D&D BOŽIĆNA PRIČA

Izradi s mališanima jedan mali otisak za bezbroj sretnih Božića

U domu obitelji Cvetko mala Petrina slavi prvi Božić, pa su taj divan trenutak odlučili ovjekovječiti dekoracijama koje će postati divne uspomene za sve godine koje slijede

Tročlana zagrebačka obitelj Cvetko ove će godine imati jedan od najveselijih Božića dosad. Ovo im je prvi prosinac s njihovom sedmomjesečnom Petrinom, a na putu je i još jedna bebica. Mama Jelena, inače urednica u magazinu koji upravo čitate, i tata Krešo slažu se kako je ovaj Božić posebniji od svih dosad pa su odlučili napraviti dekoracije koje će ih još dugo podsjećati na njega. - Na izradu ovih dekoracija odlučila sam se kako bih ovjekovječila Petrinin prvi Božić i da originalnim ukrasom razveselim najbliže - u ovom slučaju bake i djedove koji su "zaljubljeni" u unuku. Može li slađe od toga? - smije se Jelena i dodaje kako joj, iako je prvi put mama, "craftanje" nije strano.


- Budući da sam s nećacima već izrađivala jestive i nejestive dekoracije s kalupima prigodnih motiva, izraditi ukrase od slanog tijesta činilo mi se vrlo zgodnim i jednostavnim. Dodatna je prednost ta što izrada nije skupa i komplicirana, a cijeli je proces vrlo zabavan. Vjerujem da bi bilo još zabavnije da je Petrina starija i da svjesno sudjeluje u cijelom procesu, no to ne znači da za godinu, dvije nećemo ponovno nešto izrađivati - kaže i ističe kako oduvijek voli crtati, oslikavati, ručno izrađivati ukrase...

- Što se tiče božićnih ukrasa, gotovo svake godine izrađujem adventski vijenac. Lani sam s Krešom izradila adventski vijenac i vijenac za ulazna vrata. Točnije, baka Vera bila je zadužena za grane koje je donijela iz Zagorja, a ja sam na tavanu pronašla stare neiskorištene ukrase. Zatim je Krešo prema mojim uputama i željama izrađivao vijenac. Moram ga pohvaliti da je bio strpljiv ha ha ha. Što je najbolje, vijenac koristimo i ove blagdane, a trajat će nam još nekoliko godina. Sada smo kupili nove svjeće, borovim granama obnovili vijenac za ulazna vrata i opet postavili lampice na prozor.

Na blagovaonski smo stol stavili prigodni stolnjak te prozirnu vazu ispunili kuglicama i borovim grančicama koje smo okitili ukrasima izrađenima za bake i djedove. Samo se nadamo da neće vidjeti ovu objavu prije Božića - nada se mama Jelena. Kad smo se upustili u raspravu oko jele, Jelena priznaje da često bira one s "manom".

- Za mene jela ne mora biti velika, raskošna te savršeno jednakih grana. Nekako mi je draže pronaći manju drvce s "manom". Tradicionalno ću je okititi za Badnjak, najvjerojatnije naslijeđenim crvenim ili srebrnim kuglicama. Ali svake godine kupim nekoliko novih ukrasa. Ove će godine i Petrina dobiti svoju prvu kuglicu. Već je pokazala interes za ukrasima na granama, povlači ih, pokušava staviti u usta... Srećom, još je premala da sruši cijelu jelu. Bar se nadamo da je tako - kroz smijeh zaključuje Jelena.

Kako sačuvati trenutak u vremenu?

POTREBAN MATERIJAL:
- glatko brašno
- sitna sol
- voda
- mala zdjela
- veća zdjela u kojoj će se zamijesiti tijesto, valjak, papir za pečenje, ukrasna trakica, tempere, glitter ljepilo i kist (po potrebi bezbojni lak i tuš)

1. Tijesto zamijesite od dvije šalice brašna, šalice soli i oko tri četvrtine šalice vode. Nama je omjer sastojaka bio dovoljan za količinu tijesta od kojeg se mogu izraditi tri otiska. Po potrebi možete smanjiti ili povećati količinu brašna, soli i vode. Prvo pomiješajte suhe sastojke, a vodu dodajte postupno, malo po malo. Možda će vam biti dovoljno pola šalice vode.

2. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Ako je pregnjecavo, dodajte još brašna, a ako je pretvrdo, dodajte još vode. Tijesto treba biti malo ljepljivo, nikako ne previše.

3. Tijesto stavite između dva papira za pečenje. S obzirom na to da je malo ljepljivo, na ovaj ga je način lakše razvaljati. Razvaljajte na debljinu do 1 cm, ne preporučuje se deblje tijesto jer će se mnogo dulje sušiti u pećnici, a bit će i teži ukras za objesiti na jelu.

4. Nakon što ste razvaljali tijesto, neka vaši mališani ostave otisak ruke ili noge. Ako imate živahno dijete koje znatiželjno istražuje i gnječi tijesto, kao što je Petrina, ljepši će vam otisci ispasti dok beba spava.

5. Vrijeme je za oblik. Želite li okrugli ukras, manjom zdjelicom ili rubom veće čaše pritisnite tijesto, tako da vam otisak ruke ili stopala ostane u sredini. Potom nožem izrežite te pažljivo izvadite ukras, a zatim vrhom kista izradite rupicu kroz koju ćete provući ukrasnu vrpcu. Ukras može biti u obliku srca, zvijezde...

6. Izrezani ukras sušite u pećnici na 90 do 100 °C. Nakon dva do tri sata okrenite ukras kako bi se i poleđina dobro posušila. Ako je ukras i dalje malo ljepljiv, potrebno je produljiti vrijeme sušenja. Ukras se može sušiti i na sobnoj temperaturi, ali traje puno dulje.

7. Za ljubitelje prirodnog, ukras može ostati u "natur" varijanti, no mi smo se odlučili za zeleno-srebrnu kombinaciju. Kako bi šljokice na okićenoj jeli došle do izražaja, otisak smo prvo obojili sivom temperom. Nakon toga smo na otisak u dva sloja istisnuli glitter ljepilo. Vanjski dio ukrasa obojili smo zelenom. Nakon što se boje osuše, na ukras možete nanijeti bezbojni lak kako bi se što dulje očuvale. Isto tako, tušem se može napisati ime djeteta i godina.

8. Kroz rupicu provucite trakicu i ukras objesite na granu. Ako je riječ o daru, lijepo ga zapakirajte i veselite se reakcijama baka i djedova.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 16:40