EKSPLOZIJA BLAGDANSKE KREATIVNOSTI

IDEJE ZA USKRS 2020.: Raznovrsne i prigodne kućne dekoracije naših čitatelja u mjestima diljem Hrvatske

Karantena nije baš najugodnija stvar, pogotovo kada je blizu Uskrs koji tradicionalno svi provodimo s obitelji i prijateljima. No, nije sve tako sivo. Dokaz za to su ovi sjajni DIY projekti, nastali u karanteni
EMINA, ČAKOVEC

Neopisivo volim ukrašavati svoj dom pa sam i za ove blagdane izradila nekoliko sitnica. Između ostalog, izradila sam piliće od češera, ljuske oraha, koristila sam žuti sprej, ukrasne oči te kljun i noge izrađene od papira prema želji. Postupak je bio jednostavan: češer i ljusku oraha pošpricala sam na žutu boju. Kad se osušilo, vrućim ljepilom zalijepila sam ljusku na češer te dodala oči, kljun i noge.

SARA, ZAGREB

Izolacija me najprije potaknula da raščistim ladice sa šminkom. Baš kad sam htjela baciti neke stare lakove za nokte, palo mi je na pamet da bih ih mogla iskoristiti za izradu uskrsnih dekoracija. Od slanog tijesta (2 mjerice glatkog brašna, 1 mjerica soli i malo vode) napravila sam jaja koja sam zatim ofarbala lakovima i objesila na grančice uz pomoć konca u boji.

ZDENKA, GRUBIŠNO POLJE

Zatvorena u kući zbog kroničnih bolesti, a udaljena od unučadi kako bih im poslala dar, vrijeme kratim izradom DIY projekata. Tako sam napravila tzv. životinjsku farmu, koja se sastoji od kokica, ovčica, zečića i mrkvica. Sve to napravljeno je od hamer papira, toplog ljepila i zatim napunjeno malim čokoladnim jajima.

KARMELA, SAVSKA VES

Ovaj Uskrs ideje su mi došle s Pinteresta, a za materijal sam koristila, kako bi se reklo, sve što sam pronašla oko sebe, u svom domu. Krug za goblene je s AliExpressa, dio cvijeća također s te adrese, svaki za oko dva dolara. Ostatak cvijeća je iz Lesnine, oko 20 kn. Mrežica je ostatak gotove Ikeine zavjese koji mi je bio predugačak. Sama zavjesa je 30 kn, a ja sam samo iskoristila “smeće”. Crno slovo sam napravila od one žičane tkanine, također ostatak od jednog prijašnjeg projekta. Za izradu mi je trebalo oko 45 min. Prvo sam postavila mrežicu između krugova, pričvrstila, kasnije dodatno zategla vrućim ljepilom. Zatim ide lijepljenje cvijeća, i na kraju slovo zalijepljeno vrućim ljepilom. Za više ideja pogledajte moj profil na Instagramu @beractrokter.

ŽELJKA, BELIŠĆE

Imam 59 godina. Oduvijek volim šetnje, šumu i u tim šetnjama uvijek pronađem nešto što će mi trebati. Tako donesem kući kore drveta, mahovinu, grančice, šibe, češere, koje najviše koristim i kad izrađujem proljetne vjenčiće i kad radim božićne advente i aranžmane. U svojim izradama koristim i suhe spužve, razne posude, a pravim i vjenčiće od šibe. Češere režem, bojim akrilnim bojama, potom ih lijepim vrućim ljepilom. Često pravim smjesu od gustina i ljepila za drvo, od koje izrađujem cvjetove, zečiće, mrkvice i sl. Nešto moram i kupiti, uglavnom mašne, žicu, poneku posudu, ali uglavnom više sama napravim svojim rukama što mogu.

HANA, ZAGREB

Kreativka sam u duši. Volim izrađivati home made prigodne ukrase za dom. Inače sam strastveni zaljubljenik u dizaj interijera te svoje inspiracije dijelim na svom Instagram profilu hanilyc. Materijal za ovaj uskršnji vjenčić nabavila sam još u prvom mjesecu u hobi art dućanu, i sve zajedno koštalo je 50-ak kn. Elegantan i jednostavan pristajat će na svaka ulazna vrata!

MATEJA, ZAGREB

Svestrana Mateja Fanuko zaljubljenica je u uradi sam projekte i izradu makramea. Njezin blog www.fanteadiy.com dobro je poznat ljubiteljima kreative, a za ovaj Uskrs izradila je prirodno gnijezdo. Potreban materijal koji joj je pritom trebao je: grane vrbe ili breze, friško odrezane, karton, pištolj ljepilo, mahovina, cvijeće.

- Uzmite nekoliko grana vrba u ruke i stvorite krug tako da ih omotate jednu oko druge, u krug. Početak i kraj grana čvrsto uglavite u prazan prostor između grana. Zatim uzmite novu granu i ponovno je omotajte oko početnih, s kojima ste stvorili obruč. I tako dalje koliko želite, ovisno koju debljinu obruča želite. Od kartona izrežite krug veličine napravljenog obruča od grana. Obruč položite na karton i zalijepite ga vrućim ljepilom. U sredinu zalijepite mahovinu, koru drveta ili umjetnu travu. Ukrasite cvijećem. I vaše gnijezdo za Uskrs je gotovo - nabraja Mateja.

IVANA, DRAGE (BLIZU BIOGRADA NA MORU)

Obožavam ručne radove, izrađujem suvenire uglavnom morskog štiha te ih ljeti predstavljam na našim Bumbetama, gdje mještani izlažu etno-kulturološke proizvode vezane za naš kraj. Uradi sam proizvodi me ispunjavaju, uživam, brzo vrijeme prođe u izolaciji. Zaista ne treba puno novca za to, ponekad sve to možete naći doma, ili u prirodi. Samo malo ideje i mašte. Zašto baciti konzervu ako može nastati vaza, ili biti držač olovaka, kutijice od lijekova ili čaja obložite grančicama i spremite neke sitnice i držite kao ukras na stolu. Za više ideja pogledajte Instagram profil @ivanini_radovi.

ŽELJKA, KNEŽEVI VINOGRADI (BARANJA)

Među ostalim, napravila sam ukras za vrata u obliku zeca. Za to mi je bio potreban samo karton koji sam izrezala u željeni oblik, i omotala ga u zelenu tkaninu od stolnjaka, uši sam napravila od vunice, tako da sam ih pravila u male okruglice iliti pom-pom i zalijepila. Sve sam radila vrućim ljepilom. Potom sam mašne napravila od tkanine buketa; sačuvala sam je jer izgleda kao da je od papira, ali s otiskom nekih oblika. Rep sam također napravila od vunice. Tu su i jaja od običnog savijenog papira, i lijepljena jedna za druge da bi se dobio taj 3D efekt. Zečiće sam pravila od vunice, samo se rade pom-pomi i zavežu se vrat i trup, a repiće sam lijepila, uši su od smeđe tkanine i bijelog papira, također sam sve samo zalijepila.

MAJA, IVANIĆ GRAD

Imam 28 godina, a inspiraciju za svoje “uradi sam” projekte uglavnom pronalazim na internetu. Onda dalje sama oblikujem radove prema svojoj želji i trenutačnom raspoloženju. Za većinu mojih radova ne treba puno novca, nego sve što već imate kod kuće. Za sovicu koju sam, primjerice, napravila za ove blagdane, treba vam samo bijeli lak za nokte i crni marker.

Vjenčić sam napravila od grančica vrbe i umjetnog cvijeća. I to je to. Više mojih radova pogledajte na Instagramu @nasya.design, gdje svakodnevno objavljujem handmade ideje.

Pozivamo vas da nam na mail d&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. šaljete što ste sve osmislili i napravili u izolaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 01:26