NAPRAVLJEN OD OTPADA

Jedinstveni stolac koji "hvata" zvuk prirode i pomaže vam da se opustite

 Eun Whan Cho (Mootaa)
Naslon stolca u obliku megafona ne samo da pojačava vaš osjet sluha, već i blokira vaš periferni vid

Jedinstveni dizajn ove stolice djeluje na isti način na koji vam ruke oko uha pomažu da bolje čujete. Nazvan Amplification Of The Senses Chair, ovaj jedinstveni komad javnog namještaja nalazi se na obalama rijeke Han u Seulu. Dizajnirana da bude mjesto gdje građani mogu otići na trenutak razmišljanja, opuštanja i mira, jedinstveni dizajn stolice prikuplja zvukove oko rijeke i usmjerava ih prema vašim ušima, stvarajući jedinstveno iskustvo koje vam pomaže da se opustite.

image
Eun Whan Cho (Mootaa)

"Ova je rijeka jedno od rijetkih mjesta na kojima možete osjetiti prirodu u ovom zagađenom gradu", rekao je dizajner Eun Whan Cho, od koga je Metropolitanska vlada u Seulu naručila izradu stolica. "Kada sjedimo na ovim stolcima, zvukovi drveća i rijeka su pojačani", dodaje. Naslon stolice u obliku megafona ne samo da pojačava vaš osjet sluha, već i blokira vaš periferni vid, omogućujući vam da se potpuno usredotočite na ono što je ispred vas i pomaže vašem umu da priguši sve ometajuće misli i emocije.

image
Eun Whan Cho (Mootaa)

Pametan dizajn stolice pretvara sjedenje u mnogo intenzivniju aktivnost poboljšavajući vaš sluh na način da se koncentrirate na mir prirode. Obavljajući puno bolji posao u jačanju vašeg fokusa i smanjenju stresa nego bilo koja playlista glazbe ikada, klupa se ponaša kao mjesto gdje idete odmoriti svoj um. Okruženi ste prirodom, svježim zrakom, mirisom trave i zvukovima mreškanja vode, cvrkutom ptica i šuštanjem grana na vjetru.

image
Eun Whan Cho (Mootaa)

Fokus stolice na prirodu je dvostruk. Ne samo da vam fizički pomaže u povezivanju s prirodom, već je i u potpunosti izrađena od recikliranog plastičnog otpada. Otpad oko Seula skuplja se, čisti i usitnjava u sitne komadiće obojene plastike koji se zatim vežu smolom i nanose na velike kalupe. Nakon što se smola stvrdne, masivni komadi se vade iz kalupa i sastavljaju u obliku stolica. Svaki stolac uklanja značajnu količinu plastike. Na neki način, svrha stolice, kao i konstrukcija, imaju učinak čišćenja. Dizajn stolca čisti okoliš od plastike, a sjedenje na njemu pomaže očistiti ljudski um od svih ometajućih misli!

image
Eun Whan Cho (Mootaa)

Plastični otpad za stolice počeo se skupljati 2018. godine, a Metropolitanska vlada Seula planira proizvesti i postaviti stolice na šetnici oko rijeke Han do 2026. godine.

Stolica Amplification Of The Senses srebrni je dobitnik nagrade A‘ Design Award za 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 00:12