ODGOVORNO

IKEA raskida suradnju s kineskim dobavljačem nakon što je otkrila krivotvorene dokumente

Kao veliki potrošač drva, vrlo ozbiljno shvaćaju svoje odgovornosti prema okolišu i kupcima

U tvrtki IKEA vjerujemo u puno preuzimanje odgovornosti za cijeli naš opskrbni lanac, kao i transparentnost o načinu kako poslujemo. Tijekom rutinske revizije dobavljača u Kini, naši stručnjaci za opskrbu drvom i šumarstvo otkrili su krivotvorene dokumente u vezi s podrijetlom drva u razdoblju od rujna 2019. do listopada 2020. godine. IKEA odjel nabave odmah je pokrenuo dubinsku istragu o svemu što se dogodilo, a što je u konačnici rezultiralo raskidanjem poslovnog odnosa s dobavljačem. Također smo zaustavili i prodaju spornih proizvoda na 57 naših tržišta na kojima su bili dostupni za kupnju.

Ovo je potpuno neprihvatljivo kršenje pravila i za njega preuzimamo punu odgovornost. Suprotno je svim našim vrijednostima, suprotno onome tko smo i što – kao biznis - želimo biti. Naši kupci uvijek bi trebali moći u potpunosti vjerovati da je sve naše drvo nabavljeno odgovorno.

Kao veliki potrošač drva, vrlo ozbiljno shvaćamo svoje odgovornosti prema okolišu. Kako bismo osigurali potpunu sukladnost lokalnim zakonima svog korištenog drveta, radimo po najvišim standardima u industriji, provodeći oko 200 revizija svake godine. Zahvaljujući ovom sustavu uspjeli smo otkriti drvnu sirovinu čijem se podrijetlu ne može ući u trag te smo brzo reagirali.

Širom svijeta blisko surađujemo s više od tisuću dobavljača opreme za dom i mnogo više pod-dobavljača. Imamo veliko povjerenje u sve njih. Međutim, utvrdimo li bilo kakve nepravilnosti, sa svima će se postupati na isti način. Nećemo oklijevati raskinuti poslovni odnos ni poduzeti pravne radnje.

U skladu s našim dugogodišnjim opredjeljenjima za održivost, odlučni smo u daljnjem povećanju napora kako bismo proaktivno ojačali svoje zahtjeve u cijelom lancu opskrbe drvom. Također ćemo udružiti snage sa stručnjacima iz tog područja kako bismo pomogli u daljnjem rješavanju pitanja ukupnog industrijskog razvoja temeljenog na odgovornom gospodarenju šumama diljem svijet

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:50