Tri bitne stvari

Imaju li dobri rasporedi dnevnih soba nešto zajedničko? Imaju. Ove tri karakteristike

 MADISON MODERN HOME/
Uređenje vaše dnevne sobe može se pokazati zahtjevnim, jer imate više (velikih!) komada namještaja s kojima možete raditi

Uz to, morate razmisliti i gdje ćete postaviti TV i kako stvoriti prostor koji je dobro dizajniran, ali i udoban. Ne zove se uzalud dnevna soba.

Do sada smo vidjeli sve oblike, veličine i konfiguracije dnevnih soba. No, bez obzira na kvadraturu, dnevna soba, definitivno je prostorija koja ima najviše utjecaja na život ukućana.

Ove tri stvari su zajedničke najboljim rasporedima dnevnih soba

image
ELAINE MUSIWA/

1: Sofa je zvijezda showa.

Kao pravilo, postavite kauč na najduži zid i rasporedite stolić za kavu, tepih i stolice ispred i nasuprot kauča.

Kada postavljate sofu uza zid, malo je odmaknite od zida – nekoliko centimetara je dovoljno – da stvorite efekt ‘sjene. Ovako uvijek izgleda namjernije stilizirano umjesto da je nasumično gurnuta uza zid.

Dok ovaj raspored općenito funkcionira za većinu prostorija, postoje trenuci kada kauč mora "lebdjeti" dalje od zida - kao u potkrovlju, otvorenim prostorima i vrlo velikim dnevnim sobama.

Što kažete na sekcijske sofe? Općenito, segmentni namještaj trebao bi biti rezerviran za otvoreni prostor koji treba biti definiran kutom segmenta.

Potkrovni prostori i kombinacije dnevnih/blagovaonica mogu biti dobri kandidati za presjek u obliku slova L.

Kada kupujete kauč, svakako obratite pažnju je li okrenut lijevo ili desno. To čini veliku razliku jer želite kutak u kojem vam je potrebna definicija.

image
MADISON MODERN HOME/

2: Dovoljno velik tepih.

Tepisi su siguran način povezivanja sobe. Međutim, ljudi često kada biraju tepih, odabiru premali.

Ima jednostavno pravilo koje će kupovinu tepiha učiniti intuitivnijom: Cilj je da sav namještaj ima barem prednje noge na tepihu. U većini scenarija, trebat će vam tepih 160 x 230 cm ili još veći.

3: Fotelje pomažu odrediti ton.

Jeste li znali da način na koji držite svoje fotelje može odrediti ton cijele vaše dnevne sobe?

Postavljena fotelja pod kutom ukazuje na ležerniji prostor. Igrajte se dok ne budete zadovoljni. Ovdje nema strogih pravila.

Ali razmislite o pogledu kroz prozore kada planirate svoju dnevnu sobu. Ako postoji pogled, ne želite ga zaklanjati stolicama s visokim naslonom.

I pokušajte uskladiti visinu svoje sofe sa svojim foteljama kad god je to moguće. Ništa ne čini sofu bezličnom od previsokih fotelja.

Još jedna stvar: ako će se vaše stolice vidjeti sa stražnje strane, razmislite o njihovom obliku i stilu. Odlučite se za zanimljiv okvir od skulpturalnog drva ili metala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2023 18:14