15 ideja za svaku sobu 

Jednostavni načini da dodate karakter svom domu. Uzmite kist i stvorite nov upečatljiv izgled za vikend (ili manje!)

 CROWN PAINTS, DULUX
Kada je u pitanju boja, zidovi su doslovno prazno platno!

Od ogromnog raspona boja, do efekata bojenja i neočekivanih boja, boja je sjajan način da svom prostoru dodate karakter. Čak i u prostoriji u kojoj nedostaju arhitektonski detalji, pametan (i maštovit) način nanošenja boje može rezultirati shemom punom dubine i zanimljivosti.

Druga velika prednost u korist boje je ta da možete napraviti veliku promjenu za malo novca. Postoji mnoštvo ideja za bojanje koje se mogu izraditi s tester bojama ili bojom koja vam je preostala od drugih DIY projekata tako da ne morate potrošiti bogatstvo da svom prostoru dodate wow efekt. Dakle, ako tražite brz i jednostavan projekt, boja nudi gomilu potencijala. Sve dok znate kako pravilno obojiti zid, možete uzeti svoj kist i svakoj prostoriji dati novi izgled za vikend (ili manje!).

MAŠTOVITE IDEJE ZA BOJENJE ZIDOVA

image
DULUX /

1. Osvježite zidne obloge

Odvojena obloga s dodatkom police duž njezine duljine omogućuje vam odvajanje boja. Odabirom boja koje su tonski iste, ali iz različitih obitelji boja ne možete pogriješiti. Razmislite o tome kako koristiti kotačić boja – siva, smeđa i zelena savršeno se stapaju.

image
DULUX /

2. Idite na okomite blokove boja

Kreirajte zid od uzdužnih boja tako da podijelite područje bijelom prugom izvan sredine. Odaberite boje iz istog spektra i koristite boje koje stoje jedna pored druge kako biste stvorili osjećaj ravnoteže.

image
DULUX /

3. Obojite zid iznad kreveta

Podignite upečatljivo uzglavlje na potpuno novu razinu. Nastavite obojeno područje iza kreveta, preko i na stropnu površinu kada planirate kako obojiti strop. Koristite tonove čokolade, kave i karamele za shemu spavaće sobe koja je i topla i opuštajuća.

image
JON DAY PHOTOGRAPHY/CROWN PAINTS

4. Uokvirite prostor oslikanim lukom

Obojite zid u naglašenu nijansu kako biste ostavili dojam zidne arhitekture tamo gdje je nema. Upotrijebite oslikani luk da naglasite zonu, poput ovog ogromnog kružnog ogledala iznad toaletnog stolića. Podiže sobu i daje joj dojam boutique hotela.

image
DULUX /

5. Dodajte dramatičnost oblogama s podebljanim prugama

Nema potrebe da trošite na skupe tapete kada će vam nekoliko posudica za testiranje boje dati isti izgled za upola nižu cijenu. Stvaranje zabavnih hrabrih pruga super je brza ideja za oblaganje zidova. Prvo obojite unutarnju stranu obloge u bijelo, a zatim maskirajte područja koja ćete obojiti prugama do vrha.

image
DULUX /

6. Napravite umjetničko djelo u dva tona

Prvo obojite zid u dvije boje, a zatim pomoću ostatka boje sa zidova napravite obrnuto remek-djelo. Sve što trebate učiniti je dvije trećine obajati jednom bojom, a jednu trećinu drugom (obrnuto od boja koje imate na zidu). Objesite tako da se linije razdvajanja poravnaju!

Alternativno, koristite boje u kontrastu s bojom vašeg zida. Odaberite dvije nijanse terakote, na primjer, kako biste napravili još odvažniji umjetnički dojam.

image
DULUX /

7. Uravnotežite sobu dvobojnim zidovima

Podjela sobe na pola pomoću boje učinit će je ugodnijom bez dominacije, a zadržavanje gornje polovice bijelom dat će dojam visine. Bojanjem donje polovice u nježnu nijansu je zabavno, a i uštedjet ćete na budžetu. Učinite ovaj dvobojni efekt po cijeloj prostoriji, uključujući sve arhitektonske značajke, pa čak i vrata.

image
DULUX /

8. Dodajte suptilan dio boje kako biste podijelili otvoreni plan

Sjajan način suptilnog zoniranja različitih životnih prostora unutar iste ideje dnevnog boravka otvorenog plana je dodavanje naglašenih boja na arhitektonskim točkama – poput lučnih prolaza.

S obzirom na to da je riječ o samo ograničenoj pokrivenosti boje, možete si priuštiti promjenu boje sezonski ili kada mijenjate akcentne dodatke u sobi bez velikih troškova.

image
CROWN PAINTS/

9. Zoniranje područja s naglašenom bojom

U ovom dnevnom prostoru je naglašena boja naslikana kao pozadina na jednom dijelu zida – koji se zatim nastavlja na gornji strop.

image
CROWN PAINTS/

10. Budite kreativni s oblicima

Kako biste oslikanom zidu dodali trenutačni osjećaj zabave, pokušajte upotrijebiti alternativne oblike. Ovaj fini primjer koristi polukrug nježno ružičaste boje za stvaranje savršene pozadine za krevet u spavaćoj sobi. Korištenje boje na ovaj način u spavaćoj sobi može biti izvrsna alternativa umjesto uzglavlja.

image
DULUX /

11. Lažni arhitektonski detalji

Ne dopustite da arhitektura stane bude na put vašim dizajnerskim snovima! Pametnim nanošenjem boje stvorite iluziju niše ili luka. Jednostavno izmjerite svoj dizajn i označite samoljepljivom trakom, a zatim pažljivo nanesite svoju istaknutu boju koja će izazvati interes.

image
CROWN PAINTS/

12. Okvir s bojom

Privucite pozornost na ukrasnu stolariju tako što ćete je odabrati u neočekivanoj boji (ne bijeloj!) i prenijeti boju dalje uza zid kako biste stvorili iluziju dubine. Odaberite upečatljivu, kontrastnu nijansu kako biste uveli vesele boje u prostoriju tako što ćete u istu boju obojiti stolicu ili postolje svjetiljke.

image
DULUX /

13. Stvorite iluziju bojom

Ako živite u modernom prostoru, morate razmišljati izvan okvira kada je u pitanju uređenje. Na primjer, ako nemate tračnice za slike, letvice ili ukrasne vijence, razmislite o drugim načinima dodavanja ovih ukrasnih detalja. Kao što se vidi gore, stvorena je iluzija letvica jednostavnom upotrebom dviju kontrastnih boja – upečatljive zelene ispod tople bijele. Učinak stvara karakter inače običnog zida.

image
CROWN PAINTS/

14. Istaknite oslikanu ploču

Stvorite zonu bojom, oko radnog stola, kreveta ili sofe. Pomoću kvadrata ili pravokutnika maskirajte područje za slikanje i odaberite svoju nijansu. Ugodite si bojom koju volite, ali imajte na umu da bi moglo biti ipak previše za sva četiri zida, ovo je sjajna prilika da isprobate neke hrabrije, odvažnije nijanse.

image
DULUX /

15. Nacrtajte kontinuiranu liniju za definiciju

Upotrijebite naglašenu boju zida kako biste razbili shemu uređenja. Ova je ideja najučinkovitija u prostoriji u kojoj imate jasno definiranu liniju očiju od vrha do dna, kao što je kuhinja u kojoj ormarići određuju osnovnu razinu. Korištenje podebljanih dviju boja na donjoj polovici pomoći će stvoriti iluziju jedne kontinuirane linije oko sobe, čak i kada na zidu nema mjesta za pohranu. Odaberite boju zidova koja odgovara onoj u kuhinji ili ormarima u sobi kako biste uravnotežili prostor.

Ova je metoda idealna ideja za malu kuhinju koja sobi daje dojam veće visine, što rezultira osjećajem da je kompaktni prostor veći nego što jest.

image
CROWN PAINTS/

Koje promjene mogu napraviti bojom?

Bojanje sobe u kontrastne boje odličan je način za stvaranje dinamičnog prostora s puno osobnosti. Bilo da crtate geometrijski oblik na golom zidu ili ističete bojom elemente kao što su radijatori, rubne letvice i okviri prozora. Korištenje kontrastnih nijansi će dodati razigran i neobičan dojam.

Svestran i dojmljiv, učinak može se postići miješanjem odvažnih i neutralnih nijansi, stvarajući različita raspoloženja koja će odgovarati različitim stilovima interijera.

Kontrastne boje mogu se uvesti na više načina. Upotrijebite prirodne prekide kao što su kutovi, udubljenja, police, letvice ili šine za slike kako biste započeli i prekinuli različite izbore boja. Alternativno, jednostavan i učinkovit način korištenja različitih nijansi je bojanje do određene razine u jednu boju, maskiranje trakom i zatim bojanje iznad u drugu nijansu.

Bilo da želite dodati arhitektonske detalje za promišljenu ideju bojanja blagovaonice ili stvoriti upečatljiv kontrast s tamnim stropom kao dio ideje bojanja spavaće sobe, postoji maštovito rješenje za svaku sobu.

Je li jeftinije okrečiti ili postaviti tapetu u sobu?

I tapeta i boja mogu varirati u cijeni od niske do visoke, ali općenito je tapeta skuplja. Tapete često trebaju stručnjaka za postavljanje, dok je boja u prosjeku jeftinija i ne trebate angažirati stručnjaka za postavljanje.

Trebam li koristiti kist ili valjak za bojenje zidova?

Valjkom se mnogo brže pokriju velike površine, ali će dati blago pjegav učinak zbog svoje pjene ili vune, dok će kist dati glatkiju završnicu.

Uvijek koristite četke za rezanje rubova prije ispunjavanja glavnog područja valjkom jer valjci ne mogu lako ući u kutove. Također, kistove ćete brže oprati i očistiti nego valjke, jer ne upijaju toliko boje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2024 00:52