Lijevani podovi

Isplati li se u mini kuhinju od 10 kvadrata na pod staviti epoksi smolu?

 Shutterstock
Podloga izrađena od epoksi smole je elastičnija i čvršća od drugih materijala, a ima neograničenu mogućnost dizajniranja

image
Studio KUBUS

ODGOVARA:

Nikolina Jelić, mag. art.

Dizajn studio KUBUS

PITANJE

Imam kuhinju od 10 kvadrata i htjela bih na pod staviti epoksi smolu. Koliko mi se to isplati, koja bi otprilike bila cijena i možete li mi preporučiti nekog izvođača? Što vi mislite o epoksiju? Je li praktičan? Mateja, Split

image
BOONYARIT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

RJEŠENJE

Kad se spomenu epoksidni podovi, jedna od najčešćih asocijacija koja se javlja zasigurno je monolitni pod visokog sjaja.

Lijevane podove od epoksidne i poliuretanske smole koristimo kad želimo jednobojne plohe čistih tonova ili izraditi unikatni dizajn koji je nemoguće ponoviti. Nazivamo ih još i dekorativne smole. Takve podloge prepoznatljive su po staklastoj površini s laganim, reflektirajućim efektom, ali sve se češće izvode i u mat obradi, hrapavih površina. Odličan su odabir za kuhinje i kupaonice, ali podjednako su primjenjive i u svim drugim, manje zahtjevnim prostorijama u interijeru i eksterijeru. Podloga izrađena od epoksi smole je elastičnija i čvršća od drugih materijala, a ima neograničenu mogućnost dizajniranja. Pripada kategoriji toplih podova (kao parket), a ima sve karakteristike čvrstih podova (kao keramika).

Pogodna je za podno grijanje, primjerice u prostorima tuš-kabina, jer stvara efekt bazena. Vrlo se lako održava, nema fuga i ima određenu elastičnost te veliku otpornost na mehanička i kemijska oštećenja. Osnova epoksidnog poda je epoksidna smola s dodacima koji joj definiraju posebna svojstva. Novost su epoksi smole na bazi vode, koje su bolje za okoliš i zdravlje ljudi. Spretnim i preciznim izvođenjem možemo dobiti i različite uzorke podova, a tonovi boja su neograničeni. Podloga se lijeva u više slojeva, koji ovise o vrsti podloge.

Izvedba traje nekoliko dana, a okvirna cijena za takav pod je 300-400 kuna s materijalom te ovisi o dizajnu. Tvrtka specijalizirana za dobavu i izvedbu takvih podloga je Dizajn pod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 17:20