VEČERI U ORISU

Još jedno istaknuto ime svjetske arhitekture u posjetu Zagrebu. Arhitektica Davisi Boontharm donosi dosad najveći broj orihon skica i crteža

 Privatna arhiva

U utorak 21. svibnja 2024. s početkom u 18 sati, u Oris Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3, Zagreb), u sklopu serijala događanja Večeri u Orisu, otvara se izložba arhitektice, urbanistice, vizualne umjetnice i pedagoginje Davisi Boontharm. Uvodnu riječ će održati arhitekt Tadej Glažar.

Darko Radović napisao je o izložbi: Orihon je samo knjiga; dugačak, presavijen list papira koji sadržava tekst, crteže ili oboje. U formalnom je smislu između svitka i kodeksa, no može ga se smatrati superiornijim u odnosu na oba zato što nadilazi nespretnost i rizike motanja i odmotavanja te isključuje linearnu progresiju koju diktira uvezivanje knjiga. Orihoni su fleksibilni. Tekst i slike obično su samo s jedne strane; osim ako se ne odluči drukčije.

Izložba Davisi Boontharm u Oris Kući arhitekture u Zagrebu donosi dosad najveći broj njezinih orihon skica i crteža na jednom mjestu. Kada ih se rastvori, ti Moleskineovi mali japanski albumi dimenzija 9x14 cm ukupno su dugi više od stotinu metara. Ovisno o temi ili raspoloženju, crtani su i slikani slijeva nadesno odnosno zdesna nalijevo olovkom, nalivperom, kistom, akvarelom ili tušem, desnom, a katkad i lijevom rukom.

Prostornosti orihona fizičke su i iskustvene, proživljene, jednako kao i naše presavijene egzistencijalne stvarnosti. Angažirana materijalnost nabora, (ne)(pre)savijena nabora.

image
ORIS

Davisi Boontharm je arhitektica, urbanistica, vizualna umjetnica i pedagoginja. Nakon što je diplomirala arhitekturu u Bangkoku, magistrirala je i doktorirala u Parizu. Predavala je arhitekturu i urbanističko projektiranje na uglednim sveučilištima u Francuskoj, Tajlandu, Singapuru, Australiji i Japanu. Napisala je i prevela nekoliko knjiga i eseja iz područja arhitekture i urbanizma (kao što su In Search of Urban Quality, Tokyo Bangkok Singapore, Tokyo Requalified i Sketch & Script).

Davisi kreativno isprepliće umjetničku senzibilnost i analize utemeljene na istraživanjima izgrađenih i življenih okolina u različitim kontekstima. Njezine izvorne prakse skica i rukopisa istražuju različite načine spoznaje i same produkcije znanja. Jedan od takvih eksperimenata predstavio je orihon, format bloka za crtanje nalik na harmoniku koji je već više od desetljeća plodan medij za njezine prostorne i iskustvene narative.

Davisi je izlagala u Japanu, Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji, a posljednji put na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2023. Živi između Azije i Europe te trenutačno predaje na sveučilištima Politecnico di Milano, Sveučilište u Ljubljani (Slovenija), Sveučilište Keio (Tokio) i Sveučilište Chulalongkorn (Bangkok). Godine 2021. s Darkom Radovićem osnovala je co+re, neovisnu međunarodnu platformu za strateško razmišljanje, stvaranje i bolji život gradova sa sjedištima u Bangkoku, Tokiju, Milanu i Ljubljani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 10:38