Povijest telefona

Izložba "140 godina telefona u Zagrebu": Pregled razvoja telefonije s brojnim fotografijama

 HT muzej
Iz Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" i HT muzeja izdvojeni su reprezentativni predmeti koji ilustriraju tehnički razvoj telefonije

U povodu 140 godina telefona u Zagrebu i jubilarne obljetnice gradnje prve telefonske linije i pojave telefona u Zagrebu 1881., samo pet godina nakon njegova patentiranja u SAD-u, iz fundusa Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" i HT muzeja u Zagrebu izdvojeni su najreprezentativniji predmeti koji zorno ilustriraju tehnički razvoj telefonije od njezine pojave u Zagrebu i Hrvatskoj sve do našeg vremena.

image
Muzej grada Zagreba

PRVA KONCESIJA

Može ih se vidjeti na izložbi "140 godina telefona u Zagrebu", koja se održava u Tehničkom muzeju od danas, 5. ožujka, do 24. travnja. Izložbu prati opširan katalog povijesnog pregleda razvoja telefonije s brojnim autentičnim fotografijama. Autori su Goran Rajič, viši kustos TM-a, i Vesna Lipovac, viša kustosica HT muzeja.

Prikazane su konstrukcijske i oblikovne preinake koje je telefon doživio, prolaskom kroz različite etape razvoja. "Vilim Schwarz, pripadnik ugledne zagrebačke židovske zajednice, dobiva prvu koncesiju ugarskog ministarstva da izgradi javnu telefonsku mrežu u Zagrebu. Puštena je u rad početkom 1887., a telefonski promet posredovan je pomoću ručne induktorske telefonske centrale smještene u Schwarzovoj kući u središtu grada te su na njoj kao telefonistice bile zaposlene tri mlade zagrebačke djevojke", stoji u predstavljanju izložbe.

image

Telefonske linije u Zagrebu 1930-ih godina

Muzej grada Zagreba

Od 1894. telefonija se počinje razvijati pod upravom države. U promet je puštena i nova ručna induktorska telefonska centrala kapaciteta 500 pretplatnika na uglu današnje Gajeve i Tesline ulice.

image
Tehnički muzej

Zagreb 1904. prvi put dobiva reprezentativnu zgradu namijenjenu isključivo PTT službi, Poštansko-brzojavnu palaču u Jurišićevoj ulici, u kojoj se iste godine u promet pušta CB telefonska centrala mađarske tvrtke E.I.V.R.T. čiji je kapacitet s početnih 750 pretplatnika do sredine 1920-ih narastao na 2950 izravnih telefonskih priključaka. No, ni ti uvećani kapaciteti nisu bili dovoljni brzorastućem gradu. Tijekom Drugoga svjetskog rata na centrali je izvršena partizanska diverzija eksplozivom, ali je ubrzo opet proradila.

image

Izložbu, koja ostaje otvorena do 24. travnja, prati opširan katalog s brojnim autentičnim fotografijama

HT muzej

MOBILNA MREŽA

Uoči osamostaljenja Hrvatske u rad je 11. siječnja 1991. puštena prva komercijalna analogna mobilna mreža mobilne telefonije pod nazivom MOBITEL.

Prva hrvatska komercijalna digitalna mobilna mreža uključena je u eksperimentalni rad 11. kolovoza 1995. pozivom predsjednika Franje Tuđmana, a njezina komercijalna upotreba omogućena je od veljače 1996. godine. Nova mobilna mreža bila je poznata pod nazivom CRONET.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 15:18