uradi sam makeover

Jasna iz Viškova: ‘Sama sam obnovila staru kuhinju i vitrinu za smiješan novac. Evo kako!‘

Kuhinja prije

 Shoot up

Jasna Marčić (37) živi u maloj općini izvan Rijeke, na Viškovu, u privatnoj kući sa svoje dvije kćerke i suprugom. Ona je inače žena koji stoji iza vrlo kreativnog domaćeg brenda koji na Facebooku možete pronaći pod imenom MyArt J.M, a na Instagramu pod imenom myart.home_j.m. Na tim društvenim mrežama Jasna svakodnevno dijeli razne sadržaje, životne situacije i radove, uz koje svojim pratiteljima i poklonicima često podijeli i pokoji savjet kako nešto jednostavno, a jeftino izraditi uz pomoć običnog alata, a da to ujedno bude i lijepo te da se prilagođava određenom prostoru te da ima i funkciju.

image

Kuhinja prije

Shoot up
image

Kuhinja poslije

Shoot up
image

Kreativka Jasna Marčić

Shoot up

- Dugo godina bavim se uređenjem, obnovom i restauracijom starog i novog namještaja, nove modele uklapam u razne stilove te ukrašavam različitim dekoracijama izloge, salone i privatne prostore. Vrlo često koristim vintage stil jer je on prije svega moja ljubav, a zatim nešto što često promoviram te vrlo rado dijelim savjete kako nešto što je davno zaboravljeno u podrumu ili na tavanu možemo iskoristiti i dati mu drugu funkciju, ako više nije za ono što je bilo - ispričala je Jasna i otkrila kako je prije nekoliko mjeseci, spletom okolnosti, dobila slobodno vrijeme koje joj je priuštilo da se prepusti virtualnom izazovu i široj javnosti prikaže svoje radove i razne ideje.

image

Kuhinja prije

Shoot up
image

Kuhinja poslije

Shoot up
image

Kuhinja poslije

Shoot up
image

Kuhinja poslije

Shoot up

- Promoviranjem starina i raznih stvari, za koje bi većina rekla da je za otpad, odlučila sam prikazati kako svakom takvom predmetu dati novu priliku i udahnuti u njega novi život. Stoga često suprug - koji u početku nije bio ljubitelj toga, ali se vrlo brzo priključio u razne projekte - i ja sada obnavljamo naš dom te uživamo u tome. Tako smo nedavno obnovili staru vitrinu u kuhinji koju smo dovezli iz Ogulina, u zelenu boju, te joj dali kontrast obnovljenom stolicom u boji koja se idealno uklopila uz ostalo, a to je crvena, boja paprike - smije se Jasna, koja ljubav prema DIY formatima gaji i prakticira od malena. Teško je, kaže, točno reći što ju je pokrenulo, ali sjeća se da je kao mala vječito imala problem pri pronalasku odjeće koju nema svatko, te je znala sama sebi na odjeću ušiti neki lik ili tekst. Naušnice bi, prisjeća se, izrađivala od raznih dugmića i perilica. Koristila bi i reciklirala ono što je imala.

image
Shoot up

- U 20. godini rodila sam prvu kćer, koja me motivirala da svoje ideje iskoristim na njezinim tuticama, majčicama i sličnom. Baby spavaću sobu oslikavala sam raznim likovima te namještaju davala drukčiji izgled i modelirala stolice i stoliće, zatim je to krenulo u sve većoj i većoj želji da napravim nešto što nije svakodnevno viđeno, a da bude maksimalno iskorišteno. Tako je i počela potražnja od onih koji su prepoznali moju kreativnost i htjeli su i za sebe unikatan rad, a koji je meni predstavljao avanturu. U većini slučaja ne bi to sve mogla da nisam imala podršku supruga, koji je uvijek tu bio za veće i teže pothvate - objašnjava Jasna.

Šest zlatnih savjeta dobrog makeovera by Jasna Maričić

1. Izaberite ono što će vas same najviše obradovati na sam pogled, jer taj ćete predmet gledati svaki dan i bit će dio vašeg života.

2. Birajte funkcionalne predmete, a ne samo dekorativne. Ako se okružite predmetima koji u vama ne bude nikakve emocije, vrlo brzo će vam dosaditi.

3. Birajte materijale i teksture lako održive, i one koji će se lako uklopiti u vaš stil. Nemojte se bojati boja, one su tu da vam uljepšaju prostor, daju toplinu te budu pečat vas samih.

4. Dajte priliku i starijoj stvari, koja dođe s nekom pričom koju ćete uklopiti s vlastitim životom. To mogu biti i sitnice, kao što su stare lampe, posudice, prastari čajnik u kojem ćete držati buket cvijeća i slično.

5. Uz svaki dobar makeover odlično se uklapaju sobne biljke; primijetila sam da se ljudi boje održavanja, postoji toliko lijepih biljaka koje traže vodu 1 x mjesečno. Za lijep dom i brzinski makeover ne treba mnogo novca.

6. Stanovi se lako prave, ali dom se stvara, dajte mu osobni dodir i svoj touch.

Među prvim većim komadima koji su bili, kaže Jasna, zaista u lošem stanju, što zbog zuba vremena, godina i izloženosti vremenskim uvjetima, najveći izazov predstavljali su joj stolica za ljuljanje, noćni ormarić iz 1937. godine i mini pisaći stol iz 1933. godine.

- Na njima sam baš dosta radila, i mnogo vremena izgubila. Na samom početku nisam ni posjedovala alat kao danas. U to vrijeme bilo je šmirgl-papir u ruku, namotaj ga na spužvu i kreni. Ručno skidanje svake boje, voska i uljnih boja, ponekad je i špatula više radila - kaže Jasna i dodaje kako je jedan od najneobičnijih komada na kojem je radila bio starinski trosjed koji se koristio u "nekadašnjoj trpezariji". Bio je od drveta, u kombinaciji s materijalom. Njega je obnovila te mu dala novi tapecirung i novu funkciju.

image
Shoot up

- On služi sada kao klupa na vanjskoj terasi, koja je zbog njega privukla svu pozornost, jer je zablistala i svemu dala jedan potpuno novi izgled. Produljili smo joj život, iako je već tada imala dobrih 80 godina - govori svestrana kreativka.

Objašnjava kako samo vrijeme za izradu nekog predmeta ovisi o tome u kakvom je stanju taj predmet te koliko je potrebno određenim slojevima boje za sušenje i sam završetak.

- U posljednje vrijeme često koristimo boje prema želji Annie Sloan, jer nije potrebna dodatna priprema predmeta kao kod ostalih, ali s obzirom na to da smo mi stara škola, skidamo sve, jer nikad ne znamo koje se blago može nalaziti ispod svih tih nanosa; tu ću dati primjer našeg blagovaonskog stola iz 1956. godine. Volimo koristiti boje iz ponude Bačelić profi shopa te ih često i preporučujemo za razne makeovere - otkriva Jasna.

Kad je riječ o cijenama, Jasna kaže da one ovise o količini materijala i vremena utrošenog u predmet. Od 30 do 80 eura su manji komadi. A oni veći nisu dosad prešli 400 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2024 21:55