NOVI GLAMUR

Inspiracija je nastala u amazonskoj prašumi, ali ova će kuća u krošnji biti u Zagrebu

 Ecoarh d.o.o./
Koncept projekta naglašava princip ekološke drvene gradnje, te spoj suvremene arhitekture i feng shui škole

Projekt kuće Maloca sve ljubitelje suvremene arhitekture ostavit će bez daha. Riječ je o individualnoj stambenoj građevini koja je predviđena na obroncima sjevernog dijela Zagreba u mirnoj, zelenoj ulici Šestinski vrh s nekoliko kuća.

Autor je projekta tvrtka Ecoarh, koju vode Sandi Bedrač, arhitektica i feng shui savjetnica, i Boris Bedrač, akademski slikar, koji su osmislili ovaj projekt kuće u krošnji stabala i pronašli lokaciju. Posebnost je i u tome što je projekt u kompletu sa zemljištem, stručnim timom i izvođačima u ponudi agencije Regent, te je jedinstven na tržištu nekretnina.

- Koncept naglašava moderno urbano stanovanje na principima ekološke drvene gradnje te je spoj suvremene arhitekture na principima feng shui škole, koju nazivamo arhitektura svjesnijeg življenja - kaže Sandi Bedrač.

image
Ecoarh d.o.o./
image
Ecoarh

Građevna čestica buduće kuće gotovo je pravilnog pravokutnog oblika s nagibom terena u smjeru sjever-jug te istok-zapad, lokacija s koje se pruža pogled na cijeli grad.

Kuća je tlocrtno pravokutnog oblika, geometrijski čistih linija i forme proizašla iz inspiracije koju su autori dobili za vrijeme boravka u tradicionalnoj kući u amazonskoj prašumi u Peruu, po čemu je i dobila naziv Maloca (Long House).

Ideja je bila da takva forma izranja na stupovima direktno iz prirodnog terena i okoliša, poštujući lokaciju, prirodni nagib terena, sa što manje intervencija u postojeću zemlju i prirodu.

- Orijentacija prema stranama svijeta omogućila je idealno pozicioniranje kuće sa zaštitom na sjevernoj strani, te otvorenost staklenim stijenama i natkrivenima terasama prema jugu i zapadu, odnosno prema šumi i vrtu. Ljeti je zaštićena krošnjama bjelogorice koje joj daju hlad, a zimi se otvara pogled na cijeli grad, te je omogućeno osunčanje - opisuje arhitektica.

image
Ecoarh

Natkrivenost terasa nastala je kao izračun insolacije tako da se dobije maksimalna iskorištenost sunčeve topline kroz godišnja doba.

Konstrukcija stupova kuće i prve stropne ploče je armiranobetonska, a cijela je ostala konstrukcija kuće od CLT-a (križno lamelirano drvo), koja, kako kaže Sandi Bedrač, osim izvrsnih nosivih ima i povoljna ekološka, estetska i energetska svojstva zbog čega je uglavnom ostavljena vidljiva u interijeru i eksterijeru.

- Vrlo vizualno zanimljiva je fasadna obloga, koja je također drvena, obrađena tehnikom shou sugi ban, nastalom u Japanu u 18. stoljeću, a koristi se za tretiranje drva kako bi bilo otporno na sve vremenske uvjete, te se za razliku od većine drvenih pročelja ne mora održavati, a rezultat ove tehnike otkriva čiste jasne linije i neizmjernu ljepotu teksture drva koja je nepromjenjiva - kaže Boris Bedrač.

image
Ecoarh d.o.o./
image
Ecoarh

Dodaje da je kuća planirana s tri nadzemne etaže, ali maksimalno poštujući okoliš. Prva nadzemna etaža je suteren u kojem će biti smještena garaža i tehničke prostorije. U prizemlju kao glavnoj etaži smješten je ulazni prostor na istoku, kuhinja na jugoistoku, blagovanje, radni prostor i dnevni boravak na jugozapadu, idealno pozicionirani prema feng shui principima. U mirnijem dijelu prizemlja smještena je spavaća soba s kupaonicom i izlazom na terasu. Uvučeni kat povezan je prizemljem s galerijom i unutarnjim stepenicama, a na galeriji se nalazi prostor za jogu, meditaciju i opuštanje s pogledom na šumu i grad. U mirnijem dijelu kata nalazi se spavaća soba s kupaonicom. Umjesto prostora galerije može se eventualno dobiti treću sobu.

Vezano za interijer, projekt sadržava nekoliko osnovnih zamisli koje su preporuka.

image

Slika na zidu od Borisa Bedrača

Ecoarh/

Zanimalo nas je i što je zamišljeno u dvorištu.

- Može se urediti wellness kućica u dvorištu, a i vanjski bazen, ali bi o njemu bilo idealno odlučiti prije gradnje kuće dok je parcela prazna - objašnjava Sandi.

Predviđena su i dva parkirna mjesta, jedno u garaži u suterenu i drugo na građevnoj čestici uz kolni pristup garaži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:42