Vješanje slika

Kako grupirati slike na zidu i stvoriti osobnu umjetničku galeriju za pamćenje

 INSTAGRAM/@KENISEBARNESFINEART
Način na koji se umjetnost prikazuje je ključna i traži balansiranje između razmaka, boje i proporcije

Iako je važno što imamo na zidovima, ključ dobrog izgleda više je u tome kako objesiti slike nego u onome što odaberemo. Grupa pristupačnih grafika može izgledati jednako dobro kao remek-djelo Picassa ili Matissea, sve dok znate kako rasporediti slike na zidu.

Dakle, nakon što završite s pretraživanjem buvljaka, aukcijskih kuća i galerija, odvojite malo vremena da razmislite o tome kako najbolje izložiti svoju rastuću zbirku. Danas donosimo savjete i trikove koji su vam potrebni da znate kako vješati umjetnine, bez obzira na vaš budžet ili znanje.

Korištenje prostora

Razmislite o praktičnosti sobe. Mala slika može se izgubiti na velikom zidu, dok bi značajnije umjetničko djelo moglo dominirati prostorijom. Utjecaj umjetničkog djela, koliko god veliko bilo, može se znatno smanjiti ako nije prilagođeno prostoru.

Razmislite o tome što će okruživati umjetničko djelo i kako će svjetlost padati u prostoriju tijekom dana. Želite li da umjetnost bude središnja točka ili biste radije da je postavljena suptilnije? Imajte na umu ono što prvo želite vidjeti kada uđete u sobu.

Nemojte se bojati objesiti sliku negdje iznenađujuće. Odnos koji imate s predmetom trebao bi biti središnji: dekoracija oko njega sekundarna. Suvremeni komadi mogu izgledati sjajno u tradicionalno uređenim sobama i obrnuto.

Kako rasporediti slike na zid

Kao pravilo, vješanje slika u razini očiju sigurna je opcija. To općenito znači postavljanje slike tako da je njezina središnja točka 145 - 153 cm od poda, ovisno o visini stropa prostorije – i vašoj visini, naravno.

Očito, kao i kod svakog pravila, potrebna je određena fleksibilnost - možda imate druga umjetnička djela oko kojih možete manevrirati ili neprikladno postavljenu policu za kamin. Ako središte slike nije točno u razini očiju, nemojte paničariti: slijedite svoje instinkte i objesite je gdje vam se čini prirodno. Zapravo, neki dizajner savjetuju da uopće ne koriste mjerne trake i predlažu da "vjerujete svom oku".

Što ako želite objesite nekoliko slika? Općenito je razumno prvo objesiti svoju najveću sliku. Vizualizirajte kako želite da dovršeni zid izgleda i poigrajte se s nekoliko rasporeda postavljenih na podu prije nego što počnete bušiti rupe u zidu.

Stvari koje treba izbjegavati

Nikada ne postavljajte sliku na izravnu sunčevu svjetlost jer ćete je tako nepovratno oštetiti. Ovo je osobito važno za radove na papiru, ali se odnosi na sva umjetnička djela. Dizajneri interijera predlažu korištenje svjetiljki za slike, poput onih Hogarth Lighting ili TM Lighting, za osvjetljavanje ključnih dijelova. Reflektori i kutna stropna svjetla također dobro funkcioniraju.

Također imajte na umu da niti jedno staklo neće zaštititi sliku od izravne sunčeve svjetlosti, osim stakla sa zaštitom od UV zraka. Muzejsko staklo je poželjno, ali skupo.

Razmislite o uvjetima u sobi. Zbog vlažnog i vrućeg okruženja, kuhinje i kupaonice nisu uvijek idealna mjesta za vješanje umjetnina. Slično tome, prostor iznad radijatora ili kamina možda nije najbolje mjesto.

Uradi sam

Ako žudite da izvadite čekić i čavle, svakako imajte pri ruci libelu ili lasersku libelu koja će omogućiti dodatnu preciznost.

Nemojte vješati sliku na konac ili žicu. Bolje je u početku malo više raditi s libelom, a zatim sliku postaviti izravno na dvije kuke ili vijke. Uzica ili žica neće u potpunosti poduprijeti sliku i, budući da se slika može pomicati, rijetko će sjediti savršeno ravno.

Teške radove uvijek treba objesiti više ljudi. Ako sliku ne možete sami nositi, nemojte ju pokušavati ni sami objesiti.

Izrada salonskog zida

Grupiranje zbirke slika i fotografija sjajan je način da dom pretvorite u osobnu umjetničku galeriju, odnosno stvorite salonski zid, koji je svoju popularnost stekao u 17. stoljeću u Parizu kada su umjetnici svoje radove vješali zajedno na jedan zid kako bi ih javnost mogla vidjeti. Današnji galerijski zidovi sigurno su manjeg opsega i veličine. Ali namjera je još uvijek ista: kako osobnu estetiku povezati tonom, temom, bojom i oblikom.

Zidne su galerije posljednjih godina doživjele renesansu, jer vam omogućuju da spojite čitavu hrpu različitih stilova zajedno i stvorite upečatljiv zid u svom domu.

Kada planirate galerijski zid, prvo rasporedite sve svoje slike na pod kako biste vidjeli kako funkcioniraju zajedno i dobili ideju o razmaku. Zapamtite, morat ćete prekinuti liniju zida, pa izbjegavajte vješati slike u urednim redovima jer to izgleda dosadno.

Odabir umjetnina ne treba previše pažljivo razmatrati, već kao da su skupljane godinama. Ravnoteža je ključna - kombinirajte monokromatske i šarene slike, apstraktne i figurativne radove, starije i suvremene komade. To pomaže da vješanje izgleda prirodno. Pobrinite se da okviri dobro izgledaju zajedno, inače bi mogli odvratiti pozornost od umjetničkog djela.

Kako objesiti sliku – trikovi zanata

Ako imate zidove izrađene po narudžbi ili dragocjene tapete, preporučuje se postavljanje nevidljivog sustava za vješanje. Ove "šine" omogućuju vješanje bez bušenja zida i nanošenja štete.

Obožavamo vješanje, gdje slike vise na svim mogućim visinama, uključujući visinu stolice za noge i razinu dječjih očiju. Pravila su stvorena da se krše. Zašto ne biste s vremena na vrijeme ponovno sve objesili i stvorili potpuno novi prostor i osvježili sobu.

Za zid bez tragova, koristite samoljepljive papiriće umjesto olovke kada označavate rubove okvira za slike i mjesta na koja planirate postaviti kuke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:35