Natječaj

Ilici je prijeko potrebna transformacija! Osmisli performanse, instalacije, intervencije...

Neja Markičević/Cropix
Natječaj HDLU-a u sklopu projekta Q’ART 2020. i EU projekta CreArt raspisuje natječaj “Performing Ilica”

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u sklopu projekta Q’ART 2020. i EU projekta CreArt raspisuje natječaj “Performing Ilica”.
Q’ART je projekt društvene i socijalne inovacije i bavi se transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz participativno društveno djelovanje mladih, umjetnika, udruga, sveučilišne zajednice, obrta i građana u lokalnoj zajednici.

Jednodnevno događanje “Performing Ilica” poziva sve suvremene umjetnike i umjetnice da svojim radovima reinterpretiraju ili odgovore na mogućnost susreta i društvene interakcije na ulici, probleme potresa, cijene najmova i uvjeta rada koji definiraju život stanovnika grada, aspekte boravaka u mallovima ili u otvorenim prostorima te modele transformacija grada umjetničkim djelima.

image
Neja Markičević/Cropix

Umjetnike se poziva da odgovore na mogućnost susreta na ulici, probleme potresa, aspekte boravka u mallovima..

U konceptu projekta navodi se kako je Ilica, nekad simbolički put u središte Zagreba, svoju nepovratnu transformaciju započela krajem devedesetih godina. Od formiranja trgovačkih cenata te preseljavanja poslovnih prostora u mjesta manjih najmova, Ilica je postala, parafrazirali su Vladimira Dodiga Trokuta, “anti-ulica u anti-gradu, mjesto gdje se poznanici više ne susreću i gdje se ne odvija društvena interakcija stanovnika grada”. Dodaje se kako je takvo mjesto moguće transformirati jedino umjetničkim akcijama.

Umjetnicima se preporučuje da predlože performanse, akcije, happeninge, zvučne instalacije, uprizorenja i intervencije te sve druge vrste suvremenih umjetničkih praksi u formatu koji obavezno uključuje interaktivnost između umjetnika, posjetioca programa i ostalih dionika projekta Q’ART 2020. Cilj je događanja da umjetnici svojim izvedbama doprinesu ne samo umjetničkoj izvrsnosti čitavog projekta, već i da atraktivnošću i interaktivnošću podignu vidljivost događanja i generiraju novu vrstu publike unutar projekta.

Rok prijave je 25. kolovoza, nakon čega će selektori odabrati tri projekta, čija je izvedba planirana 12. i 13. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 14:01