DANI DEMOKRATSKOG DIZAJNA

Ikeine kolekcije koje se ne propuštaju

Novosti s Ikeinih Dana demokratskog dizajna u Švedskoj. Saznali smo kakva sva iznenađenja i kvalitetne  novitete priprema poznati proizvođač namještaja

Jeste li ste ikada zapitali što se događa iza kulisa Ikee? Ove smo godine na poziv poznatog švedskog proizvođača namještaja, Ikee, otputovali u grad Älmhult i proveli dva dana u društvu predstavnika medija iz cijelog svijeta kako bismo iz prve ruke saznali sve o nadolazećim suradnjama s kreativcima i brendovima, ali i o konceptu koji se krije iza pojma “demokratski dizajn”.

Na put smo krenuli s troje mladih i perspektivnih studenata dizajna iz Zagreba, pobjednicima prošlogodišnjeg natjecanja Hacking Ikea na temu “Suvremeni oblici suživota”: Elom Meseldžić, Andrejom Lovreković i Jakovom Habjanom. Dvodnevna organizirana ekstravagancija koju je upriličio švedski dobavljač svega što je dobro i sveto u uređenju interijera, otkrila je širok raspon novih kategorija, stilova i estetike, na čelu s inovacijom koja stoji iza svake nove Ikeine suradnje.

NADAHNUTO

Ikein razvoj od malog proizvođača namještaja, koji je Ingvar Kamprad utemeljio u Älmhultu u Švedskoj 1943. godine do globalne ikone kakva je Ikea danas, temelji se na jednoj stvari koja je ostala sveta: Kampradova utopijska težnja za stvaranjem lijepog i nadahnutog namještaja po niskim cijenama. Utopijska misija tvrtke za demokratizaciju dizajna nije samo uzvišeni san, nego stvarni manifest čiji je cilj promijeniti svijet i stvoriti bolji svakodnevni život za puno ljudi. Njihova se težnja za stvaranjem fantastičnih proizvoda za sve ljude temelji na skandinavskoj tradiciji funkcionalizma i humanizma i u skladu je s pet načela koja su sastavni dio demokratskog dizajna, a to su: oblik, funkcija, kvaliteta, održivost i niska cijena. To znači da svaki proizvod treba izgledati dobro, služiti navedenoj svrsi, trajati dugo i biti pristupačan. Ova načela trebali bi podržati svi pojedinci, od dizajnera i inženjera do dobavljača i krajnjeg kupca. Povrh toga, svaki proizvod trebao bi biti i održiv.

ZA ŽENE i DJECU

U slučaju Ikee to podrazumijeva ne samo odabir ekološki prihvatljivih materijala i metoda proizvodnje nego i pomoć svim ljudima da zaista žive u skladu s održivim načinom života. Naglasak na održivom životu i inicijativa za rješavanje brzog rasta urbanog stanovništva bili su primarna tema ovog dvodnevnog događaja. Nakon što smo imali priliku dobiti uvid u nadolazeće suradnje i proizvode, možemo sa sigurnošću reći da nova postignuća i inovacije nikoga neće razočarati. Veliki je interes pobudila najavljena suradnja s Adidasom koji je svoju suradnju s Ikeom usmjerio na kolekciju za žene s namjerom da svakoj ženi omogući vježbanje u vlastitom domu i integrira ga u dnevne životne rutine i Legom.

Legova suradnja s Ikeom istražuje važnost igranja u životu svakog djeteta. "Igra je bitna za djecu i mi u to vjerujemo, stoga s Ikeom želimo stvoriti okruženje ispunjeno igrom", istaknuo je Legov tim tijekom Dana demokratskog dizajna.

KOLEKCIJE KOJE ĆE ODUŠEVITI SVE ESTETE

GRATULERA

Iznimna kolekcija koja će razveseliti sve zaljubljenike u namještaj iz prošlog stoljeća. Kolekcija će biti dostupna na globalnoj razini u tri različita perioda tijekom jeseni 2018., počevši od kolovoza, a svako će lansiranje biti fokusirano na određeno razdoblje. Prvo lansiranje je s naglaskom na dizajn pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, drugo na sedamdesete i osamdesete, a treće i posljednje na devedesete i dvijetisućite. Kolekcija će, na primjer, uključivati fotelje, stoliće, rasvjetu i tekstil u različitim izvedbama, kao i nekoliko ikona, poput naslonjača EKENÄSET i tepiha FÄRGSTARK.

TÄNKVÄRD

Među novim suradnjama koje su predstavljene tijekom Dana demokratskog dizajna, Ikeina strast za održivošću najbolje je vidljiva u kolekciji TÄNKVÄRD, koja se temelji na korištenju prirodnih vlakana poput ratana, pamuka, platna, jute i morske trave. Slike inspirirane detaljima ljetnog dana dio su kolekcije TÄNKVÄRD, koja se sastoji od razigrane palete boja i modernog namještaja. Dizajneri Nike Karlsson, Iina Vuorivirta i Akanksha Deo osmislili su kolekciju koja je održiva, fleksibilna i ekološki prihvatljiva u proizvodnom smislu, ali i multifunkcionalna. Tekstil od prirodnih materijala i lagani namještaj od ratana čine okosnicu zbirke, koja bi svakog trena trebala stići u trgovine.

ÖVERALLT

Jednostavna, ali razigranija, kolekcija ÖVERALLT nadahnuta je dalekom Afrikom. Na kolekciji je radilo deset afričkih kreativaca s različitih umjetničkih i dizajnerskih područja, od modne industrije i arhitekture do kiparstva i industrijskog dizajna, koji su u suradnji s pet Ikeinih dizajnera stvorili modernu urbanu kolekciju veselih boja i uzoraka. Od posuđa, preko jastuka za sjedenje i tekstila, do stolice i košare inspirirane modernim ritualima pletenja kose.

ART COLLECTION MARKERAD 2019.

Živopisne boje i bogati uzorci karakteristika su Ikeine nove kolekcije tepiha koja će biti lansirana 2019. godine. Mnogi će prepoznati pregršt poznatih umjetnika i zvijezda u usponu poput sveprisutnog Virgila Abloha, američkog modnog dizajnera osnivača brenda Off-White, koji je od ožujka 2018. godine umjetnički direktor muške odjeće Louis Vuittona, japanske umjetnice Misaki Kawai i umjetničkog dvojca Adama Frezza i Terri Chiao poznatijeg kao Chiaozza. Ablohov subverzivni dizajn uključuje tepihe sa sloganima poput “Keep Off”, ukrašene crnim i bijelim perzijskim motivima, i “Still Loading” s djelomičnom screensaver slikom na pozadini.

KOLEKCIJA VIRGILA ABLOHA I IKEE

Virgil je Abloh u svoju nadolazeću kolekciju s Ikeom dodao ogroman tepih račun, Mona Lisa lightbox i kartonsku interpretaciju Ikeine FRAKTA torbe.

ANNANSTANS

Kolekcija koja ulazi u sferu umjetnosti lokalnih obrtnika iz zemalja u razvoju je linija proizvoda ANNANSTANS. U ovom je slučaju suradnja Ikee i švedskog dizajnera tekstila Martina Bergströma rezultirala ne samo stvaranjem linije lijepih proizvoda nego i stvaranjem radnih mjesta u ruralnoj Indiji, Rumunjskoj i Tajlandu. U rasponu od jastučnica i vrećica do keramičkih zdjela i košara izrađenih od vlakana banana, ova kolekcija kombinira vještine i tradiciju lokalnih majstora s Martinovim idejama, a rezultat je živahan kolaž boja i uzoraka izrađenih rukom.

FÖRNYAD

Za ovu kolekciju Ikea je udružila snage sa Sarahom Andelman, osnivačicom Colettea, šarmantnog pariškog koncept-dućana koji je prošle godine zatvorio svoja vrata i australskim umjetnikom Craigom Redman iz New Yorka, poznatom po jajolikom alter egu koji se pretvara u Darcel Disappoints.

Kolekcija ovog dvojca, koji su više od deset godina surađivali, slavi studentski život i uključuje: rokovnike, stoliće, rasvjetna tijela, stolice, kante za smeće koje su izvedene u razigranim uzorcima, bojama i veličinama. FÖRNYAD, što na švedskom znači obnoviti, također preuzima nekoliko Ikeinih klasika kao što su torba FRAKTA i sofa KLIPPAN sofa, od kojih obje imaju novi uzorak pod nazivom Tuileries, koji miješa Colette plave točkice i Darcelovu ikonografiju.

FREKVENS

Kolekcija za mlade i sve koji se tako osjećaju je FREKVENS, modularni sustav zvučnika i rasvjetnih tijela u obliku kockica koje se mogu slagati prema želji.

Male dimenzije i vrhunska kvaliteta omogućuju korisnicima da u vrlo kratkom vremenu organiziraju party, rođendan i druženje u stanu, garaži ili na krovu zgrade ili u prirodi.

RUMTIDA

Zbirku Rumtida stvorio je Ikein istraživački tim koji je proveo neko vrijeme na marsovskoj pustinjskoj istraživačkoj stanici u državi Utah kako bi pronašli rješenja za male životne prostore. Tim je proveo neko vrijeme i u hotelima kapsulama u Tokiju. Ovi proizvodi neće doći na police do 2020. godine, no neki će dijelovi biti izrađeni od potpuno novih materijala koje su razvili Ikein dizajneri, a opisani su kao “lagani materijal izrađen od glazura valjanih u šuplje cijevi”.

IKEA + Altered

Uz već navedene suradnje i nadolazeće proizvode, još je jedan ingeniozan proizvod predstavljen na Danima demokratskog dizajna. Ikea se udružila s inovativnom startup tvrtkom Altered: Company, koja nudi novo rješenje za uštedu vode dostupno mnogima. Sporazum omogućava Ikei da koristi Alteredovu patentiranu tehniku i da zajedno stvore pristupačan i štedljiv raspršivač za slavinu koji se može ugraditi na sve uobičajene slavine, omogućujući korisnicima smanjenje potrošnje vode za više od 90 posto.

Osim navedenih, predstavljeno je još puno uzbudljivih suradnji, od kojih ćemo neke imati priliku vidjeti već ove godine, a ostale nas očekuju u 2019. i godinama koje slijede.

Foto: IKEA, privatna arhiva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:28