VELIKI SPECIJAL

Istražili smo sve o kuhinjama! Donosimo vam veliki vodič trendova, materijala, boja...

 /LIVING4MEDIA/MONDADORI PORTFOLIO /,
Za ovu temu smo oformili mali arhitektonko-dizajnerski tim koji nam je prokomentirao svoje viđenje "postpandemijskih" noviteta

U svim krajevima svijeta postoje različite kulture objedovanja koje nužno za sobom povlače i dizajn prostora u kojima se pripravljaju ta ista jela. Stoga su i kuhinje izrazito drugačije u različitim zemljama i uvijek se mijenjaju s promjenom vremena. No jedno je sigurno, kuhinje više nisu samo funkcionalni dijelovi doma koji nam omogućuju konzumaciju hrane nužne za život, one posjeduju i društveni koncept koji je izrazito bitan za našu dobrobit. Možda je to razlog zašto ih toliko volimo...

Ono što je nekada u domu bilo ognjište danas je moderna, funkcionalna kuhinja. Mnogima najtopliji, najugodniji i najomiljeniji životni prostor posljednih je godina doživio nemali broj promjena, od boja i materijala do organizacije i oblikovanja. Donosimo najnovije trendove!

Koliko god je pandemija koronavirusa bila teška i izazovna, ona je ipak iznjedrila jedan mnogima dragi trend, a to je okupljanje u domovima. Nekada je to bio uobičajen način provođenja vremena s obitelji i prijateljima koji se s vremenom izgubio, da bi se ponovno aktualizirao uslijed pandemije. Ovaj trend je također utjecao na način na koji koristimo kuhinju, posebice onih u sklopu dnevne zone koja obavlja više zadataka: osim pripreme i uživanja u obrocima, ona je postala i radni kutak, prostor za druženje, ured, učionica, igraonica...

image
SCOFFONI, ANNE-CATHERINE/LIVING4MEDIA/SCOFFONI, ANNE-CATHERINE

Stoga smo mi za ovu temu oformili mali arhitektonko-dizajnerski tim koji nam je prokomentirao svoje viđenje "postpandemijskih" noviteta. Čine ga arhitektice Iva Pauzar iz Studija Pi, Jelena Hajdinjak iz Lotus Architecture i Martina Kinleka iz 4UHA, zatim dizajerica Nikolina Jelić iz Dizajn studija Kubus te arhitekt Ivan Mladina.

- Principi organizacije i opremanja kuhinje spontano evoluiraju kroz vrijeme, a na to utjecaj imaju različiti trendovi, napredak tehnologije, opće društveni događaji, ali i mentalitet naroda. Tako je pandemija utjecala na to da se u sklopu kuhinja ili neposredno uz njih traže dodatni spremišni kapaciteti - kaže arhitektica Jelena Hajdinjak.

image
KARL, ANDERSON/LIVING4MEDIA/KARL, ANDERSON

Dizajnerica Nikolina Jelić dodaje kako je organizacija kuhinje postala zahtjevnija, a teži se na organiziranosti do posljednjeg detalja te čistoći i lašem održavanju.

- San je da nakon korištenja sve bude pospremljeno i na svom mjestu u sekundi, zatvoreno u svom elementu - ističe.

Ako je suditi prema svjetskim trendovima koji vladaju trenutno, potencijalno najveća promjena odnosi se na izdvajanje kuhinje iz open-space zone u zasebnu cjelinu.

image
SANDERSON, ROBERT/LIVING4MEDIA/SANDERSON, ROBERT

- Nakon dvadesetak godina dominacije kuhinja integriranih u prostor boravka, u skladu je s ciklusom dizajnerskih trendova da dođe do konceptualne promjene u planiranju kuhinja. Međutim, kod nas je specifično to što desetljećima radimo dijelom nekvalitetno projektirane stambene prostore, te je koncept kuhinje kao dijela boravka često bio jedino rješenje da ta kuhinja dođe blizu prirodnog osvjetljenja i provjetravanja. Taj koncept je ionako bio namijenjen stambenim prostorima nižeg standarda jer je bio prihvatljiv kompromis između funkcionalnosti i prostranosti. U tom smislu, ne očekujem pad u zaborav koncepta kuhinje integrirane u boravak, ali svakako je primjetan njihov nagli nestanak iz luksuznijih prostora - komentira arhitekt Mladina.

TOP TRENDOVI

  • Primjetno je sve veće povećanje dubine radne ploče, na 70-ak i više centimetara, zbog sve većih tehnoloških zahtjeva kuhinjskih uređaja.
  • Naglasak je na zidnim elementima kao na dekorativnom, a ne čisto utilitarnom dijelu kuhinje.
  • Viseći elementi zamjenjuju se staklenim vitrinama koje podižu svaku kompoziciju na viši nivo.
  • Često se kuhinje planiraju bez gornjih ormarića. Tada na zidove mogu doći posebne vodootporne tapete dominantnih uzoraka koje privlače poglede i prostoru daju unikatnost.
  • Smočnice se sve više počinju cijeniti zbog dodatnog prostora za skladištenje i organizaciju.
  • Polako se aktualizira odvajanje open-space zone: kuhinje od dnevnog boravka, kuhinje od blagovaonice...
  • Veća je prisutnost manje konvencionalnih kuhinjskih uređaja - teppanyaki grill ploča, parnih pećnica, posebnih wok plamenika...
  • Downdraft nape, još prije nekoliko godina vrlo egzotično rješenje, sve su uobičajenije i cijenom malo pristupačnije nego ranije.
  • Sve se više koriste ploče za kuhanje s integriranom napom, što u kompoziciji s otokom ostavlja prostor za dekorativno-skulpturalnu rasvjetu.
  • Drobilice otpada olakšavaju, odnosno smanjuju skupljanje organskog otpada.
  • Sve je popularnije otvaranje elemenata na struju ili potisak

Arhitektica Martina Kinkela kaže kako se već neko vrijeme kod klijenata ureda 4UHA javlja pitanje treba li i na koji način izdvojiti kuhinju, a oni takvim odlukama pristupaju individualno. Uz nekoliko ključnih pitanja: "Volite li kuhati? Okuplja li se u kuhinji cijela obitelj? Kuhinje koje su dio open-space zone moraju uvijek biti "sređene", predstavlja li to opterećenje i stres? Smeta li miris hrane koji se širi domom?".

Odgovori bi trebali dovesti do rješenja: open-space, djelomično ili kompletno pregrađena kuhinja, skrivena kuhinja...

- Svakako je bitan i budžet. Ponekad je financijski isplativije razmišljati tako da se osmisli opcija pregrađivanja za budućnost. Primjerice, ako se kuhinja djelomično izdvoji, uz prijedlog da se klizna vrata dodaju na nju nakon što klijenti krenu koristiti prostor - ističe Martina Kinkela.

Zanimalo nas je i koje bi bilo idealno rješenje, a zanimljiv odgovor ponudio nam je arhitekt Mladina.

- Međusobno povezano "sveto trojstvo" kuhanja, odvojeno od ostatka stambenog prostora i svakako s dodatnim pristupom osim iz prostora blagovaonice: smočnicu, kuhinju i office kao poveznicu kuhinje i blagovaonice. Ovo rješenje je tradicionalno i često se koristi u većim i klasičnije projektiranim kućama i stanovima. Pritom bi svakako trebalo voditi računa o ispravnom dimenzioniranju prostora, kao što valja misliti i na mogućnost neformalnog jela u samom prostoru kuhinje za manji broj ljudi - kaže.

image
STEWART, JODY/LIVING4MEDIA/STEWART, JODY

Ahitektica Iva Pauzar spominje još prestižniji scenarij - "back of house". Naravno, ukoliko prostorne, ali i financijske mogućnosti to dopuštaju.

- To je sistem gdje kućanstvo ima dvije kuhinje, jednu koja je otvorena i reprezentativna u službi primanja gostiju, i drugu koja je iza zatvorenih vrata, namijenjena za pripremu hranu. Ono što je uvijek dobro imati, ili bar o tome razmisliti, jest još jedna skrivena radna ploha u ormaru koji se može skroz otvoriti - kaže Iva Pauzar.

image
SYKFONT, SOFI/LIVING4MEDIA/HOUSE OF PICTURES/SYKFONT, SOFI

ODVAŽNI ODABIRI

Primjetna je potražnja za sve odvažnijim kombinacijama i elementima u kontrastnim bojama, odnosno kuhinjama koje kombiniraju dominantnu boju s uzorkom drva ili kamena i otkačenim detaljima. Strani dizajneri, primjerice, najavljuju boje paunova perja i kraljevsko plavu i smaragdnu, koje u kombinaciji s kvarcom i mramorom mogu dati zadivljujući kontrast. Arhitektica Iva Pauzar spominje bež i smeđu boju u kombinaciji s ekstravagantnim kvarcom, dok dizajnerica Nikolina Jelić kaže da svijetlo drvo lagano zamjenjuje čokoladni ili grafitni ton, dok hrabriji kombiniraju antracit sa zlatnim.

image
SANDERSON, ROBERT/LIVING4MEDIA/SANDERSON, ROBERT

BEZVREMENSKI KLASIK

Bijele kuhinje zauvijek će, kaže arhitektica Jelena Hajdinjak, ostati klasik s kojim se ne može pogriješiti, a većina naših sugovornika ističe da su kuhinje najčešće i dalje u svijetlim nijansama poput bež, sive ili taupe s “off white” nijansama. Traže se i razne nijanse zemljanih prirodnih tonova.

image
/LIVING4MEDIA/MONDADORI PORTFOLIO /

HIT 2023:ROZA KUHINJA!

Roza kuhinje oduševile su svijet, pa tako i naši sugovornici najavljuju tu boju kao jedan od ovogodišnjih hitova. Osim zagasito roza boje, izdvajaju i ton rumenih šumskih bobica, ali i prirodne boje terakote. Pritom su sve nijanse, ističu, mat i smirene.

image
VASSEUR, FREDERIC/LIVING4MEDIA/VASSEUR, FREDERIC

HRABAR ODMAK: SENF ŽUTA

Može li dominaciju tamnih kuhinja prekinuti intenzivna, ali oku ugodna senf žuta boja? Strani dizajneri nas u to uvjeravaju. K tomu, prigodno podsjeća na začine i kuhanje.

image
/LIVING4MEDIA/MONDADORI PORTFOLIO /,

ZELENA JE NOVA CRNA

Za zelenim kuhinjama počeli smo uzdisati još prošle godine. I dalje se traže gotovo sve nijanse zelene, od boje kadulje i maslinastozelene do boje mahovine i smaragdne.

image
SCOFFONI, ANNE-CATHERINE/LIVING4MEDIA/SCOFFONI, ANNE-CATHERINE

"MUST HAVE" KUHINJSKI OTOK

Otok kao najpoželjniji element postaje centralni dio kuhinje, a preporučuje se gdje god to prostor dopušta. Glavne prednosti otoka su praktičnost, povećanje korisne površne radne plohe, ali i povećanje skladišnog prostora. Može kombinirati radnu površinu s “mokrom točkom” - sudoperom ili perilicom, točkom za kuhanje i, primjerice, odvajanje otpada, prostorom za jelo i druženje... Ako ga nije moguće izvesti, ističe dizajnerica Nikolina Jelić, obavezan bi bio poluotok.

NIKOLINA JELIĆ: "Keramika koja se koristila za podnu i zidnu oblogu može se u drugoj debljini koristiti za radnu ploču ili fronte, ili se sve može odraditi u dekor beton premazu. Ako postoji želja za jednim materijalom, fronte i korpusi izrađuju se od kamena ili velikoformatne keramike u dekoru kakav je na radnoj ploči. Odlični materijali za radnu ploču, ako je kuhinja U ili L oblika i ako se žele izbjeći vidljivi spojevi, su getacore, corian, kerrock... Ako se materijal bešavno povuče i na zid, ili se napravi zaobljena noga šanka, sve izgleda kao da je iz jednog komada. Novitet su fronte od brušenog metala te fronte s 3D uzorcima, poput letvica, linija..."

MISLAV BAŠIĆ: "U dizajniranju kuhinja često se koriste terrazzo i kameni dekori. Posljednjih nekoliko godina u kuhinjama je u trendu korištenje metala i stakla."

JELENA HAJDINJAK: "Osim prirodnih materijala, poput drva i kamena, te dekorativnih pločastih materijala, za kuhinjske elemente koriste se kompoziti ili mineralne ploče odličnih fizikalnih svojstava. Podovi i zidovi moraju imati iste karakteristike, a često se projektira promjena materijala poda u zoni otvorene kuhinje. Primjerice, iz parketa u keramiku ili mikrocement. Pritom je poželjan interesantan prijelaz između materijala pod kutem ili zonu pločica oblikovati kao intarziju."

IVAN MLADINA: "U ovoj eri “wabi-sabi” dizajnerskog trenda koji slavi nesavršenost prirode i općenito približavanje čovjeka prirodi, naglasak je više na teksturama materijala, sjajnosti i njihovu međuodnosu. Drveni furnir uvijek je popularan, ali sada se preferira prirodna, blago četkana tekstura uobičajenih vrsta drva premazana uljem ili mat lakom. Ključna riječ je tekstura, dakle popularni su materijali koji pokazuju svoju prirodnost, bio to kamen, drvo, mikrocement ili metal. Moglo bi se reći da se na neki način nastoji reinterpretirati postojeće materijale naglašene prirodnosti."

IVA PAUZAR: "S dobrim drvom, poput masiva i furnira, i fora kamenom nikad se ne može pogriješiti. FVani je u trendu izrada kuhinja od raznih smola koje se mogu modelirati u bilo koje oblike i boje."

image
SIMON MAXWELL PHOTOGRAPHY/LIVING4MEDIA/SIMON MAXWELL PHOTOGRAPHY

GLAVNI AKCENT

Blagovaonski stolovi često se biraju tako da budu akcenti u prostoru, a to se najčešće postiže dizajnerskim, skulpturalnim nogama, najčešće u drvu ili metalu, u kombinaciji s drvenim ili keramičkim, pa čak i kamenim pločama.

image
Zvonimir Miletić

KUHINJA KAO IZDVOJENA CJELINA

Iako open-space koncept još uvijek prevladava u domovima, kombinacija gdje su kuhinja i blagovaonica u jednom prostoru, a dnevni boravak zasebno daje jednu novu dimenziju. Ponekad je i blagovaonica u potpunosti izdvojena. - Riječ je o zanimljivoj alternativi u kojoj se hrana i obroci odvijaju odvojeno od opuštanja, igre, pa i rada u dnevnom boravku, jer je dodatni radni prostor jedan od najčešćih postpandemijskih zahtjeva u interijerima - kaže arhitektica Martina Kinkela.

image
BAUER SYNDICATION/LIVING4MEDIA/BAUER SYNDICATION

MALI PROSTORI

  • Ako je stambeni prostor premalen da bi se kuhinju moglo napraviti na način da je tlocrtno organizirana kao L ili kao U, odnosno ako je kuhinja linijski postavljena uz jedan zid, moguće je vizualno sakriti kuhinju, ili barem dati naglasak na radnu ploču i oblogu zida iza radne ploče.
  • U manjim prostorima blagovaonice nestaju, prostor se dodaje kuhinjskom prostoru, a stolovi sljubljuju s otocima i poluotocima ili postaju njihov produžetak.
  • Klupe za sjedenje zbog praktičnosti se projektiraju u slučajevima kada je prostor namijenjen blagovanju ograničen. One mogu biti tapecirane, a ujedno vješto skrivati prostor za pohranu.
  • Prostor smočnice može se integrirati u detaljno dizajnirane ormare s ladicama, izvlačenim policama, košarama...
image
ZOUEV, TANYA/LIVING4MEDIA/ZOUEV, TANYA

VELIKI POVRATAK SMOČNICA

Smočnica je nekad bila neizostavni dio svakog stana. S vremenom ju je, kaže arhitekt Ivan Mladina, istisnuo zloglasni “ventilirani ormar”, da bi potom i on nestao kao element. Tek u posljednje vrijeme smočnica je ponovno prepoznata kao vrijedan dodatak stanu i počela se opet vraćati u projekte. - Naročito je efektno kada se vrata u smočnicu i gospodarstvo, ako ih se planira u kuhinji ili u njezinoj blizini, uspiju sakriti i postati dio zida ili kompozicije ormara kuhinje - kaže arhitektica Jelena Hajdinjak.

PAMETNI UREĐAJI

Od svih prostora u domu, kuhinje imaju najveći napredak u tehnologiji. U posljednje vrijeme gotovo svaki uređaj koji je predviđen za kuhinju je ujedno i pametni uređaj, od aparata za kavu do hladnjaka. Spomenut ćemo samo neke zanimljive i sve pristupačnije opcije: pećnice korisnike same obavještavaju koliko se dugo i na kojoj temperaturi priprema jelo, upravljanjem preko mobilnog uređaja moguće je namjestiti pripremu jela u fritezi na zrak, pametni toster će sam “prepoznati” namirnicu i prilagoditi vrijeme rada za njezinu obradu, hladnjak će obavijestiti korisnika kad je vino na idealnoj temperaturi, prije odlaska u krevet može se namjestiti odgoda uključivanja blendera kako bi ujutro na vrijeme bio pripremljen svjež i zdrav doručak, kanta za otpad može se otvarati na senzor bez dodira, a moguće je čak i razgovarati s mikrovalnom pećnicom.

image
LIVING4MEDIA

SKRIVENA KUHINJA

Sakriti kuhinju uvijek je idealno rješenje u domu, smatra arhitektica Iva Pauzar, koja dodaje da taj koncept uvelike pomaže korisniku jer se skrivanjem posuđa i nereda dobiva reprezentativni prostor u vidu otoka ili još jedne radne plohe koja služi za posluživanje i druženje. Osim toga, dizajnerica Nikolina Jelić dodaje da je uvijek poželjno sakriti elemente koji se povremeno koriste, primjerice radnu plohu s tosterom, mikserom, pekačem kruha… integrirati u zaseban ormar s izvlačno zaokretnim vratima. U te ormare različitih dimenzija mogu se postaviti i pećnice i ploče za kuhanje. Ipak, obraća pozornost na sudoper. Njega, kaže, nikako nije poželjno zatvoriti u ormar jer se često koristi pa je njegovo otvaranje i zatvaranje, pa čak i za jednu čašu vode, potrebna dodatna radnja. - Dizajnirali smo različite načine zatvaranja, pregrađivanja i skrivanja kuhinja. Imali smo i projekte u kojima smo cijelu kuhinju sakrili u ormar. No, ako govorimo o kompletno skrivenim kuhinjama, prema našem iskustvu to je efektna ideja, ali nije postao trend - kaže arhitekt Mislav Bašić, koji također smatra da je poželjnije dizajnirati skrivene dijelove kuhinje. Primjerice, ormar za “breakfast station”.

image
/LIVING4MEDIA/MONDADORI PORTFOLIO /,

KOMPROMISI

Dekorativne pregrade nameću se kao kompromisno rješenje između open-space prostora i odvojenih kuhinja. Ponekad je riječ samo o vizualnom zoniranju prostora s pregradama koje zaklanjaju pogled na kuhinju, poput letvičastih pregrada, kreativno osmišljenih dvostranih polica, povišenijeg šanka i slično. No, često se one planiraju i kao fiksna stijena s vratima ili kao stijena s kliznim krilima. - To omogućuje različite scenarije korištenja kuhinje: njezino potpuno prostorno odvajanje, ali i opciju otvorene kuhinje koja je tada prostorno povezana s ostatkom zone dnevnog boravka - kaže arhitektica Jelena Hajdinjak. Uobičajene kombinacije pregrada su staklo, drvo i plemenitiji metali tipa mesing, bronca i bakar. Arhitekt Ivan Mladina kaže da je posljednjih godina popularan trend korištenja translucentnog kamena tipa onyx zbog 3D efekta strukture te mogućnosti osvjetljavanja materijala LED rasvjetom s unutarnje strane. - U posljednje vrijeme iznimno je korišten i cijenjen ekskluzivni južnoamerički kvarcit Patagonia koji, zbog svoje dinamične i tek mjestimice translucentne strukture, stvara izuzetno atraktivne prostorne efekte - kaže Mladina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:31