ORIS KUĆA ARHITEKTURE

Izložba radova uspješnog arhitektonskog ureda SKROZ koji se ne boji iskoraka

Brzo smo nakon faksa izgubili stakleni bubble i shvatili kako stvari stoje, rekla je Ivana Žalac koja je uz Danielu Škaricu, Marina Jelčića i Margitu Grubišu osnivač studija

“To je jedan od rijetkih domaćih biroa u kojem vladaju žene”, našalio se arhitekt Idis Turato koji je ovih dana otvorio izložbu nagrađivanog arhitektonskog studija SKROZ u Oris Kući arhitekture u Zagrebu.

Osnivači tog studija su Margita Grubiša, Daniela Škarica, Ivana Žalac i Marin Jelčić, koji su tijekom deset godina imali mnoge suradnike. Turato je naglasio da je njihov pristup često “reuse” i “recycle”. Pronašli su svoj put, zaključio je on, i stvarali svoj studio u doba krize dok su drugi arhitekti odustajali. Kod njih nema malih i velikih projekata, ni malih i velikih investitora, a ono što je zajedničko svim projektima jednaka je predanost kojom nastoje otkriti skriveni potencijal dobivenog zadatka.

U LONDONU

Studio SKROZ u svom radu obuhvaća prvenstveno elemente arhitekture i urbanizma, ali i produkt i grafičkog dizajna. Njihovi u javnosti najpoznatiji projekti su Gradska knjižnica u Labinu s Damirom Gamulinom, Igorom Presečanom i Zvonimirom Kraljem te projekt Kokošvaroš u Rakovu Potoku. Oba je nagradila struka. Ove je godine njihov najnoviji projekt, poslovna zgrada u Rakovu Potoku, nominiran kao kandidat Hrvatske za međunarodnu građevinsku nagradu CEMEX. Autori su mnogih različitih projekata kao što su projekt Punta Nova na Pagu, projekt interijera Sobe tajni, nove zgrade recepcije kampa Njivice, hotela Priča i Parka želja, dijela kampa Njivice, nekoliko adaptacija i interijera stanova. Ovo je sada njihova prva samostalna izložba.

Na izložbi se može vidjeti mnogo maketa pa su se najmlađi igrali onom projekta Kokošvaroš

- Brzo smo nakon faksa izgubili stakleni bubble i shvatili kako stvari stoje - rekla je Ivana Žalac na uvodnom predavanju.

U LEEDSU

Jedan od ranijih projekata bila je prenamjena starog autobusnog kolodvora u Leedsu - u derutnoj zgradi uređen je multimedijalni višenamjenski prostor za kulturno-scenska događanja The Old Red Bus Station, uz mali budžet, a posao su odradili internetom. Napravili su fleksibilnu distribuciju prostora, a za interijer su dali smjernice investitorima. Danas je taj prostor prepoznatljiv dio grada Leedsa te iako je prvo zamišljen na četiri godine, nastavio je s radom. Projekt koji je obilježio njihov početak bila je i Gradska knjižnica Labin, koja je bila neposredan povod za osnivanje ureda SKROZ. Iako realizacija nije bila laka i bilo je dosta prijepora s konzervatorima, pa i izmjena samog projekta, sve je uspješno završeno. Zadržali su snažan karakter nekadašnje rudarske zgrade.

- Sve je projektirano do posljednjeg detalja. Od urbanističkog pristupa do privjeska za ključeve, sve se promislilo i svaki detalj ima svoje zašto i zato - istaknula je Ivana Žalac.

TURIZAM

Govorili su općenito i o projektima u turizmu.

- Oni su danas poprilično generički, malo je eksperimenata te je ovdje izuzetno bitna dobra komunikacija s investitorom i dodatni angažman arhitekta kako bi se ostvarili pomaci u arhitekturi - smatra Škarica.

No imali su sreće u tom sektoru s investitorima, naročito na projektu kampa Punta Nova. Spomenuli su i svoju dugogodišnju suradnju sa Željkom Franjom u Rakovu Potoku za kojeg su prvo projektirali vrtić, pa park za svečanosti, obiteljsku kuću i mali hotel, potom Kokošvaroš i posljednje poslovnu zgradu zvanu - dvorana za sve. Kokošvaroš je projekt za ekološki uzgoj peradi u Rakovu Potoku, za turističko-edukativne svrhe. Kokice su dobile kokošinjce s potpisom. Izložba se može razgledati do 28. rujna.

Foto: Marko Todorov/Hanza Media, studio SKROZ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:11