BOŽIĆNI DAR ZA PRAVE GURMANE

Kad ste zadnji puta vidjeli nešto ovako slatko? Heklano pečeno pile je urnebesno!

 INSTAGRAM
Umjetnica Maria Skog počela je heklati hranu kad je oboljela od raka dojke, kako bi svojoj djeci ostavila nešto po čemu će je se sjećati

Ako ste u potrazi za originalnim ukrasom za kuhinju ili božićnim darom za pravog gurmana, onda je Instagram profil finske umjetnice kukičanja Marije Skog pravo mjesto za vas. Upravo je nevjerojatno što ona sve može isheklati - od jagoda, pečenih purana i ramena do vafla. Najdraže su joj ipak slastice te voće i povrće.

- Počela sam heklati hranu kad su moja djeca bila mala jer smo se htjeli igrati kafića i trgovine. A onda sam samo nastavila heklati iako su mi djeca sada velika. Za mali slatkiš potrebno mi je oko sat vremena, no postoje neke stvari o kojima mjesecima razmišljam prije nego što ih uopće počnem heklati - kaže Maria.

Da ima interesa za njezine male kreacije svjedoči činjenica da ima više od 73.000 pratitelja na Instagramu. Marijine kreacije su zabavne, šarene i iznenađujuće realistične, ali najbolje je to što se nijedna od njih nikada neće pokvariti.

- Mislim da je to zato što je šaljivo, neočekivano i pomalo ludo. Najteže mi je heklati meso jer je bezoblično, a boje moraju biti točno kao na pravom mesu - kaže Maria.

No iza njezinog rada krije se dirljiva priča. Naime, prije 12 godina joj je dijagnosticiran rak dojke i tada se posvetila kukičanju jer je na nju djelovalo meditativno i umirujuće.

- Razmišljala sam da ako ne preživim, želim da moje dvije kćeri imaju živa sjećanja na mene. Mislila sam da će im biti lijepa uspomena to što smo se zajedno igrale hranom koju sam heklala - kaže Maria.

Srećom, pobijedila je opaku bolest, a u međuvremenu se potpuno zaljubila u heklanje. Ono joj je tada pomoglo da se smiri i fokusira na borbu, a danas je veseli i usrećuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:34