Galerija Modulor

Izložba u Zagrebu: Dizajn na inovativan način rješava probleme i podiže kvalitetu života

 BORIS KOVACEV/CROPIX/
U galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka u Zagrebu otvorena je izložba pod nazivom "Inovacije u arhitekturi i dizajnu"

Autori izložbe su nagrađivani arhitekt i profesor na Arhitektonskom fakultetu Ljubomir Miščević, nagrađivani dizajner i profesor Zlatko Kapetanović te dizajnerica Sanja Bencetić, ujedno i nova pročelnica Odsjeka - Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

image

Autori izložbe "Inovacije u arhitekturi i dizajnu" su arhitekt Ljubomir Miščević i dizajner Zlatko Kapetanović (na fotografiji) te dizajnerica Sanja Bencetić

BORIS KOVACEV/CROPIX/

TRI TEME

Izložba je prikaz triju tema troje autora, a nastala je u okviru njihova trogodišnjeg Malog umjetničkog istraživačkog projekta, koji se svake godine provode na Arhitektonskom fakultetu.

Kroz teme "Arhitektura kao industrijski dizajn - od inovacije do implementacije", zatim "Arhitektura i dizajn - umreženost inovativne kreativnosti" te "Inkluzivni dizajn i arhitektura kao inovativni alati za oblikovanje okoline i društvene promjene" donosi se pregled vrlo raznolikog višegodišnjeg rada autora. Profesor Miščević kaže kako su pokušali spojiti projekte različitih mjerila, od igle do urbanizma, pri čemu je dizajn zajednički nazivnik.

image

Boris Kovacev/Cropix

BORIS KOVACEV/CROPIX/

Tako je, primjerice, izložen Eco-Sandwich panel, inovacijski sustav ventilirane fasade koji je nastao pod vodstvom profesorice Ivane Banjad Pečur s Građevinskog fakulteta u okviru Eco-Inovation znanstveno istraživačkog programa EU.

Prva implementacija inovacijskog sustava ostvarena je izvedbom prve Eco-Sandwich kuće u Koprivnici, sagrađene prema projektu arhitekta Miščevića.

Nadalje, izložen je i gorionik za aparat za varenje, čiji dizajn potpisuje Zlatko Kapetanović. Među njegovim najznačajnijim radovima su projekt tiristorske lokomotive 442, tablet sistem za raspodjelu hrane, porodica aparata za zavarivanje, cjedilo agruma...

image
BORIS KOVACEV/CROPIX/

OD KATALOGA DO KNJIGE

Na izložbi se može vidjeti i Žiraha, dječja igračka nastala prema crtežu umjetnika s autizmom Ratka Koletića iz Udruge za promicanje inkluzije.

Naime, na prijedlog Studija dizajna, odnosno Sanje Bencetić u Udruzi je održana petodnevna studentska radionica pod vodstvom Julie Cassim s Helen Hamlyn centra za dizajn pri londonskom Royal College of Art, koja je rezultirala serijom proizvoda inspiriranih Žirahom.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX/

- Dizajn se po definiciji bavi stvarima koje ne postoje, koje će tek nastati, bavi se rješavanjem problema na nov, kreativan i inovativan način u cilju poboljšanja kvalitete života. Arhitektura i dizajn se jako isprepliću, volimo reći da se bavimo potpuno istim stvarima, osim što se dizajneri bave manjim mjerilima, a arhitekti većim, ali osnovno polazište je uvijek čovjek - rekao je Zlatko Kapetanović na otvorenju izložbe.

Izložba se može pogledati do 25. studenoga, a popraćena je i istoimenim objavljenim katalogom. Želja autora je proširiti katalog u knjigu koja će zbog širokog raspona teme zasigurno zainteresirati široki krug publike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 10:04