Kratko i jasno

Jeste li se ikada zapitali jesu li grijanje ili klimatizacija u vašoj kući zaista potrebni?Pasivna kuća objašnjena u 90 sekundi

 KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Pasivna kuća (Passivhaus) je pristup projektiranju zgrada koji drastično smanjuje potrebnu energiju. Ovaj video Hans-Jörna Eicha iz Pinwheel Buildsa ukratko objašnjava osnove i prednosti projektiranja pasivne kuće u videu od 90 sekundi.

Tvorac koncepta pasivne kuće njemački je fizičar Wolfgang Feist koji je prije više od 30 godina osnovao Institut za pasivne kuće u Darmstadtu. Izvorno je definirao klasifikaciju pasivne kuće Classic, koja podrazumijeva pojačanu toplinsku izolaciju, trostruko ostakljenje, prekinute toplinske mostove, zrakotijesnu ovojnicu i ventilaciju s rekuperacijom otpadne topline. U novije doba definirana su još dva standarda koja uključuju udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj primarnoj energiji. To su pasivna kuća Plus i pasivna kuća Premium. Ti standardi imaju povećanu energetsku učinkovitost u odnosu na pasivnu kući Classic, a mogu proizvoditi i višak energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:29