahtjevni za nanošenje i dugo se suše, pogriješim li u graviranju, slijedi dugi proces brušenja, na čovjekolikoj figuri nije uvijek jednostavno nacrtati životinju… ali sve u svemu, to je ispunjavajući proces koji sa sobom nosi i lijepe i zahtjevne faze - opisuje.

Sve radi od raznih vrsta, najčešće jasena i smreke, a za oslikavanje koristi akrilne boje i razne zaštitne lakove, najčešće na vodenoj bazi. Cijena ovisi o veličini seta, načinu oslikavanja, vrsti drva... Cijene se za "Kružić - križić" kreću od 40 eura, a za "Čovječe ne ljuti se" za četiri igrača - 78 eura. Mogu se vidjeti i kupiti na Payhip platformi ili putem društvenih mreža @figura.jelena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 08:56