Korisni savjeti

Igre za vrtićarce na plaži: Vrtićarci na plaži mogu uživati i kad nije vrijeme za kupanje

 Dječji vrtić Čigra
Uz more mogu skupljati školjkice i kamenčiće, predmete savršene za kreativno izražavanje i igru

Odgajateljice Dječjeg vrtića Čigra roditeljima vrtićaraca dale su nekoliko savjeta kako dobro iskoristiti vrijeme s djecom na plaži.

„More je sjajno za djecu jer voda mališane umiruje i pomaže razvoju njihove motorike, no ako kupanje koji dan izostane, obitelj se ne treba osjećati kao riba na suhom. Dan na plaži kada je more hladno ili su valovi visoki, uz malo truda može postati dan za pamćenje. Plaža je puna malih predmeta koji djecu magnetski privlače. Grančice, češere, školjkice i kamenčiće djeca će rado prikupljati, a roditelji im mogu pomoći u osmišljavanju igara. Nema razloga da plažom odjekuje dječji glas koji izgovara „Dosadno mi je…““, kazala je Martina Petrović, odgajateljica i sukreatorica kreativnih sadržaja u Dječjem vrtiću Čigra.

image
Dječji vrtić Čigra

Boravak na plaži djeci može poslužiti i kao uvod u biologiju i ekologiju. Zahvaljujući mobitelu i internetu lako je odrediti vrstu svake pronađene školjke. Djecu treba poučiti i tome da se prikupljaju samo prazne školjke, sipine kosti, osušene morske spužve i slično, a da živi predstavnici morskog svijeta ne služe igri. Žive zvijezde i školjke trebaju ostati tamo gdje ih djeca uoče – u podmorju.

image
Dječji vrtić Čigra

Za razvoj kognitivnog mišljenja može poslužiti igra „Nabroji tri…“. Djeci se mogu zadati zadaci nabrajanja tri morske životinje koje imaju krakove, tri mjesta na obali, tri ljetna jela s nekim sastojkom iz mora… Takvi zadaci kod djece aktiviraju maštu i potiču ih na kreativno razmišljanje.

Sitne predmete i materijale s plaže djeca mogu koristiti za učenje zbrajanja, oduzimanja te uspoređivanje količina. Usput vrtićarci istražuju oblike, teksture i mirise.

image
Dječji vrtić Čigra

Nizanjem kamenčića i školjki mogu se oblikovati slova ili čak cijele riječi. Djeca pritom vježbaju finu motoriku.

Školjkice i kamenčići mogu zamijeniti i uobičajene simbole u igri križić-kružić.

Te se vrijedne sitnice s plaže mogu ponijeti i kući. Pomoću njih roditelji s djecom mogu izraditi okvir za slike ili neki drugi predmet koji će ih podsjećati na nezaboravno ljetovanje.

image
Dječji vrtić Čigra

Korisne savjete roditeljima o kvalitetnom provođenju vremena s djecom te njihovu razvoju Dječji vrtić Čigra objavljuje na platformi Čigra Digital. Projekt Unaprjeđenje usluga Dječjeg vrtića Čigra sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. studeni 2021 23:50