Oris Kuća arhitekture

Izložba “20 godina časopisa Oris: Spomen-park Dotrščina”

U Oris Kući arhitekture u Zagrebu, u subotu je otvarena izložba “20 godina časopisa Oris: Spomen-park Dotrščina” kojom se obilježava 20. godišnjica objavljivanja časopisa Oris. Prvi broj časopisa Oris za arhitekturu i kulturu življenja, izašao je prije 20 godina, 2. 3. 1999.

Ova važna obljetnica obilježit će se izložbom u Oris Kući arhitekture o Spomen-parku Dotrščina koji u povijesno-umjetničkom smislu predstavlja iznimnu simbiozu spomeničke baštine i krajobrazne arhitekture. Na izložbi su prezentirane autorske fotografije jednog od majstora suvremene hrvatske fotografije, Josipa Klarice, snimljene posebno za Oris. Osim Klaričinih fotografija obilježenih umjetničkim senzibilitetom, na izložbi su prezentirani i arhivski materijali, nacrti i skice o Dotrščini iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU te Muzeja suvremene umjetnosti, koji su ujedno i partneri izložbenog programa.

Slavljenički 115. broj časopisa Oris donosi prikaz Spomen-parka Dotrščina u tri priloga: umjetničke fotografije uvaženog fotografa Josipa Klarice praćene tekstom Tomislava Pavelića, prikaz znanstvenice Sanje Horvatinčić o arhitektonsko-hortikulturnom uređenju parka Dotrščina autora Seissel - Bakić te prilog Nenada Fabijanića o neizvedenom projektu Memorijalnog muzeja Dotrščina arhitekta Nevena Šegvića. Sve tri teme su zastupljene i na izložbi ovog projekta u kojem se ogledaju sve kvalitete koje Oris njeguje u svom djelovanju: trajnost, kvaliteta, vrednovanje baštine, promišljenost, interdisciplinarnost.

Tekst: Oris

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:41