prije i poslije

Ivan iz Zagreba je za dva mjeseca preuredio podrum u lijepu radionicu. Na to je potrošio samo 800 eura. Pogledajte rezultat!

 Ivan Čule

Kreativac Ivan Čule (42) zapeo nam je za oko u Facebook grupi Majstor u svom domu, koju često gledamo u potrazi za raznim kreativnim tutorijalima i uradi sam inspiracijama. Fotografije njegova samostalnog uratka, točnije preuređenja podruma u divnu radionicu, bile su pravo osvježenje tog dana, pa smo mu se odlučili javiti i saznati kako je tekao proces te preobrazbe.

image
Ivan Čule
image
Ivan Čule
image
Ivan Čule

- Rođen sam u Puli, ali živim u Zagrebu. Bavim se raznim kreativnim poslovima, od izrade figurica do skulptura, slika u različitim tehnikama, kao i murala. Ljeti u Puli već godinama izlažem i prodajem svoje kreacije, povremeno i na raznim festivalima koji odgovaraju mojem umjetničkom izričaju. Ljubav prema kreativnosti gajim još od najranijeg djetinjstva, to je u meni - od crtanja i slikanja do oblikovanja raznih formi u glini i polimerskim glinama - govori nam na početku razgovora Ivan i dodaje da živi u naselju Markuševec, u kući s majkom i podstanarom. Kuća ima i podrum, od 30-ak četvornih metara, u kojem su bile skladištene stvari koje nitko dugo nije koristio.Ivan je odlučio da će to promijeniti i da podrum mora dobiti novu svrhu i namjenu.

image
Ivan Čule

- Prilika za preuređenje pružila se kada sam kupio modelarsku pilu za precizno rezanje drva i kada je moj podstanar zamijenio stari laminat novim. Nakon toga sam odlučio stari laminat iskoristiti kao oblogu za zidove podruma, gdje sam i vizualizirao renovaciju cijelog prostora, što inicijalno nije bila zamisao. Preuređenje je trajalo otprilike dva mjeseca, po pet sati rada na dan. Sve sam odradio sam, osim što mi je podstanar uskočio nekoliko puta premjestiti ormar, stol i slično - priča Ivan Čule i otkriva da mu ništa nije predstavljalo velik problem jer je baš, kaže, bio ponesen projektom.

image
Ivan Čule
image
Ivan Čule
image
Ivan Čule
image
Ivan Čule

- Najzahtjevnije mi je bilo završiti u roku koji sam si zadao. Malo sam ga premašio, ali to sam si nametnuo čisto da imam dodatnu motivaciju - priznaje nam Ivan.

- Sve je počelo rezanjem kojekakvih oblika od šperploča, od kojih se mnogi tu i vide, obojeni sprejevima i markerima, zatim već spomenute kupnje pile za precizno rezanje i laminata koje smo zamijenili podstanaru. Starih je laminata, odnosno panela ostalo mnogo, a susjed je imao odlične drvene građe na livadi, koju mi je dopustio koristiti. Ideja je bila otprilike rezati taj laminat i oblikovati kako želim pa napraviti malo mjesta u tom skladištu tj. podrumu, gdje nikako nisam mogao riješiti problem gomilanja stvari, kojih većina čami u tom vječno pretrpanom podrumu - priča Ivan Čule.

image
Ivan Čule
image
Ivan Čule
image
Ivan Čule
image
Ivan Čule

No, kad je počeo čistiti podrum, shvatio je da panelima može obložiti zidove, i to obrnuto.

- Stoga sam gotovo sve potrošio na to i viziju lagano proširio. Cijeli prostor uredio sam kako želim, onoliko koliko za sada mogu - priča Ivan Čule i dodaje kako je tijekom preuređenja bilo mnogo posla koji se ne vidi, a tu je i psihološki efekt čišćenja podruma.

image
Ivan Čule
image
Ivan Čule
image
Ivan Čule
image
Ivan Čule

- To je bio u potpunosti solo projekt, od čišćenja do stvaranja radionice. Uređenje prostora jedna od mojih mnogih strasti i totalno sam uživao u tome. Nije mi bilo teško. Usto sam se okušao u novim stolarskim pothvatima i enigmama kojih sam većinu prvi put rješavao. Zaista su to bili gušti. Radionica je superpraktična i već služi svrsi, ima mnogo toga na kotačima, pa mogu lijevo i desno, kamo hoću i kako hoću. Iskreno, ne znam kamo će me to odvesti, nisam stolar, možda ni mene ne bude tu jednom, pa ću svoju radionicu atelje preseliti ovakvu kakva jest negdje drugdje. Ili ću složiti novu - smije se Ivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:15