Hvalevrijedan projekt

Izložba:“Rešetke nisu prepreke” u HDD-u

Riječ je o razvoju održivog modela financiranja susreta djece s roditeljima u zatvorima.

U utorak 17. travnja 2018. u 19 sati u HDD galeriji otvara se izložba “Rešetke nisu prepreke”. Time se predstavlja istoimeni projekt koji su 2015. godine pokrenuli Udruga Roda i Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a bavi se problemom roditelja-zatvorenika, odnosno djece čiji se roditelji nalaze u nekom od hrvatskih zatvora i kaznionica.

Idejni začetnici su Udruga Roda i Studij dizajna pri Arhitekturi

Cilj je projekta razviti održivi model financiranja njihovih susreta, a dosad su u sklopu njega realizirane dvije radionice na kojima su sudjelovali studenti Studija dizajna, njihovi mentori i zatvorenici. Izložba predstavlja na njima nastale prototipove, ali i cijeli proces i strukturu projekta. Autorica koncepcije izložbe je Andrea Hercog.

Cilj je bio osmisliti kvalitetne proizvode koji se odlikuju pročišćenom funkcionalnošću i jednostavnim postupkom izrade. Oni će ispuniti stvarne potrebe onih koji ih koriste i pritom ostvariti dobit koja će omogućiti posjete

- Cilj je bio osmisliti kvalitetne proizvode koji će ispuniti stvarne potrebe onih koji ih koriste i pritom ostvariti dobit koja će omogućiti posjete djece majkama u kaznionici. Proizvodi su namijenjeni trudnicama, roditeljima i djeci u dobi do tri godine, a odlikuju se pročišćenom funkcionalnošću i postupkom izrade prema stvarnim mogućnostima. Uz to, oni osvješćuju neke predrasude o majkama i rodno određenim ulogama roditelja te potiču razvijanje bliskosti između roditelja i djece. Sadrže i visoku emotivnu vrijednost koja upućuje na problem razdvojenosti zatvorenih roditelja i djece - rekla je Hercog.

Izložba će biti otvorena od 17. travnja do 3. svibnja, a može se pogledati u Hrvatskom dizajnerskom društvu u Boškovićevoj 18 u Zagrebu.

Više o svemu na www.dizajn.hr.

FOTO: www.dizajn.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 15:22