MAGIČNA IGRA

Izložba Ordana Petlevskog u Radničkoj galeriji

Danas, 10. ožujka, u Radničkoj galeriji u Zagrebu u 19 sati otvora se izložba Ordana Petlevskog "Magična igra".

Ordan Petlevski rođen je 1930. u Prilepu, u Makedoniji, a umro 1997. godine u Zagrebu. Završio je Akademiju primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, nakon čega se pridružio Majstorskoj radionici Krste Hegedušića, gdje je stvarao u kreativnoj atmosferi na početku hrvatskoga enformela, dijeleći atelijer s Borisom Doganom, Ferdinandom Kulmerom, Vaskom Lipovcem, Šimom Perićem i Ivom Kalinom, koji je često posjećivao i Miroslav Krleža. Ordan Petlevski jedan je od najvećih hrvatskih enformelističkih slikara.

Krajem 1950-ih i početkom 1960-ih nakon boravaka u Francuskoj postigao je znatnu zamijećenost na sceni međunarodnoga enformela (godine 1959. dobiva nagradu na izložbenoj manifestaciji Bijenala mladih u Parizu, a 1961. u Lausannei Nagradu Švicarske za slikarstvo). Njegov je opus karakterističan po organskim formama koje se slobodno šire i s asocijacijama iz mikrosvijeta.

Kustos izložbe je Feđa Gavrilović, a izložba je dio njegova ciklusa izložbi u Radničkoj galeriji, gdje u fokus stavlja zanimljive priče i opuse iz hrvatske umjetnosti (do sada je organizirao izložbe Vere Nikolić i Lea Juneka, Poletovih fotografa, kao i Branka Ružića).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:09