Must have

Ikona dizajna: svjetiljka ‘PH5‘ Poula Henningsena u novim bojama apsolutni je bestseler

 © LOUIS POULSEN/
Prava zvijezda u katalogu Louisa Poulsena, visilica ‘PH5‘ plod je mašte dizajnerskog genija Poula Henningsena

U to vrijeme nitko nije slutio da će ova visilica ući u katalog najprodavanijih kultnih lampi u povijesti skandinavskog dizajna.

Poul Henningsen

Danski arhitekt i dizajner Poul Henningsen je 1958. godine razvio viseću svjetiljku ‘PH5‘ , čije je ime preuzeto iz njegovih inicijala i promjera gornjeg abažura od 50 centimetara. To je bio njegov odgovor na stalne izmjene oblika i veličine žarulja sa žarnom niti proizvođača žarulja. Prihvatio je sudbinu i uz dopuštenje Louisa Poulsena – danskog proizvođača rasvjete s kojim Poul surađuje – dizajnirao je viseću svjetiljku koja se može koristiti s bilo kojom vrstom izvora svjetlosti.

image
© LOUIS POULSEN/

Lampa PH5, ikona dizajna

Revolucija koja, svakako, nije plod slučajnosti! Nakon sofisticiranog izračuna upada svjetlosti i konstrukcije temeljene na logaritamskoj spirali abažura, Poul Henningsen razvio je svjetiljku koja, bez obzira na način na koji je postavljena i vrstu korištene žarulje, usmjerava svjetlost prema dolje bez zasljepljivanja dok emitira svjetlo i stvara ugodnu i prigušenu atmosferu u prostoriji. Osim toga, donji abažur ima matirano difuzno staklo tako da je svjetlost koja se širi prema dolje 100% bez odsjaja. Vrlo avangardna kreacija za to vrijeme!

image
© LOUIS POULSEN/

Novi reizdajni neprestano se dodaju mnogim klasicima dizajna. Danas pozdravljamo novu visilicu ‘PH5‘ u uzvišenim pastelnim tonovima, u monokromatskim i višebojnim verzijama. Još jednom, svijet dizajna ističe se u umjetnosti oblikovanja svjetla na najljepše i najgenijalnije načine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2023 14:04