Šarolik program

Idete na more? Mi ćemo vam čuvati biljku! Ako se uz nju veže i priča...

 Katya Austin, Unsplash
Zelene priče u Muzeju prekinutih veza uključuju razmjenu biljaka, prezentacije i zanimljive radionice...

Šarolik program uključuje razmjenu biljaka, prezentacije i zanimljive radionice vezane uz biljni svijet te pop-up izložbu unutar stalnog postava

Kad su Olinka Vištica i Dražen Grubišić 2010. godine otvorili Muzej prekinutih veza, Draženova mama poklonila im je prekrasno drvo žada, za koje kažu da donosi sreću i privlači uspjeh.

- Prošloga ljeta naše raskošno drvo počelo je propadati, istrunivši unutar debla. Je li to bio nagovještaj teških vremena ili samo nesretna okolnost? Ne znamo odgovor. Srećom, uspjeli smo zasaditi jednu njezinu reznicu koja je u međuvremenu postala malo drvce kojega sada s velikom pažnjom čuvamo - kažu autori Muzeja, koji su ovoga ljeta došli na odličnu ideju: pričuvat će biljke onima koji odlaze na godišnji odmor! Tako svi oni koji će se hladiti izvan grada, mogu odahnuti. Ali, postoji jedan uvjet - uz njihovog “zelenog ljubimca” mora se vezati i priča.

- Vaši će zeleni sustanari biti zbrinuti s puno pažnje, u prozračnom prostoru punom difuznog svjetla - poručuju “brokenships-biljkoljupci”.

image
Chandra Oh, Unsplash

Na terasi kafića održat će se razmjena zelenih ljubimaca i sjemena, a pričat će se i priče iz biljnog svijeta. Organizatori preporučuju dolazak s djecom jer će se s njima zabavljati Brokenships ekipa, crtajući gornjogradsku livadu

Naime, poseban dio programa Muzeja ovoga se ljeta posvećuje biljkama, a uključuje njihovu razmjenu, prezentacije i radionice vezane uz biljni svijet te pop-up izložbu unutar stalnog postava, u kojoj će biljke na čuvanju biti glavni protagonisti.

Serija ljetnih događanja počela je već ovoga vikenda: jučer je otvorena privremena zelena izložba, a sutra, s početkom u 9 sati, Muzej prekinutih veza poziva na terasu svojega kafića gdje će se održati razmjena biljaka i sjemenja, nakon koje će Nenad Bižić pričati priče iz biljnog svijeta. Preporučuje se dolazak s djecom, jer će se s njima zabavljati Brokenships ekipa, crtajući gornjogradsku livadu.

image
Jackie Tsang, Unsplash

Na pop-up izložbi unutar stalnog postava razne biljke na čuvanju bit će glavni protagonisti i predmet zanimanja posjetitelja koji vole zelenilo

Iako je program već počeo, to ne znači da ste zakasnili. Ako želite osigurati svojoj biljci smještaj i ugodno društvo dok uživate negdje na moru, uz jezero ili u planinama, pišite im na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Pošaljite fotografiju biljke, prosječnu veličinu, kratke informacije o njezi i naravno - priču! Požurite, jer su mjesta ograničena!

KREATIVNO PREBRODITE EMOCIONALNI SLOM

Osvojili svijet: od putujuće izložbe do Los Angelesa

Vjerujemo da je svima poznato o kakvoj je muzeju riječ, no za svaki slučaj evo par rečenica. Muzej prekinutih veza nastao je iz putujuće izložbe s konceptom propalih veza, a autori su filmska producentica Olinka Vištica i akademski slikar Dražen Grubišić, koji su i sami bili u vezi. Ideja je da Muzej daje priliku svakome da prebrodi emocionalni slom na kreativan način, donacijom poklonjenih predmeta iz propale veze Muzeju.

Osim što je obišao svijet i prikupio nevjerojatnu zbirku, uspješnost Muzeja potvrđuje i njegova američka franšiza u Los Angelesu, koju je prije nekoliko godina otvorio odvjetnik i kolekcionar John B. Quinn. Naime, njemu se prilikom posjeta Zagrebu izložba osobnih predmeta iz propalih ljubavnih veza toliko svidjela da je ušao u poslovnu suradnju s osnivačima muzeja. Također, Muzej je dobitnik Kenneth Hudson nagrade za najinovativniji muzej Europe.

Više na: brokenships.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 06:46