Počast najboljim dizajnima

IKEA slavi 80 godina dizajnerskog naslijeđa novom kolekcijom kultnih komada

 STELLAN HERNER/
Dana 28. srpnja 1943. Ingvar Kamprad, tada 17-godišnjak, osnovao je tvrtku IKEA u gradiću Älmhultu u švedskoj pokrajini Småland

IKEA slavi 80 godina poduzetničkog duha, inovacija i zajedničkog stvaranja sa znatiželjnim, skromnim i pozitivnim pogledom na budućnost - lansiranjem nove kolekcije koja odaje počast kultnim IKEA dizajnima.

Dok popularnost vintage namještaja nastavlja rasti, IKEA objeručke prihvaća svoju prošlost i slavi 80. obljetnicu lansiranjem nove kolekcije koja odaje počast kultnim IKEA dizajnima. Kolekcija Nytillverkad sadrži namještaj, posteljinu i dodatke sa svježim, odvažnim i radosnim pogledom na klasične komade. Prvi dio revitaliziranih proizvoda već je dostupan u robnoj kući IKEA Zagreb, a daljnja lansiranja planirana su tijekom sljedećih nekoliko godina.

image
STELLAN HERNER/

„U tvrtki IKEA ponosni smo na svoje nasljeđe i želimo ga proslaviti vraćanjem nekih od naših najpoznatijih dizajna uz integriranje najnovije tehnologije i materijala. Kolekcija Nytillverkad spaja klasični dizajn s modernim standardima, a srž svega je jednostavnost, funkcionalnost, odvažni izražaj i razigranost – baš kao IKEA!”, kaže Johan Ejdemo, globalni menadžer dizajna, IKEA of Sweden.

image
STELLAN HERNER/

Među najpoznatijim predmetima su LÖBBACKEN stolić za kavu, ponovno osmišljena verzija kultnog LÖVET stolića; BONDSKÄRET stalak za kapute - novi odvažni izgled SMED stalka za kapute koju je izvorno dizajnirao Rutger Andersson; te DOMSTEN stolac, nova interpretacija JERRY stolca koji je dizajnirala Karin Mobring 1970-ih. Kolekcija također uključuje uzorke švedskog dizajnera tekstila Svena Fristedta, koji zrače odvažnom i živopisnom estetikom osamdesetih. Kolekcija ostaje vjerna izvornom dizajnu, ali ga ponovno osmišlja u upečatljivim nijansama i ažuriranim materijalima, što rezultira nizom proizvoda koji se usuđuju biti doista bezvremenski.

image
STELLAN HERNER/

80 godina vizionarskog dizajna i nepokolebljive predanosti stvaranju boljeg svakodnevnog života za što više ljudi

U početku je IKEA bila mala tvrtka za narudžbu poštom u kojoj je narudžbe ispunjavao tinejdžer Ingvar na svom biciklu. Brend je sada zastupljen na 62 tržišta s 460 IKEA trgovina, 700 milijuna fizičkih kupaca i 2,6 milijardi online posjeta te više od 20 milijuna preuzimanja IKEA aplikacije u poslovnoj godini 2022. (1. rujna 2021. – 31. kolovoza 2022.). Tim od 231.000 IKEA djelatnika diljem svijeta pomaže u stvaranju boljeg svakodnevnog života za što više ljudi.

image
STELLAN HERNER/

Stvaranje boljeg života kod kuće po pristupačnim cijenama koje odgovaraju novčanicima svih veličina oduvijek je bilo polazište tvrtke IKEA. To je postignuto znatiželjom o ljudskim životima, potrebama i snovima kod kuće te jedinstvenim nasljeđem od 80 godina inovacija, rješenja i kultnih proizvoda. Kako bi odala počast ovoj baštini, IKEA neprestano pokušava učiniti stvari boljima, ostajući u blizini stalno razvijajućih potreba i želja što više ljudi.

image

Ikea muzej, Ingvar Kamprad

IKEA

„Dok gledamo u svojih sljedećih 80 godina, činimo to s vodeće pozicije i sa znatiželjnim, pozitivnim ali skromnim pogledom. Nastavit ćemo se zauzimati za što više ljudi, kao i inovirati, predviđati buduće trendove i testirati nove načine rada koji odražavaju potrebe ljudi i planeta, neprestano prilagođavajući i transformirajući naše poslovanje. Zajedno s našim djelatnicima, kupcima, dobavljačima, partnerima i podupirateljima nastavit ćemo voljeti prošlost i stvarati budućnost. Kao što je Ingvar jednom rekao: Većinu stvari još treba učiniti – veličanstvena budućnosti!”, kaže Jesper Brodin, glavni izvršni direktor Ingka grupe.

image
STELLAN HERNER/

Najvažnije prekretnice na IKEA putu:

1943.: Ingvar Kamprad, sa samo 17 godina, 28. srpnja 1943. u Švedskoj registrira tvrtku koju naziva IKEA: akronim od Ingvar Kamprad iz Elmtaryda (obiteljska farma), Agunnaryd (lokalna župa).

1948.: Namještaj je uveden u IKEA asortiman. Ingvar Kamprad u brošuri objašnjava kako cijene mogu biti tako niske: „Naše cijene – bez sumnje najniže u zemlji – omogućene su velikim prometom, izravnom isporukom od dobavljača i vrlo niskim troškovima.“

1950.: IKEA katalog – buduća ikona – ima svoj debi.

1958.: Prva IKEA trgovina otvara se u Älmhultu u Švedskoj. Danas služi kao IKEA Muzej.

1960.: IKEA Älmhult predstavlja prvi IKEA restoran i kafić.

1995.: Prva PS kolekcija lansirana je na Milanskom sajmu namještaja (danas Milanskom tjednu dizajna). Linija namještaja pod nazivom “Demokratski dizajn“ razvijena je korištenjem vrhunskog dizajna, dobre funkcionalnosti, izuzetne kvalitete i niskih cijena. Kasnije, IKEA u postulate demokratskog dizajna uključuje i održivost.

2018.: IKEA se obvezuje postati klimatski pozitivna tvrtka do 2030.

2018.: Ingvar Kamprad preminuo je u 91. godini, ostavljajući snažno naslijeđe koje treba nastaviti voljeti i njegovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2023 10:37