Ideje za pet

Vraćamo se za radne stolove: Evo kako dobiti fora radni prostor koji nije smetnja

 IKEA
Uz malo truda i vremena, čak i ako niste vješti, sami možete izraditi radnu površinu od komada daske

Pronašli smo nekoliko načina da lako, samostalno i domišljato dobijete kutak za rad, koji vam pritom neće smetati i oduzimati preostale dragocjene kvadrate.

Vremena su takva i jedino što možemo jest pomiriti se i prilagoditi. U posljednje vrijeme mnogima od nas jutra više ne počinju nesnosnim gužvama na cestama, trčanjem za tramvajem ili autobusom ili dugotrajnim sastancima u sobi punoj ljudi. Ako ništa, pandemija je za neke od nas donijela mirniji početak dana gdje se iz kreveta uz kavu odmah premjestimo za radni stol. Ovakva promjena je svakako zahtijevala velike prilagodbe, kako mentalno tako i prostorno. Nismo svi sretnici pa da imamo zasebnu radnu sobu s radnim stolom od mahagonija od dva kvadrata na kojem možete igrati i stolni tenis. U današnjem načinu života zadovoljni smo ako uopće imamo i malo prostora gdje možemo ugurati stol i stvoriti neki kutak koji će nas potaknuti da budemo efikasni. Osim određenih salona namještaja koji imaju razumijevanja za naše potrebe, mi smo pronašli i nekoliko načina kako lako, samostalno i domišljato možemo učiniti da svaki prostor dobije svoj radni kutak, a da nam pritom nije smetnja.

image
CDK Architects

1. LEBDEĆA RADNA POVRŠINA

U svakom prostoru pa čak i u onom najmanjem postoji barem jedan dio koji ne služi baš ničemu, nekakav sitni višak ili neiskorištena niša koja uz malo mašte i truda može postati vaše mjesto za rad. Potrebno vam je samo sat vremena i stotinjak kuna i možete taj dio pretvoriti možda čak i u zvijezdu cijelog prostora. Ovisno o veličini i širini prostora, možete kupiti odgovarajuću dasku koja može biti već obrađena ili ju možete oblikovati prema svojim željama. Uz nju pribavite i potrebne držače i vijke te u kratkom vremenu sve spomenuto montirajte u predviđeni prostor. Očiti nedostataka klasičnog podnožja čini uštedu prostora, a još ako montiranu dasku i okolni dio ukrasite sitnicama koje su svojstvene vašem karakteru, dobili ste svoje novo najdraže mjesto.

image
Tara Benet

2. NEVIDLJIVI STOLOVI

Mali prostori najviše vole nevidljive stvari. Nekada kada i imate dovoljno prostora u sitnom stanu za radni stol, onaj klasični s nekoliko ladica i ormarićem jednostavno vam se ne uklapa u vaše uređenje pa stoji u prostoru kao kakav izvanzemaljski stroj. Jednostavno rješenje za takvu situaciju je prozirni stol od pleksiglasa, a ako želite otići još i korak dalje, nabavite i prozirnu stolicu od istog materijala. S obzirom na transparentnost ovih proizvoda, oni će se stopiti s pozadinom i nećete imati dojam stola u prostoru, a kamoli onoga koji vas podsjeća na posao.

image
Man Made DIY

3. RADIM GDJE HOĆU

Medicinski stručnjaci su istraživanjima došli do zaključka da je stojeći položaj dok radimo jako dobar za naše zdravlje, stoga vam donosimo odličnu ideju kako bilo koji stol u stanu učiniti svojom stanicom za rad uz pomoć takozvanog podizača stola. Naime, radi se o samostalnom proizvodu koji možete sami izraditi u nekoliko vrlo jednostavnih koraka. Opet će vam trebati daska čiju dimenziju ćete prilagoditi svojim potrebama, nekoliko bakrenih cijevi, obujmice i vijci i spremni ste složiti svoj podizač za stol. Jednom kad dovršite svoj uradak možete ga postaviti na bilo koju stabilnu površinu tako da dok stojite na nogama visina podizača s računalom bude u ravnini s vašim rukama koje su u položaju pod kutom od devedeset stupnjeva. Upute o izradi podizača za stol na www.manmadediy.com

image
Merci-Ancsa Decor

4. POMOĆNI STOLIĆI

Ono što je nekome pomoćni stolić za odlaganje ključeva ili pročitanih časopisa bez ikakve isprike vama može poslužiti kao stol na kojem ćete izvršavati svoje poslovne dužnosti. Ono što karakterizira pomoćne stolove su male dimenzije, ali u svakom slučaju dovoljno velike da na njega može stati računalo, a u nekim slučajevima i lampa, ako je potrebno. Na tržištu možete pronaći svakojake dizajnirane stoliće od onih staklenih, metalnih pa do drvenih, ali naš favorit je svakako ipak onaj koji zahtijeva malo truda i domišljatosti. U posljednje vrijeme cvjeta posao restauracije starog namještaja, a što je ljepše od vintage toaletnog stolića koji je zaživio novim dizajnom.

image
IKEA

5. IMA ME, NEMA ME

I za kraj, konačno dolazimo do preklopnih stolova. Malo koje rješenje je tako dobro za male prostore kao stolovi koji se mogu rasklopiti, preklopiti, podignuti ili sakriti. Iako estetski nisu baš najsretnije rješenje, ovakva vrsta stolova je najfunkcionalnija ako vam fali prostora. Možete ih naći u raznim varijantama, od onih koji se montiraju na zid pa do samostojećih koji u nekoliko poteza postaju skoro nevidljivi. Ovisno o vašim željama, ovakve stolove možete sami izraditi uz pomoć korisnih klipova na YouTubeu kanalu Apartment Therapy ili si možete uštedjeti trud i naručiti gotov proizvod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 11:35