Uređenje bez greške

Jeste li čuli za pravilo 60 -30- 10? Koristi se za dizajn interijera i moglo bi vas oduševiti!

 YOUTUBE/ @ THE PAINT PEOPLE/
Uređenje doma može biti umjetnost zbog koje se osjećamo zbunjeno, zaglavljeno ili frustrirano!

No, postoji vrlo jednostavan i lak način da dođete do uravnotežene palete boja za svoj prostor. To je pravilo 60-30-10!

ŠTO JE PRAVILO 60-30-10?

To je pravilo klasičnog dekoriranja koje vam pomaže da stvorite paletu boja za vaš prostor. Navodi se da 60% prostorije treba biti dominantna boja, 30% treba biti sekundarna boja ili tekstura, a zadnjih 10% treba biti naglasak.

image
YOUTUBE/ @ THE PAINT PEOPLE/

KAKO KORISTITI PRAVILO 60-30-10?

60% je ukupna boja sobe, boja pozadine ako želite. Kada pogledate prostor reći ćete da je to "siva" soba ili koju god boju odaberete.

  • Zidovi
  • Akcentni komadi
  • Tepisi
  • Sofa
  • Veliki komadi namještaja
image
YOUTUBE/ @ THE PAINT PEOPLE/

Sljedeći broj u ovom pravilu je vaših 30%. Ona će postati sekundarna boja u vašem prostoru i podržat će glavnu boju, ali će biti dovoljno različita da sobi da zanimljivost. Zamislite to na ovaj način, koristit ćete upola manje ove boje nego što ste koristili za svoju glavnu boju.

  • Zavjese
  • Oslikani namještaj
  • Dodatne stolice
  • Manji komadi namještaja

Postotak zabave je vaših 10% ili boja akcenta. Može biti odvažniji ili suptilniji, ovisno o tome kakav izgled želite. 10% može biti ono što prostoriji daje karakter ili je čini toliko neutralnijom, to zapravo ovisi o vama.

  • Jastuci/tkanine s uzorkom
  • Ukrasni dodaci
  • Ilustracije

Dizajner često odabiru neutralnu paletu boja koja vam omogućuje da stvorite praktičan i uređen prostor koristeći komade koje volite, ali možete odabrati bilo koju boju prema pravilu 60-30-10.

image
CCDIDE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

KAKO IZABRATI SVOJE 3 BOJE

Da biste odabrali tri boje za svoj prostor, shema boja temeljena na kotaču boja najjednostavnija je metoda. Preporuka je da koristite koju od ove 4 opcije:

Monokromatske

Odaberite samo jednu boju, ali koristite svjetlije i tamnije varijacije te boje u svom prostoru. Ovo najbolje funkcionira s neutralnom bojom kao što je siva, krem, bijela ili crna.

Komplementarne

Odaberite dvije boje nasuprot jednu drugoj na kotačiću boja. Jedna će uvijek završiti kao "topla" boja, a druga će biti "hladna" boja što vam daje lijepu ravnotežu.

Analogne

Odaberite TRI boje koje se nalaze jedna pored druge na kotaču boja, pri čemu će srednja boja biti dominantnija boja. Primjer za to bila bi plavo-zelena, zelena i zeleno-žuta; Vidite li kako se zeleno pojavljuje u sva tri? Ahh, da!

Odvojene komplementarne

Slično komplementarnom (gore navedenom), ali dodajete treću boju. Dakle, odaberete glavnu boju, nađete komplementarnu boju preko puta nje na kotačiću boja i dodate jednu od boja pored komplementarne boje. Primjer bi mogla biti plava kao vaša dominantna boja, zatim narančasta kao dodatna boja i crvena kao treća boja.

image
VERA LIVCHAK /GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

MOGU LI PREKRŠITI PRAVILO 60-30-10?

Da, ako se osjećate samopouzdano i buntovno, ali znajte da ćete malo zakomplicirati stvari. S ovim imate tri mogućnosti:

Rezultat 110%

Dodajte četvrtu boju u mješavinu radeći nešto poput 60-30-10-10. To ćete postići dodavanjem druge akcentne boje u svoje dodatke kao što su jastučići, vaze na policama, okviri za slike itd.

Budite potpuno monokromatski

Odaberite jednu boju i podivljajte i poludite od nje uključivanjem nekoliko tamnijih i svjetlijih nijansi te iste boje u cijelom prostoru. To se može učiniti i s tonovima drveta. Možete završiti s potpuno sivom sobom, ali ona dobiti dimenziju zbog varijacije tonova koje koristite.

Stvorite vlastitu formulu

Uvijek govorimo o stilu interijera i uređenju doma o tome kako se osjećate u prostoru. Ako se osjećate kao da imate ideju za boje, krenite s njom! Može završiti kao: 40-30-20-10 ili 40-25-15-10-10 ili čak 75-15-10. U svakom slučaju, samo se pobrinite da usavršite svoje postotke, inače bi moglo izgledati divlje i ludo!

image
YOUTUBE/ @ THE PAINT PEOPLE/

To je to!

Znamo da je možda zbunjujuće, ali pročitajte ovo nekoliko puta, zapišite neke ideje i brzo ćete biti na dobrom putu! To je vrlo linearan način razmišljanja o dizajnu, koji ponekad može biti apstraktan. Samo ostanite na pravom putu i pokušajte pratiti svoje postotke i nećete pogriješiti!

Savjet


Dizajneri također koriste pravilo boja 70-20-10, koje slijedi iste opće smjernice pravila 60-30-10, samo s različitim postocima boje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 14:22