Obiteljska aktivnost

Kako djeci odvratiti pažnju od videoigrica? Interaktivnim slikovnicama o rodnom gradu, Zagrebu

 Dalibor Ujlaki
Prvo izdanje posvećeno je Zagrebu, uz opis i ilustracije sedam znamenitosti i lokacija te mali rječnik s pojmovima važnim za njih

Kako djeci odvratiti pažnju od videoigrica i modernih gadgeta te im organizirati slobodno vrijeme u ovo doba pandemije, izolacija, vijesti o virusima i ratovima? O tome su razmišljali supružnici Mirta Combaj Ujlaki i Dalibor Ujlaki, koji su se sa svojom djecom odlučili na česte zajedničke šetnje i izlete po rodnom gradu, Zagrebu.

Ubrzo su prepoznali da je djeci svaka zajednička obiteljska aktivnost, pa čak i ako je riječ o odlasku na već poznato mjesto, potpuno nova pustolovina, tijekom koje uživaju u raznim pričama.

image
Dalibor Ujlaki

Posebna knjiga koja potiče na druženje, šetnju i upoznavanje grad

Fotografije

Tako su osmišljavali igre i aktivnosti u, primjerice, Maksimiru, na Gornjem gradu ili Zrinjevcu, koja su te lokacije učinile zanimljivim i posebnim.

Upravo njihova zajednička druženja potaknula su ih na osmišljavanje i izradu slikovnica "Rođen u Zagrebu" i "Rođena u Zagrebu" za djecu i roditelje, bake, djedove i ostale članove obitelji, s ciljem upoznavanja i istraživanja već poznatih ili nepoznatih mjesta na sasvim novi način.

U planu su slikovnice posvećene i ostalim hrvatskim gradovima, županijama i regijama

- Kroz obiteljska druženja, šetnje i nove aktivnosti djecu se uči zahvalnosti za sve što nas okružuje, a rodni grad, mjesto ili domovina to svakako zaslužuju. Djetetu je, naime, najvažnije da ste vi s njime i da s vama uživa u onome što je samo počelo primjećivati i uočavati - ističu Mirta i Dalibor, dodajući kako su slikovnice namijenjene Zagrepčanima svih uzrasta, ali i onima koji tek dolaze u razgledavanje glavnog grada.

image
Dalibor Ujlaki

CILJ SLIKOVNICA

Istraživanje i upoznavanje već poznatih ili nepoznatih mjesta na savim novi način , u dobrom društvu

Prva slikovnica posvećena je, dakle, Zagrebu, a ujedno je i interaktivna. Sadrži opis sedam zagrebačkih znamenitosti, odnosno lokacija, poruku za dijete i njihove roditelje, malenu radosnicu na početku slikovnice i pored svake znamenitosti mjesto za stavljanje najdraže fotografije iz obilaska grada te mjesto za upisivanje dojmova iz najljepših šetnji i razgledavanja.

Potiče na čitanje

Uz ilustracije je i maleni rječnik za najmlađe s pojmovima koji se vežu uz predstavljene lokacije: zagrebačka katedrala, Trg bana Josipa Jelačića, Ilica, Gornji grad, Zrinjevac, Umjetnički paviljon, Maksimir.

- Naša slikovnica nije samo priča o našem gradu, već pravi personalizirani dnevnik iz najljepših šetnji. Važno je napomenuti da slikovnica potiče na čitanje od najranije dobi te služi kao maleni vodič za cijelu obitelj, potičući roditelje, bake, djedove, ujake ili tete da djeci čitaju, odlaze s njima na izlete i provode što više vremena na otvorenom - kažu.

image
Dalibor Ujlaki

AUTORI

Mirta Combaj Ujlaki zaslužna je za tekst, a njezin suprug Dalibor Ujlaki za ilustracije

Autorica teksta je upravo Mirta Combaj Ujlaki, dok je njezin suprug Dalibor Ujlaki zaslužan za predivne ilustracije. Čitav proces tiskanja slikovnice povjerili su Tiskari Zelina iz Svetog Ivana Zeline, a u planu su i izdanja posvećena ostalim hrvatskim gradovima, županijama i regijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 10:23