Isprobajte

Želite se osjećati sretnije u svojem domu? Ukrasite ga pristupačnim detaljima u pet specifičnih nijansi

 SHUTTERSTOCK
Upečatljiva plava garnitura za sjedenje utjecat će pozitivno na vaše emocije - intenzivne boje u životnom prostoru doprinose dobrom raspoloženju

Kad uređujemo dom, bilo iz temelja ili ga tek osvježavamo, veseli nas birati nove kuhinjske fronte, vrstu parketa ili dizajn pločica. Male su to, ali itekako važne odluke jer želimo da prostor u kojem svakodnevno obitavamo bude što ugodniji. No, jeste li se kada zapitali osjećate li se zaista sretnima u svom domu i što sve doprinosi toj sreći?

Istraživanje „Život kod kuće“ koje je IKEA provela prošle godine pokazalo je da nered ne guši samo na fizičkoj, već i na mentalnoj razini, da su nam mnogi prostori toliko pretrpani da često uzrokuju stres i tjeskobu. Zato se riješite bremena nereda i rasteretite dom od nepotrebnih stvari, a životni prostor prilagodite svojoj osobnosti i željama.

Uz malo truda i nekoliko značajnih promjena, svatko od nas može imati ugodnu oazu u koju se, na kraju radnog dana, jedva čeka vratiti – i biti sretan.

Svjetlo je ključno

Prirodno svjetlo povoljno utječe na naše zdravlje, produktivnost i zadovoljstvo. Ako dom nema dovoljno prirodnog svjetla, mnogi se u njemu neće osjećati ugodno. Stoga je prvi korak prema sretnijem životnom prostoru stvaranje uvjeta za više dnevnog svjetla. Osim što poboljšava raspoloženje, svjetlost sunca može predivno istaknuti ljepotu prostorije.

Kako biste propustili zrake sunca u mračnu sobu, maknite predmete oko prozora koji blokiraju ulazak svjetlosti. Lagane, prozirne zavjese bolja su opcija od gustih i teških - propuštaju dovoljno svjetla, a jednako štite od pogleda. Poigrati se možete i s ogledalima jer ona reflektiraju svjetlost.

image

Ogledalo NISSEDAL

IKEA

Ne morate potrošiti puno novca na ogledala jer za manji iznos možete dobiti kvalitetan komad. Primjerice, ogledalo NISSEDAL brenda IKEA kvalitetno je, a od nedavno ima i nižu cijenu jer se nalazi među 4440 proizvoda kojem IKEA tijekom 2024. trajno snižava cijenu. Nove niže cijene dio su brige tvrtke IKEA da svima omogući stvaranje boljeg doma, bez obzira na visinu njihovih prihoda. Nekima od već najpristupačnijih proizvoda snižena je cijena do 30 posto, a pojedini komadi iz najomiljenije skupine proizvoda, kao što su BESTÅ i PAX, imaju 15 posto nižu cijenu.

Kvalitetniji san

Bolje spavamo u mračnijim sobama jer mrak stimulira pinealnu žlijezdu, koja se nalazi duboko u mozgu i proizvodi melatonin, hormon koji se dobiva iz serotonina i potiče pospanost. Stvorimo li idealne uvjete za san, bolje ćemo se naspavati i time biti sretniji u svom domu koji nam stvara ugodu. Idealan način kako to postići su zavjese za zamračivanje. IKEA model MAJGULL dolazi u privlačnoj tirkiznoj boji te odlično blokira mjesečinu, ulična svjetla i svaku drugu neželjenu svjetlost.

image

Zavjese MAJGULL

IKEA

Boje, boje, samo boje

Ljudi su vizualna bića. Ono što nam ulazi u vidokrug može jako utjecati na naše raspoloženje i emocije. Posebno se to odnosi na boje koje nam u trenu podižu raspoloženje. Koliko god voljeli crnu, bijelu ili neutralne boje, za podizanje raspoloženja nužne su žive boje, a najbolje djeluju žuta, narančasta, ružičasta, zelena te živahne nijanse plave. Žuta i narančasta boja asociraju na sunčevu svjetlost i toplinu te potiču osjećaj sreće, optimizma i vitalnosti. Zelena je boja prirode te stimulativno djeluje na um, ružičasta potiče harmoniju i ljubav, a plava pomaže stvoriti mirnu i stabilnu atmosferu.

U IKEA asortimanu s novim, nižim cijenama možete pronaći mnoštvo detalja i ukrasa za dom u navedenim bojama. Dobar izbor su SVARTPOPPEL ukrasna jastučnica, FÄRGRIK šalica ili kutna sofa FRIHETEN/KLAGSHAMN u privlačnoj kraljevsko plavoj boji.

image

Ukrasna jastučnica SVARTPOPPEL

IKEA
image

Kutna sofa FRIHETEN/KLAGSHAMN

IKEA

Ne bježite od uzoraka

Uzorci će prostor učiniti zanimljivijim i dinamičnijim. Dodatno, točkice, prugice i geometrijski uzorci nikada nisu out, ni u modi ni u dizajnu interijera. Odabirom uzoraka izrazit ćete i vlastiti osobnost te stil. Zato, ako ste raspoloženi za veliku promjenu, na jedan zid prostorije stavite tapetu s nekim uzorkom, a ostali zidovi neka budu bijeli ili neutralni. Oni koji ne vole više različitih uzoraka zajedno, na raspolaganju imaju detalje - vaze, jastuke, fotelje, slike, ili za spavaću sobu JÄTTEVALLMO navlaku za poplun i jastučnice sa zanimljivim grafičkim uzorkom.

image

Navlaka za poplun i jastučnice JÄTTEVALLMO

IKEA

Svježe, svježije

Dotrajali, izgrebeni ili potrgani namještaj utječe na vaše raspoloženje i više nego što mislite. Zato je proljeće pravo vrijeme da uložite u kvalitetnu sofu, fotelju ili krevet koji će osigurati ljepše druženje, spavanje, čitanje i uživanje u omiljenim aktivnostima. Primjerice, IKEA trosjed na razvlačenje GRUNNARP u ružičastoj boji doprinijet će ukupnom dojmu boravka, a praktičan je ako gosti trebaju prespavati, dok ćete u IDANÄS krevetu spavati najmirnijim snom.

image

Trosjed na razvlačenje GRUNNARP

IKEA
image

Krevet IDANÄS

IKEA

Nikada više nered

Nacija smo – pokazalo je IKEA istraživanje „Život kod kuće“ - koja obično ne baca stvari koje posjedujemo, čak i ako nam ne trebaju. Nered je postao veliki izazov naših domova. Mali, uski i skladištenju neprimjereni prostori naših kuhinja, hodnika, kupaonica i smočnica ograničavaju nas u našim „sakupljačkim“ aktivnostima.

image

IKEA sustavi PAX/FORSAND

IKEA
image

Komoda BESTÅ

IKEA

Ali i bez prevelikih ulaganja - i za to ima rješenja. Kutije ispod kreveta te ormari i regali sa strateški raspoređenim prostorom za pohranu dobar su početak. IKEA sustavi PAX/FORSAND te BESTÅ komode super su za odlaganje odjeće, obuće, knjiga i svih važnih sitnica koje vam moraju biti pri ruci - bit će uvijek na svom mjestu, lako dostupne, a bez da za njih svako malo zapinjete.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom IKEA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 12:26