JAPANCI ZNAJU

Isprobajte ove principe čišćenja: Uvode red bez prevelikog napora, a pozitivno utječu na um

 /SHUTTERSTOCK

Iako organiziranje i čišćenje može biti naporan proces, ovi japanski principi imaju cilj obnoviti i osnažiti prostore, što dovodi do pozitivnog uticaja na um. Japanske tehnike organizacije poznate su po uvođenju reda i harmonije u životne prostore dajući prioritet minimalizmu i funkcionalnosti.

Ove tehnike naglašavaju radost u jednostavnosti i pažljivom rasterećenju, omogućavajući vam da organizirate svoj dom i stvorite atmosferu koja je dobra za mentalno i fizičko zdravlje. Japanske tehnike organiziranja životnog prostora nadilaze puke zadatke već se odnose na jednu transformaciju, kako prostornu tako i duhovnu.

1. Ma

Polazeći od japanskih minimalističkih principa, stručnjaci predlažu da organizirate prostor tako da godi vašem umu. Počnite tako što ćete prihvatiti koncept ‘Ma‘, namjerno korištenje prostora koje cijeni prazninu koliko i punoću. U praksi, to znači sklanjanje svih nepotrebnih stvari, prenosi Homes&Gradens.

Kada organizirate svoj dom, ‘Ma‘ tehnika potiče:

Raščišćavanje koje omogućava da prostor bude otvoreniji. Postizanje prostorne ravnoteže raspoređivanjem nameštaja na način koji balansira prostor. Da biste to uradili, izbjegavajte prenatrpanost, ostavljajući dovoljno otvorenih površina da stvorite osjećaj protoka. Ovo se također odnosi na stvaranje otvorenih puteva u domu. Cilj je da napravite funkcionalan prostor.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Konmari

KonMari metod Marie Kondo je tehnika razlaganja i organiziranja, koja naglašava davanje prioriteta stvarima koje izazivaju radost. Ovo je sistematski proces kojim se predmeti sortiraju tako da nam daju osjećaj harmonije i mira.

Trebate razmisliti što želite zadržati i što vam je potrebno, a što nije. Jer tek kada odlučite šta želite sačuvati možete naučiti kako ih rasporediti.

Sređivanje stvari redoslijedom: odjeća, knjige, papiri, sentimentalnih stvari; pokazalo se najefikasnijim. To je zato što radite od najlakšeg ka najtežem, usavršavajući svoju sposobnost donošenja odluka.

3. Danshari

Danshari je umetnost raščlanjivanja stvari da bi se odvojilo bitno od nebitnog.

Danshari je osmislio Hideko Iamashita, japanski stručnjak za uklanjanje otpada, a strukturirano je od tri japanske riječi/znaka, koji predstavljaju tri faze u ovom procesu.

1. Dan (Odbij): Donesite jasnu odluku da očistite i da se odvojite od nepotrebnih stvari. Ovaj proces se odnosi na oslobađanje od navezanosti na materijalno.

2. Sha (Odlaganje): Zatim se riješite stvari koje ste u fazi ‘dan‘ identificirali kao nepotrebne. Ovaj korak služi da se oslobodite stvari koje više ne služe svrsi ili ne donose zadovoljstvo i mir.

3. Ri (Odvojeno): Odvojite se od vaše navezanosti za materijalno vlasništvo. Ova ideja odvajanja od sentimentalnog nereda uključuje razvijanje načina razmišljanja koji vrednuje iskustva i odnose iznad materijalnih stvari.

Ova tehnika se odnosi na pojednostavljivanje vašeg životnog prostora kako biste stvorili ispunjenije i skladnije okruženje. Ovo je u skladu s minimalističkim načinom života.

image
/SHUTTERSTOCK

4.Oosouji

Oosouji je tehnika čišćenja i organiziranja za doček Nove godine koja simbolizira novi početak, a namijenjena je čišćenju doma i uma, djelujući kao način da se postigne mentalni red kroz fizički red i terapeutski čin čišćenja.

Kulturni značaj Oosouji-ja je u tome što je negativno ostaviti nedovršene poslove da stoje, tako da je ovo savršena prilika da se završi ono što ste započeli kako bi energija mogla teći. Ovaj zadatak se tradicionalno obavlja 28. prosinca (ali ništa vas ne sprječava da ga prakticirate tijekom cijele godine).

Da biste koristili ovu tehniku, počnite kreiranjem jasnog plana. Identificirajte dijelove vašeg doma koji zahtijevaju pažnju i planirajte zadatke po važnosti i hitnosti.

1. Očistite sobu po sobu, donirajte, reciklirajte ili odložite stvari koje vam više nisu potrebne ili ne koristite.

2. Duboko očistite, obraćajući posebnu pažnju na teško dostupna i često zanemarena područja.

3. Organizirajte svoj dom, taktički raspoređujući predmete da biste maksimalno povećali prostor i praktičnost. Procijenite raspored namještaja da biste dobili najefikasniju funkcionalnost.

5. Metoda 5S

Metoda 5S predstavlja pet japanskih riječi, od kojih svaka počinje slovom "S", koje predstavljaju različite principe organiziranja i održavanja produktivnog radnog okruženja.

1. Seiri (Sortirjte): Prođite kroz ono što imate i riješite se stvari koje vam nisu potrebne, zadržavajući samo ono što je neophodno.

2. Seiton (Postavite po redu): Organizirajte ono što je ostalo logično i efikasno.

3. Seiso (Sjaj): Sve dobro očistite i pregledajte. Ovo treba raditi redovno i po rasporedu.

4. Seiketsu (Standardizacija): Smislite jednostavne načine da održavate prostor dugotrajno organiziranim.

5. Shitsuke (održi): Držite se tih navika dok ne osjetite da su ušle u vašu životnu rutinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 03:36